14 čilskih duhovnikov, vpletenih v zlorabe otrok, razrešenih dolžnosti

»Ti duhovniki so bili vpleteni v dejanja, ki so del kriminala v civilnem in cerkvenem življenju,« so zapisali na škofovskem sedežu.
Fotografija: Papež Frančišek s čilskimi škofi med srečanjem v Vatikanu. FOTO: /AP
Odpri galerijo
Papež Frančišek s čilskimi škofi med srečanjem v Vatikanu. FOTO: /AP

Santiago de Chile - Cerkvene oblasti v Čilu so v torek razrešile dolžnosti 14 duhovnikov, vpletenih v škandal zlorabe otrok v tej južnoameriški državi, poročajo tuje tiskovne agencije. »Ti duhovniki so bili vpleteni v dejanja, ki so del kriminala v civilnem in cerkvenem življenju,« so zapisali na škofovskem sedežu v mestu Rancagua, ki ga vodi Alejandro Goic.


 

Škof Goic opravičil, da ni prej ukrepal


Televizija T13 je pred tem poročala, da je skupina duhovnikov z vzdevkom Družina celo desetletje preko svetovnega spleta iskala kontakte z mladimi in se z njimi tam pogovarjala in dogovarjala o spolnosti, žrtve pa so bile tudi mladoletne. Škof Goic se je tudi javno opravičil, da ni ukrepal že prej, pa čeprav je podatke o dejanju posredoval organom pregona in Vatikanu.V petek je zaradi škandala svoj odstop ponudilo 34 čilskih škofov. Pred tem je papež obljubil spremembe v čilski katoliški cerkvi, s katerimi naj bi znova vzpostavili pravičnost po pedofilskem škandalu. Že aprila je na srečanju z žrtvami zlorab sporočil, da bo v Vatikan poklical čilske škofe na pogovor o preiskavi domnevnega prikrivanja zlorab.
 

Komentarji: