Zmago Jelinčič odgovarja LMŠ, SD, Levici in SAB: Nujne seje (še) ne bo

Prvak SNS Zmago Jelinčič, ki trenutno zaseda funkcijo podpredsednika komisije za nadzor javnih financ, je preostalemu delu opozicije sporočil, da do preoblikovanja parlamentarne komisije in odborov ne bo sklical nujne seje.
Fotografija: Zmago Jelinčič poudarja, da dokler komisija za nadzor javnih financ ne bo ustrezala razmerjem, ne bo nujne seje. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Zmago Jelinčič poudarja, da dokler komisija za nadzor javnih financ ne bo ustrezala razmerjem, ne bo nujne seje. FOTO: Leon Vidic/Delo

»V zvezi z zahtevo vam moram sporočiti, da trenutna sestava komisije ni ustrezna in ni skladna s Poslovnikom Državnega zbora (Poslovnik). Po tretjem odstavku 33. člena Poslovnika bi morale v Komisiji vodilne funkcije in večino imeti opozicijske poslanske skupine. Trenutno razmerje pa je tako, da je osem članov Komisije iz koalicijskih in pet članov iz opozicijskih poslanskih skupin. Dokler sestava ne bo skladna s Poslovnikom, ne nameravam sklicevati sej Komisije,« je predsedujoči Zmago Jelinčič sporočil LMŠ, SD, Levici in SAB, ki so zahtevale sklic nujne seje komisije za nadzor javnih financ, na kateri naj bi obravnavali dve točki dnevnega reda, povezani s porabo sredstev za nakup zaščitne opreme zaradi epidemije covida-19 in finančnimi ukrepi na tem področju.

Kot še dodaja, bo državni zbor predvidoma v torek, 28. 4. 2020, na izredni seji določil novo sestavo parlamentarnih komisij in odborov. Potem bo novi predsednik – doslej je bil to Anže Logar, Jelinčič pa podpredsednik – še vedno lahko v poslovniškem roku 15 dni sklical nujno sejo komisije za nadzor javnih financ.

Dejan Židan, predsednik SD FOTO: Jure Eržen/Delo
Dejan Židan, predsednik SD FOTO: Jure Eržen/Delo


Z novim razrezom parlamentarnih komisij in odborov se je sicer zapletalo prav zaradi vloge SNS v komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, v kateri ima po poslovniku večino opozicija. Preberite še: Bo Knovs sploh lahko izvajal nadzore?

Preberite še:

Komentarji: