Zahtevke rešuje urad za migracije

Uredba, ki bo določala uresničevanje zakona o začasni zaščiti za razseljene osebe iz Ukrajine, je še v medresorskem usklajevanju.
Fotografija: EU je ob ukrajinski vojni prvič aktivirala direktivo o začasni zaščiti, ki omogoča, da pridejo beguni do pravic po hitrejšem postoku. Foto Jure Eržen
Odpri galerijo
EU je ob ukrajinski vojni prvič aktivirala direktivo o začasni zaščiti, ki omogoča, da pridejo beguni do pravic po hitrejšem postoku. Foto Jure Eržen

Policija in upravne enote so do včeraj prejele 2030 vlog ukrajinskih državljanov za priznanje začasne zaščite, ki prebežnikom zagotavlja pravico do nastanitve, zdravstvene oskrbe in dela. Po pripovedovanju bralca, ki je nekaj Ukrajincem pomagal pri postopkih, se zapleta pri konkretnih zadevah.

Niti na upravni enoti, kjer so oddali vloge beguncev, niti v lokalnem centru za socialno delo, niti v klicnem centru, ki ga je vlada vzpostavila za informacije ukrajinskim državljanom, jim niso znali odgovoriti, kam naj se obrnejo glede denarne pomoči. Direktorica urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj pojasnjuje, da je urad pravi naslov za pošiljanje zahtevkov.

Uredba še nastaja

Vlada je prejšnji teden aktivirala zakon o začasni zaščiti za razseljene osebe iz Ukrajine. Ta predvideva, da državljani in tujci, ki so imeli pred 24. februarjem priznano mednarodno zaščito ali dovoljenje za stalno bivanje, a se ne morejo varno vrniti v svojo domovino, ter njihovi družinski člani po hitrem postopku pridobijo pravice v Sloveniji. Izvedbo zakonskih členov, pristojnosti in poti za njihovo uresničevanje bo določala uredba, ki še nastaja. Zdaj je še, nam je povedala Katarina Štrukelj, še v medresorskem usklajevanju.

V uredbi bo opredeljena tudi višina nadomestila za zasebno nastanitev za imetnike statusa začasne zaščite ter koliko denarne pomoči jim pripada. Direktorica urada pravi, da bo to usklajeno z osnovnim zneskom minimalnega dohodka – denarna socialna pomoč za samsko osebo znaša 402 evra, od 1. aprila pa se bo, zaradi redne uskladitve z inflacijo, zvišala na 421 evrov. Tako kot je pri izračunu denarne socialne pomoči za družine, bodo tudi pri teh upravičencih višino računali s ponderji – od 1. aprila bo, na primer, mati brez lastnih sredstev z dvema mladoletnima otrokoma upravičena do 920 evrov.

Za tiste, ki ne bodo v izpostavah azilnega doma in si bodo bivanje uredili s pomočjo sorodnikov, prijateljev oziroma z najemom, pa je predvideno še nadomestilo za zasebno nastanitev, ki bo predvidoma znašalo največ 400 evrov za samsko osebo.

Kdaj bo uredba pripravljena in bo začela veljati, še ni mogoče napovedati, urad za oskrbo in integracijo migrantov je pristojen za sprejemanje zahtevkov.

Status za eno leto

Poleg klicnega centra na brezplačni telefonski številki 080 41 42, kjer vsak dan med 8. in 18. uro odgovarjajo na vprašanja, kakšni so postopki za razseljene osebe iz Ukrajine, in tudi, na katere organizacije se lahko obrnejo posamezniki, ki želijo materialno pomoč ali nastanitev, sta za informacije vzpostavljeni še dve spletni strani: https://www.gov.si/teme/pomoc-slovenije-drzavljanom-ukrajine/ in slovenia-ukraine.info, ta v štirih jezikih – slovenščini, ukrajinščini, ruščini in angleščini.

Državljanom Ukrajine svetujejo naj, če je le mogoče, ob odhodu v Slovenijo vzamejo osebne dokumente, a jim je vstop dovoljen tudi brez njih. Če Slovenija ni njihova ciljna država in skoznjo le potujejo, naj o ciljni državi obvestijo Visoki urad ZN za begunce (UNHCR), hkrati jih obveščajo, da jim, če potujejo z avtomobilom, ni treba kupiti vinjete.

Z biometričnim potnim listom lahko Ukrajinci vstopijo v Slovenijo in tu bivajo 90 dni, za pridobitev pravic pa morajo oddati vlogo za začasno zaščito. Če so že v državi, jo vložijo v času zakonitega bivanja, če so vstopili ilegalno, pa v roku treh dni po vstopu, in sicer na katerikoli policijski postaji ali – če imajo že kje urejeno bivanje – na najbližji upravni enoti. Pri tem morajo predložiti vsa dokazila, ki jih imajo in so pomembna za priznanje začasne zaščite. Upravna enota bo v skrajšanem ugotovitvenem postopku preverila, ali prosilec izpolnjuje pogoje. Kot je prejšnji teden pojasnila Nataša Potočnik, generalna direktorica direktorata za migracije na ministrstvu za notranje zadeve, gre za kolektivno zaščito, zato mora posameznik dokazati le, da je iz Ukrajine.

Posameznikom, ki jim bo priznana začasna zaščita, bodo upravne enote izdale izkaznico, ki bo veljala tudi kot dovoljenje za začasno bivanje v Sloveniji. Z njo pa bodo, poleg pravice za začasno bivanje, pridobili pravico do namestitve in prehrane v nastanitvenem centru ali nadomestila za zasebno nastanitev, zdravstvenega varstva, dela, izobraževanja, denarne pomoči, združevanja družine in brezplačne pravne pomoči.

Za začasno zaščito, ki traja eno leto, z možnostjo podaljšanja dvakrat po pol leta, lahko zaprosijo tudi tisti, ki so pred tem že vložili prošnjo za mednarodno zaščito. Policija je do zdaj sprejela 679 namer za oddajo vloge za mednarodno zaščito državljanov Ukrajine.

Včeraj se je ministrica za izobraževanje Simona Kustec virtualno srečala z ukrajinskim kolegom Serhijem Škarletom, ki mu je dejala, kot so sporočili z ministrstva, da bodo vzpostavili pogoje, da se vsi Ukrajinci, ki bodo zaprosili za začasno zaščito, lahko takoj vključijo v slovenski učni, raziskovalni in športni prostor.

Preberite še:

Komentarji: