Zdravstvene in zobozdravstvene storitve od jutri za osebe brez znakov okužbe

Pri bolnikih s simptomi in znaki okužbe ali potrjeno okužbo z novim koronavirusom se bodo opravljali le nujna zobozdravstvena pomoč in posegi.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Vlada je na dopisni seji izdala odlok, s katerim ponovno uvaja izvajanje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev, a pod posebnimi pogoji, ki bodo določeni v odredbi o začasnih ukrepih na področju opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19. Oba predpisa bosta začela veljati jutri.Z začetkom epidemije je vlada posegla v izvajanje dejavnosti v zdravstvu: odpovedani so bili vsi nenujni pregledi in posegi, zobozdravstvene ambulante so večinoma zaprte, zobozdravniki delujejo le na izbranih kontaktnih točkah po državi. V aprilu so sicer izvajalci dobili zeleno luč, da začnejo izvajati tudi nenujne storitve.

Odredba, ko jo je danes dopisno sprejela vlada, določa, da je zdravstvena obravnava na vseh treh ravneh – primarni, sekundarni in terciarni – zagotovljena le osebam, ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in ne kažejo kliničnih znakov okužbe dihal. Vse ostale osebe se obravnava v skladu s priporočili in navodili za izvajalce zdravstvene dejavnosti, ki veljajo v času epidemije covida-19.


Za paciente s simptomi le nujni posegi


Pri bolnikih s simptomi in znaki okužbe dihal, drugimi znaki covida-19, pozitivno epidemiološko anamnezo ali potrjeno okužbo z novim koronavirusom se opravlja le nujna zobozdravstvena pomoč oziroma posegi, katerih opustitev bi vodila v trajne okvare splošnega in ustnega zdravja. Ti posegi se opravljajo na obstoječih nujnih vstopnih točkah za zobozdravstvo v zdravstvenih domovih Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Novo mesto, Koper, Nova Gorica, Murska Sobota in Slovenj Gradec. Prav tako bo tudi v prihodnje prepovedano izvajanje načrtovanih porodov na domu.

Še vedno velja tudi, da bodo morala vodstva izvajalcev v javni mreži na poziv ministra začasno prerazporediti zaposlene zdravstvene delavce in sodelavce na izvajanje nalog za zajezitev in obvladovanje epidemije k drugemu izvajalcu oz. socialno-varstvenemu zavodu, vzgojno-izobraževalnemu zavodu ter koncesionarju.

Izvajalci zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti morajo pri izvajanju storitev upoštevati priporočila za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom, ki jih je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), in mnenja razširjenih strokovnih kolegijev za posamezna zdravstvena in zobozdravstvena področja, so iz vladnega urada za komuniciranje sporočili po seji vlade.

Komentarji: