Zaradi turistov so v študentskih sobah samo deset mesecev

V ŠOS pozivajo Študentske domove Univerze na Primorskem k takojšnji prekinitvi podpisovanja spornih aneksov.
Fotografija: V študentski organizaciji so že lani opozorili ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport na pritožbe študentov v zvezi s subvencioniranim bivanjem. FOTO: Janoš Zore
Odpri galerijo
V študentski organizaciji so že lani opozorili ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport na pritožbe študentov v zvezi s subvencioniranim bivanjem. FOTO: Janoš Zore

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) opozarja, da se letos na Primorskem ponavlja nezakonito izseljevanje študentov iz študentskih domov zaradi oddaje sob turistom. V ŠOS zato pozivajo Študentske domove Univerze na Primorskem k takojšnji prekinitvi podpisovanja spornih aneksov, ki študentom omejujejo časovno pravico do subvencioniranega bivanja.

V študentski organizaciji so že lani opozorili ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport na pritožbe študentov v zvezi s subvencioniranim bivanjem. Študenti so imeli namreč težave z bivanjem v poletnem času, saj so jih študentski domovi v tem času praviloma izselili. Pri tem so v ŠOS že tedaj ugotovili, da se dogajajo sistemske kršitve pravic študentov, so spomnili v sporočilu za javnost.
 

Podpisati so morali aneks


Pristojno ministrstvo jim je takrat potrdilo, da imajo študenti pravico do bivanja celotno študijsko leto, torej 12 mesecev, kljub temu pa so Študentski domovi Univerze na Primorskem študente silili v podpis pogodb, s katerimi so časovno omejili pravico do subvencioniranega bivanja za čas desetih mesecev. Tako so študentski domovi študente v poletnem času nezakonito izseljevali. Če pa so študenti želeli ostati, so morali podpisati aneks ter hkrati dokazati opravljanje študijskih obveznosti, so opozorili v ŠOS.

Po njihovem pozivu je sledilo več sestankov, na koncu pa so v ŠOS dobili zagotovilo ministrstva, da bodo študentski domovi upoštevali zakonska določila, zato so tudi sklepali, da je težava rešena. V teh dneh pa so ponovno prejeli informacije študentov, da Študentski domovi Univerze na Primorskem in Dijaški dom Portorož od njih zahtevajo podpis aneksov. Obenem so v ŠOS ugotovili, da so menda študentom ob vselitvi ponovno vsilili pogodbe za deset mesecev.


Poziv študentskim domovom


»Študenti imajo torej že vse študijsko leto neveljavne (v tem delu nične) pogodbe o nastanitvi, v tem obdobju (do 23. aprila 2019) pa bi morali podpisati še sporne anekse, s katerimi bi se lahko izognili izselitvi,« so še opozorili v študentski organizaciji.

V ŠOS zato pozivajo študentske domove, da takoj prekinejo omenjeno sporno prakso ter študentom ponudijo v podpis legalne pogodbe za 12 mesecev, hkrati pa prenehajo sklepati anekse. Prav tako pozivajo k ukrepanju tudi šolsko ministrstvo, saj gre po njihovem mnenju za kršitev pravic študentov, ki vpliva na zmožnost študija. Sicer pa v krovni študentski organizaciji pričakujejo še, da bo ministrstvo kmalu pristopilo k prenovi področne zakonodaje.

Komentarji: