Zasavska Celica najboljša v Evropi

Slovenski ilustrator, animator in ekolog Dušan Kastelic je nesporni zmagovalec pariškega festivala ÉCU – Evropskega neodvisnega filma.
Fotografija: Celica, animirani film Dušana Kastelica. FOTO: Arhiv Bugbrain Inštitut
Odpri galerijo
Celica, animirani film Dušana Kastelica. FOTO: Arhiv Bugbrain Inštitut

Zagorje – Animirani film The Box (Celica) Dušana Kastelica je nesporni zmagovalec pariškega festivala ÉCU – Evropskega neodvisnega filma.
 
V konkurenci 81 filmov iz 37 držav Kasteličeva »ekološka grozljivka« Celica, ki ima korenine v najbolj angažiranem obdobju zasavskega ekološkega boja proti onesnaževanju iz trboveljske cementarne, ni le najboljši animirani, temveč najboljši evropski neodvisni film leta 2018 sploh. Pripoveduje zgodbo o ploskoglavih, dremajočih bitjih, zraščenimi s tlemi, ki v svojem mizernem dolgočasnem svetu ne zaznajo nobenih sprememb v okolju, niti najbolj škodljivih ne, kakršne so emisije iz dimnikov industrije, ki sežiga najnevarnejše odpadke. Dokler se nekega dne ne zgodi genetski čudež …

Kasteličeva Celica je lani prejela nagrado tudi na Festivalu slovenskega filma, Zasavci pa so mu pred tedni podelili še laskavi naziv Zasavec leta 2017. Pariški festival je prinesel 26 nagrajencev v štirinajstih kategorijah.

Komentarji: