Zima jih bo vrnila na stare obrate

V proizvodnji akumulatorskih baterij kljub vladnim ukrepom ogroženih sto delovnih mest.
Fotografija: Zaradi okoliščin Tabu letos ne bo uspelo ponoviti uspešnih poslovnih rezultatov iz prejšnjih let. FOTO: BlaŽ Samec/Delo
Odpri galerijo
Zaradi okoliščin Tabu letos ne bo uspelo ponoviti uspešnih poslovnih rezultatov iz prejšnjih let. FOTO: BlaŽ Samec/Delo

Mežica – V Tovarni akumulatorskih baterij Tab iz Mežice, ki zaposluje 700 ljudi, bo v tem mesecu na čakanju približno 90 ljudi, prihodnji mesec, ko tega ukrepa ne bo več na voljo, pa je glede na trenutno stanje naročil negotova usoda stotih delovnih mest.

»Marca nam je poslovanje upadlo za deset odstotkov, aprila za 50, maja za 30, ta mesec pa pričakujemo od 20- do 30-odstotni upad,« so sporočili iz mežiškega Taba, ki ga vodi Bogomir Auprih. Podobne so razmere tudi v njihovi hčerinski družbi Tab Makedonija. Zaradi zmanjšanega obsega poslovanja je bilo aprila na čakanju 370 ljudi, maja pa okoli 200.

»V poletnih mesecih pričakujemo zatišje, nato pa, da se bo jeseni in pozimi pri startnih baterijah poslovanje vrnilo na stare ravni (ob predpostavki, da bo zima mrzla in ne bo nove zdravstvene krize). Pri industrijskih baterijah se bodo razmere normalizirale s tri- do šestmesečnim zamikom,« so pojasnili v Tabu.

V skupini, ki je lani ustvarila 278 milijonov evrov realizacije, vladne protikrizne ukrepe ocenjujejo za zelo dobre. »Pozitivno so prispevali k ohranitvi delovnih mest,« pravijo v družbi, a se odpuščanjem kljub temu ne bodo mogli izogniti. Že aprila so odpustili 23 delavcev, največ v žerjavski tovarni, v kateri izdelujejo startne baterije. V negotovosti je še okoli sto delovnih mest, ki jih bodo reševali s premestitvami znotraj skupine, nepodaljševanjem pogodb za določen čas in upokojitvami, preostalo bodo prekinitve pogodb. »Trudili se bomo, da bo teh čim manj,« zagotavlja vodstvo družbe, ki si želi, da bi se zakonodaja glede upokojevanja vsaj v tem času spremenila tako, da bi lahko delodajalec odločal, kdaj bo šel delavec v pokoj, ko doseže pogoje za upokojitev.
 

Lekova novogradnja še sameva


Tab je lani prodal 3.176.000 kosov startnih baterij in 1.522.000 kosov industrijskih baterij. Že nekaj časa se spogledujejo z naložbo v proizvodnjo litij-ionskih baterij. »Vsi veliki strateški projekti, tudi Li-ion projekt, so se v času krize zaradi koronavirusa upočasnili, ne pa tudi zaustavili. Vsi tečejo naprej,« zagotavljajo v Tabu. Družba je z Lekom lani jeseni podpisala pismo o nameri za nakup njihove novogradnje ob obstoječi tovarni na Prevaljah, ki so jo zgradili z namenom, da na tej lokaciji širijo proizvodnjo antibiotika. Do nakupa pa še ni prišlo.

Tab tehnologije za proizvodnjo litij-ionskih baterij nima. Kupiti jo namerava v Aziji, pri partnerju, s katerim že sodelujejo, saj od njega uvažajo polizdelke, jih pri nas sestavijo in prodajajo po Evropi. Naložba naj bi bila vredna okoli 50 milijonov evrov, finančno pa naj bi jo podprla tudi država.

Spomnimo, da so lani delničarjem izplačali rekordno visoke dividende, za katere so namenili 23,3 milijona evrov oziroma 90 evrov bruto na delnico. Zaposlenim bodo ta mesec izplačali regres v višini 1050 evrov.

Komentarji: