Zdravstveni tehnik B. H. pripoveduje: V Avstriji manj dela za višjo plačo

Slovenske sestre in zdravstveni tehniki imajo dovolj možnosti za zaposlitev doma, a se izseljujejo. Zakaj?
Fotografija: Nihče še ni preštel, koliko sester in tehnikov manjka v slovenskem zdravstvu. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Nihče še ni preštel, koliko sester in tehnikov manjka v slovenskem zdravstvu. FOTO: Blaž Samec/Delo

Slovenske sestre in zdravstveni tehniki imajo dovolj možnosti za zaposlitev doma, a se izseljujejo. Zakaj? Zdravstveni tehnik B. H. je odšel delat v Avstrijo pred kratkim. Pred tem je bil zaposlen v domu upokojencev v Slovenskih goricah, zdaj je v avstrijski Štajerski. Življenje se mu je od takrat bistveno spremenilo. Namesto prejšnjih 700 evrov zasluži 1700 evrov. Prej je delal vsak dan, razen ob vikendih, ko je bil včasih tudi dežuren. Zdaj dela 15 dni v mesecu po 12 ur, preostalih 15 dni je doma. Prej je bil sam za 24 oskrbovancev doma, od katerih so samo štirje bili pokretni; pomagala mu je gospodinja. V Avstriji je zadolžen za nego sedmih starostnikov, delo je organizirano tako, da si zdravstveni tehniki med seboj pomagajo in vedno delajo v paru.

Torej dva negujeta 14 starostnikov. "Avstrijci skrbijo za starostnike tako, kot je prav. Vsakega vsak dan stuširamo, na vsako potrebo starostnika takoj odreagirajo. Ko starostnik zboli, ne čakajo dva ali tri dni, pač pa poklilčejo zdravnika takoj. Starostniki tudi v domu ohranijo svojega lečečega zdravnika. V dom prihaja torej več zdravnikov, ne pa samo eden, kot v Sloveniji," pripoveduje A. H. Kaj pa pot? Vsak dan se pelje z avtomobilom 33 kilometrov, kar mu vzame pol ure časa. Ne veliko več kot prej, ko je bil zaposlen v Sloveniji.

Manjka 5000 sester, ob tem pa 876 brezposelnih

Čisto pravih podatkov o tem, koliko sester in tehnikov se je izselilo, ni. V zadnjih dveh letih jih je zaprosilo za potrdilo o dobrem imenu 420, a ponekod na tujem jih zaposlujejo tudi brez tega potrdila. Nihče še ni preštel, koliko sester in tehnikov manjka v slovenskem zdravstvu. V zbornici zdravstvene nege ocenjujejo, da jih manjka v bolnišnicah med 20 in 25 odstotkov, v domovih upokojencev pa še več. Skupaj torej manjka okoli 5000 sester in zdravstvenih tehnikov. Ocene, koliko sester bo naša država glede na hitro starajočo se družbo potrebovala srednje- in dolgoročno, ni. Ob tem je zanimiv podatek, da je med 22.000 sestrami, vpisanimi v register zbornice, skoraj tretjina (8200) starejših od 50 let. Torej se bodo v naslednjih desetih letih upokojile. Kako jih bomo nadomestili, ne ve povedati nihče.

A sester, kot vse kaže, že zdaj ni. Zapovrstni razpisi UKC Maribor, UKC Ljubljana, bolnišnice Izola in drugih bolnišnic ter domov upokojencev so ostali takorekoč brez prijav. Istočasno preseneti podatek: na zavodu za zaposlovanje je prijavljenih 876 brezposelnih sester s srednješolsko, višješolsko in visokošolsko izobrazbo. Uradne razlage, zakaj se ne prijavijo, še nismo uspeli dobiti. Milena Zupanič

Komentarji: