Zapleti pred evropskimi volitvami

V Državni volilni komisiji razmišljajo, da bi si v Ljubljani pomagali z uradniki iz drugih upravnih enot.
Fotografija: Zamenjave za tajnika dveh volilnih komisij volilnih enot in 14 okrajnih volilnih komisij z območja Ljubljane še ni. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Zamenjave za tajnika dveh volilnih komisij volilnih enot in 14 okrajnih volilnih komisij z območja Ljubljane še ni. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ministrstvu za javno upravo, upravni enoti Ljubljana in Državni volilni komisiji (DVK) še ni uspelo najti rešitve za zaplet pred evropskimi volitvami v Ljubljani, kjer je sodelovanje odreklo 29 uradnikov v volilnih komisijah. V DVK razmišljajo, da bi si pomagali z uradniki iz drugih upravnih enot.

Odstopne izjave so podali tajniki dveh volilnih komisij volilnih enot in 14 okrajnih volilnih komisij z območja Ljubljane kot tudi njihovi namestniki. Opozarjajo, da si ne upajo prevzeti odgovornosti za izvedbo volitev ob vsem delu, ki ga imajo tudi sicer. Uradniki z upravnih enot v volilnih komisijah namreč sodelujejo kot tajniki in njihovi namestniki.

Na današnji seji DVK je na dnevnem redu aktualna problematika v zvezi z izvedbo volitev poslancev iz Slovenije v evropski parlament. Volitve bodo v Sloveniji 9. junija, volilna opravila pa bodo začela teči čez približno mesec dni. Direktor službe DVK Igor Zorčič se je z ministrom za javno upravo Francem Propsom sestal prejšnji teden, rešitve za odstopljene uradnike pa nista našla.

Načelnico ljubljanske upravne enote Andrejo Erjavec je minister pozval, naj enota pripravi imena novih članov volilnih komisij. Na njen poziv so se menda odzvali le trije zaposleni. Danes na seji DVK ljubljanske problematike ne bo na dnevnem redu, saj odstopov ni mogoče sprejeti, če istočasno niso imenovani novi člani volilnih komisij.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Bodo pa na DVK razpravljali, kaj narediti. Volilna opravila pred volitvami se bodo začela že čez manj kot mesec dni, pred tem pa morajo imeti tajniki volilnih komisij določena izobraževanja. Ta izobraževanja so bila zdaj ustavljena zaradi odstopov tajnikov iz Ljubljane. Rezervna možnost za DVK je, da pozovejo druge upravne enote, ki niso iz Ljubljane, ali imajo zaposlene, ki bi bili pripravljeni zasesti izpraznjena mesta.

Druga, nekoliko manj akutna težava DVK pred letošnjimi evropskimi volitvami, so nezadostna sredstva za njihovo izvedbo. Služba DVK je v vseh fazah sprejemanja proračuna za letos opozarjala vlado Roberta Goloba, da sredstva, predvidena za delovanje DVK, ne bodo zadoščala za izvedbo volitev poslancev v evropski parlament. V proračunu za leto 2024 je za delovanje DVK namenjenih 5,48 milijona evrov.

Bivši direktor službe DVK Dušan Vučko, ki je posle na začetku februarja predal nasledniku Zorčiču, ocenjuje, da bo za izvedbo letošnjih evropskih volitev DVK zmanjkalo 920.000 evrov. Poleg tega se je politika v Sloveniji pred kratkim poenotila o izvedbi referenduma o gradnji drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem v drugi polovici leta.

Preberite še:

Komentarji: