Zagorska dolina v pričakovanju svojega »El camina«

Ena od razvojnih možnosti zasavskega turizma je povezovanje s »tujimi« subjekti, ki si tako kot Zasavje prizadevajo za trajnostni turizem.
Fotografija: Bodo prenovljene Medijske toplice krona na regionalni turistični poti? FOTO: Roman Turnšek
Odpri galerijo
Bodo prenovljene Medijske toplice krona na regionalni turistični poti? FOTO: Roman Turnšek

Kako zasavsko regijo, ki je ves čas obstoja, intenzivno pa zadnjega več kot pol stoletja, živela od rudarstva in industrije, prestrukturirati v privlačno in zanimivo za turiste? Kako poenotiti turistične želje in smernice? Odgovore na ti dve in še številna druga vprašanja so Zasavci danes iskali v Zagorju na Regionalni turistični konferenci 2021, ki jo je pripravila Regionalna razvojna agencija Zasavje (RRAZ).
 
Zasavske občine od Litije, Zagorja, Trbovelj do Hrastnika, se lahko v letu 2021 pohvalijo s štirimi aktualnimi oziroma zaključenimi evropskimi oziroma t. i. Interreg projekti: Pronacul, Ramsat, Inspiracija in Mine tour. Ti bodo v regijo, ki se je že poslovila tako od premogovništva kot od proizvodnje električne energije iz fosilnih goriv, poleg nekaj delovnih mest pripeljali tudi denar – od tega samo projekt Pronacul četrt milijona evrov.
 

Za trajnostni turizem

 
Dvajset označevalnih tabel, kakršna je v zagorskem evroparku pod Čemšeniško planino, opozarja na območja, vključena v mrežo Natura 2000. FOTO: Polona Malovrh
Dvajset označevalnih tabel, kakršna je v zagorskem evroparku pod Čemšeniško planino, opozarja na območja, vključena v mrežo Natura 2000. FOTO: Polona Malovrh
Regionalna razvojna agencija je bila kot vodilni partner namreč uspešna na razpisu v 1,8 milijona evrov vrednem projektu šestih držav z jadransko-jonskega območja, namenjenem spodbujanju naravne in kulturne dediščine na zavarovanih območjih. Od omenjenih 1,8 milijona evrov bo Evropa sofinancirala 1,5 milijona, Zasavje pa bo deležno dobrih 250.000 evrov. Kot pravi Andraž Malovrh, vodja projekta Pronacul, Zasavje vidi eno od razvojnih možnosti turizma prav v sodelovanju s »tujimi« subjekti, ki si tako kot zasavska regija prizadevajo za nadaljnji razvoj v smislu »eko« vlaganj v trajnostni turizem. Tega bodo razvijali tudi s pomočjo električnega vozila, ki bo med seboj povezovalo turistične destinacije Zagorske doline. V državah, od koder izhaja ducat projektnih partnerjev – med zasavskimi so zagorska občina, kulturni center Delavski dom in društvo Eko krog -, se lahko pohvalijo z znamenitostmi in zavarovanimi območji, ki bodisi sodijo pod zaščito  Unesca bodisi so pod varstvom posebnih varstvenih območij Natura 2000, ali pa bodo postale zaščitena območja v sklopu pilotnih aktivnosti projekta. Tovrstna območja v Zagorski dolini bo projekt Pronacul povezal v turistično regionalno pot, ki bo certificirana s strani evropskega inštituta kulturnih poti, kar bo podlaga za umestitev med Kulturne poti Sveta Evrope.


 

V Medijskih znova živahno v nekaj letih

 
Hotelir Marjan Krajnc predstavlja bodočo podobo Medijskih toplic. FOTO: Arhiv Rraz
Hotelir Marjan Krajnc predstavlja bodočo podobo Medijskih toplic. FOTO: Arhiv Rraz
Zavarovana območja Nature 2000 se v občini Zagorje raztezajo na 25 kvadratnih kilometrih, na »regionalni poti« pa se bo mogoče povzpeti tudi na razgledni stolp na Čemšeniški planini, ki ga načrtuje zagorska občina, in se ustaviti v prenovljenem bazensko-hotelskem kompleksu v Medijskih toplicah. Nov razcvet se pod novim lastnikom, mariborskim hotelirjem Marjanom Krajncem, obeta v naslednjih nekaj letih. Krajnc je danes Zasavcem znova razkril nekaj podrobnosti v zvezi z načrti, ki jih ima z Medijskimi toplicami. Ti zajemajo gradnjo več deset bungalovov, športno dvorano, fitnes ter bazenski del, Zasavci pa si od ponovnega zagona Medijskih lahko obetajo tudi delovna mesta. Spomnimo, da je Krajnc oziroma da so njegovi Hoteli in turizem Rogaška lani za nepremično premoženje propadlih Medijskih toplic ponudili 250.000 evrov, na koncu pa ponudbo izboljšal na 400.000 evrov. Koliko ga bodo stala vlaganja v obnovo izlaškega kompleksa, Krajnc še ne želi razkriti.

Preberite še:

Komentarji: