Zlata oljčna vejica Arsenu Jurinčiču iz Boršta

V slovenski Istri ima kar 62 oljkarjev olje z zaščiteno označbo porekla.
Fotografija: Skupaj je olja ocenjevalo več kot 80 degustatorjev. Ti so poleg treh omenjenih šampionov izbrali še štiri šampione posameznih sortnih olj. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Skupaj je olja ocenjevalo več kot 80 degustatorjev. Ti so poleg treh omenjenih šampionov izbrali še štiri šampione posameznih sortnih olj. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ankaran - Oljkar Arsen Jurinčič iz  Boršta je postal  šampion Zlate oljčne vejice 2018 za olje Jasa. Prestižni naslov  mu je podelil predsednik Društva oljkarjev slovenske Istre Danilo Markočič na 26. tekmovanju, ki je najstarejše tovrstno tekmovanje v regiji. Vice šampiona zlate oljčne vejice sta postala Franc Morgan iz Grintovca in Zdenko Hrvatin iz Kort, vsi trije za oljčno olje iz mešanih sort.

Vodja ocenjevanja Milena Bučar Miklavčič je ocenila, da je Jurinčičevo zlato olje močno intenzivno s sadežno-zeliščnim profilom in bogato aromatiko. Je ravno prav grenko in pikantno in zato harmonično. Tekmovanje za Zlato oljčno vejico je cenjeno med oljkarji, včasih celo bolj kot na nekaterih večjih in bolj znanih tekmovanjih v regiji. "V ocenjevanje je bilo oddanih 79 vzorcev, kar ni malo, če upoštevamo, da gre za oljčna olja, ki so že prejemala nagrade na drugih tekmovanjih in za katera so njihovi pridelovalci prepričani, da lahko posežejo med šampionske naslove. Poleg 65 slovenskih oljkjarjev se je tekmovanja udeležilo še 10 hrvaških in štirje italijanski oljkarji. Predizbor so opravili vsi trije slovenski paneli degustatorjev. Pri končnem izboru pa so poleg slovenskih (tudi slovenskega nacionalnega)  sodelovali še degustatorji iz Italije in Hrvaške. Skupaj je olja ocenjevalo več kot 80 degustatorjev. Ti so poleg treh omenjenih šampionov izbrali še štiri šampione posameznih sortnih olj: šampion belice je Fulvio Marzi iz Šmarij, šampion oblice Mate Dušević iz Zadra in lečina Janko Bočaj iz Bočajev pri Marezigah. Franc Morgan je postal tudi šampion ekološke pridelave, medtem ko so novinarji in gostinci za najbolj všečno ekstra deviško oljčno olje ocenili tistega iz Oljarne Lisjak, ki je prav tako mešanica večih sort.
 

Vitezi oljk in oljčnega olja


Letos so prvič podelili tudi naziv viteza oljk in oljčnega olja, ki sta postala vodja Turistične organizacije Koper Tamara Kozlovič  in novinar RTV Slovenije Branko Vrabec. Danilo Markočič je pojasnil, da h kakovosti istrskega olja prispeva znanje, delo svetovalnih služb, kultura in odnos do panoge, dejstvo, da oljčniki vIstri niso preveliki, kar omogoča, da je tukajšnjim oljkarjem oljkarstvo konjiček. V Istri je tudi 62 oljkarjev, ki ima za svoja olja evropsko znamko zaščitene označbe porekla, to je bila v Sloveniji in tudi v evropskem merilu prva zaščitena označba porekla za oljčno olje.
 

Komentarji: