Zdravniki terjajo opravičilo od Kordiša

Na seji odbora za zdravstvo jih je označil za mazače.
Fotografija: Žalitve poslanca Miha Kordiša postajajo vse bolj odmevne. Zdravniki se sprašujejo, kje so meje dopustnega. FOTO: Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
Žalitve poslanca Miha Kordiša postajajo vse bolj odmevne. Zdravniki se sprašujejo, kje so meje dopustnega. FOTO: Blažž Samec/Delo

Po tem, ko je poslanec Levice Miha Kordiš pred glasovanjem o spremembi zakona o obrambi žaljivo dejal, da socialdemokrati kolaborirajo s fašistoidno vlado Janeza Janše, je včeraj s sovražno retoriko nastopil do zdravniškega ceha. V skupini zdravstvo.si so opozorili, da je v državnem zboru veliko skupino zdravnic in zdravnikov javno označil za mazače.

Zgodilo se je na seji odbora za zdravstvo, na kateri so obravnavali del petega protikoronskega paketa, ki vsebuje razpis za skrajšanje čakalnih dob, na katerem lahko sodelujejo vsi izvajalci zdravstvenih storitev. V resnici je tako rešitev že pred časom predlagala Zdravniška zbornica Slovenije, saj se vrste zgolj z opravljanjem storitev v javnem sistemu niso skrajšale, čeprav je bilo za to tudi v preteklosti namenjenih precej sredstev.


 

Bolnik naj bo v središču


»Da poslanec razpis napačno razume kot privatizacijo zdravstva, je seveda njegova pravica, čeprav je dejstvo ravno nasprotno: to je prvi korak v smer javnega zdravstva po zahodnoevropskem zgledu, kjer je v središču bolnik in njegova prosta izbira, da pride čim prej do najboljšega zdravljenja. Javnosti sporočamo, da smo zdravnice in zdravniki vestni in odgovorni pri opravljanju svojega dela, ne glede na to, kje in kako svoje delo opravljamo. Svoje bolnike zdravimo enako ne glede na njihovo politično opredelitev ali katerokoli drugo osebno okoliščino,« so se na Kordiševe besede odzvali zdravniki Matej Beltram, Erik Brecelj, Gorazd Kalan, Matija Kališnik, Matija Krkovič, Blaž Mrevlje, Marko Noč, Igor Muževič, Simon Podnar, Samo Vesel, Andrej Vranič in Krištof Zevnik.

Zapisali so še, da očitno niso vsi zdravniki enaki za nekatere politike, ki z zagovarjanjem obstoječega preživelega državnega zdravstva omogočajo korupcijo, tiho privatizacijo in nepoštene zaslužke peščici posameznikov, na škodo bolnikov in zdravstvenih delavcev, kar se po njihovem dogaja že 30 let. »Vsem apologetom zlaganega javnega zdravstva sporočamo, da vaših sprevrženih dejanj bolniki in zdravniki ne bomo pozabili. Na takšno blatenje naše strokovnosti bomo znali zdravniki odgovoriti s svojim delom za bolnike. In prav zavoljo naših bolnikov potrebujemo prav vsem dostopno javno zdravstvo.«

Ob poslančevih besedah so se vprašali, kje so meje dopustnega: »Bo naslednja stopnja poziv k linču zdravnikov zasebnikov in vseh zdravnikov, ki si prizadevajo za široko dostopno javno zdravstvo po vzoru tistih v razvitih državah Evropske unije?«
 

Levica – kaj ste naredili za zdravstvo?


Skupina zdravstvo.si izjavo poslanca Kordiša ostro obsoja. Pozivajo ga, da se kolegicam in kolegom, zdravnicam in zdravnikom, od katerih so marsikateri v težkih časih pandemije tudi v prvih bojnih vrstah, drugi pa se v spremenjenih razmerah trudijo za zdravje in mnogokrat življenja sodržavljank in sodržavljanov brez covida-19, javno opraviči!

Zdravniške organizacije in pristojne inštitucije v državi pa pozivajo, da zdravnike in druge zdravstvene delavce zaščitijo pred nedostojnimi in nedopustnimi obtožbami, ki so v preteklosti tudi že privedle do tragične smrti zdravnika.

Pozivajo predsednika stranke Levica, naj državljanom, ki so za stranko Levica namenili svoje glasove in nemalo sredstev, pove, kaj na področju zdravstva so uresničili iz svojega predvolilnega programa. Časa je bilo dovolj! Nenazadnje so podpirali prejšnjo vlado in so imeli za uresničitev vse možnosti.

Stranko Levica javno pozivajo, da odgovori zdravništvu in slovenskim državljankam in državljanom na naslednja vprašanja:
  • Kako in za koliko ste skrajšali čakalne vrste v zdravstvu v tem mandatu?
  • Kako ste zaustavili korupcijo s strani dobaviteljev? Katerega dobavitelja ste javno napadli tako, kot ste včeraj zdravnike? Kam ste ga prijavili?
  • Kako ste zaščitili zdravnike, ki so javno opozarjali na korupcijo? Koga konkretno?
  • Ali boste prevzeli odgovornost za to, da imamo še vedno dopolnilno »zavarovanje«', za katero državljani ne dobijo nič?
Poslanca Mesca (ne Kordiša) prosijo, da jim javno odgovori na ta vprašanja.

Poslanca Kordiša pa javno sprašujejo, če ve za zdravnike mazače, koga in kam jih je prijavil? »Mazaštvo je kaznivo dejanje! Kaznivo dejanje je dolžan prijaviti vsak, ki zanj ve – še posebej to pričakujemo od predstavnika zakonodajne veje oblasti,« zaključujejo svoj poziv omenjeni zdravniki.

Na poslansko skupino Levica smo naslovili vprašanje, ali se bo Kordiš opravičil. V sporočilu za javnost so zapisali: »V zadnjih dveh dneh so se namnožile manipulacije in neresnice, povezano z izjavo poslanca Levice Miha Kordiša, da se 'črtajo varovalke, ki zagotavljajo kakovost in varujejo pacienta tudi v primeru zasebnih izvajalcev, samo zato, da bo lahko vsak s. p. in čisto vsak mazač dobil svojo tranšo javnih sredstev.' Trditev je točna. Ne le, da vlada Janeza Janše javnemu zdravstvu v proračunu ne namenja dovolj sredstev in sočasno zasebnikom daruje slabih 50 milijonov, v interventni zakonodaji zamika uveljavitev tudi iz leta 2017, ki od 'odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti' zahtevajo licenco, pet let delovnih izkušenj in odsotnost nekaterih kršitev. Gre za standarde dela same zdravniške stroke, navsezadnje licence podeljuje Zdravniška zbornica.«

Dodali so, da je manipulacijo, da je poslanec Kordiš del zasebnih zdravnikov označil za mazače, sprožila SDS na seji Odbora za zdravstvo, že drugi dan zapored pa jo nekritično povzemajo tudi nekatere interesne organizacije v zdravstvu - Fides, Združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov ter Zdravniška zbornica. »Ker je bilo pojasnilo podano tako na sami seji kot po njej, je zelo očitno, da ne gre za pomoto, ampak za interese: preusmerja se pozornost od dejstva, da vlada Janeza Janše privatizira zdravstvo na način, da javno strada in zasebno hrani, celo mimo vseh varovalk. Kdo si za privatizacijo in spodnašanje javnega zdravstva že ves čas vestno prizadeva in kdo bo z njo zaslužil, pa dokazujejo tako sami dopisi interesnih organizacij kot tudi njihovo preteklo delovanje.«

V Levici verjamejo, da je ta neresnica koga iskreno prizadela, saj so jo avtorji natančno v ta namen tudi skovali in razširili. Vsem tako prizadetim se opravičujemo, kot se je v svoji objavi že včeraj javno opravičil tudi poslanec Miha Kordiš.

Medtem pa so se oglasili tudi iz Zdravniške zbornice Slovenije, kjer menijo, da bi bilo prav, da bi opravičilo podala politična stranka Levica, v kolikor ga njej predstavnik ni sposoben dati. Tudi po njihovem mnenju je bil nastop Kordiša na seji Odbora za zdravstvo skrajno neprimeren in žaljiv: »Poslanec je del zdravnikov zasebnikov označil za mazače in s tem javno omalovaževal njihovo delo. Zbornica takšno komunikacijo, ki neutemeljeno žali celotno poklicno skupino, obsoja in pričakuje opravičilo poslanca zdravnikom in zdravnicam.« Poslansko skupino Levica so pozvali k resnemu premisleku, ali poslanec, ki ima tako izkrivljen pogled na zdravnike, še lahko konstruktivno deluje v parlamentarnem odboru za zdravstvo.

Preberite še:

Komentarji: