5,2 milijona jemenskim otrokom grozi lakota

»Več milijonov otrok ne ve, kdaj bo nov obrok hrane.«
Fotografija: Jemen je že več let v državljanski vojni. FOTO: Mohammed Huwais/AFP
Odpri galerijo
Jemen je že več let v državljanski vojni. FOTO: Mohammed Huwais/AFP

Zaradi naraščajočih cen hrane in padanja vrednosti jemenskega denarja se še več družin spopada s pomanjkanjem hrane. Nato so tu še srditi spopadi v ključnem pristaniškem mestu Hudajdah, ki je vstopna točka za večino pomoči, ki prihaja v Jemen. Organizacija Save the Children je sporočila, da kar 5,2 milijona otrokom v državi grozi lakota.

Jemen je že od leta 2015 v primežu konflikta med Hutiji in vladnimi silami, ki jih je podprla koalicija arabskih dežel s Savdsko Arabijo na čelu. BBC poroča, da številni zaradi vojne že dve leti niso dobili nobene plače ali kakšnih drugih denarnih sredstev, cene hrane so v tem času zrasle za 68 odstotkov, jemenski rijal pa je izgubil vrednost za kar 180 odstotkov (en rijal je vreden 0,0034 evra).

»Na milijone otrok ne ve, kdaj bo nov obrok hrane. V bolnišnici, ki sem jo obiskal na severu Jemna, so otroci tako šibki, da ne morejo niti jokati. Njihova telesa so zaradi lakote izčrpana,« je za BBC povedala izvršna direktorica organizacije Helle Thorning-Schmidt.

Prejšnji mesec je organizacija Save the Children sporočila, da bi do konca leta lahko v Jemnu umrlo več kot 36.000 otrok. Po podatkih Združenih narodov je v vojni umrlo skoraj 10.000 ljudi, od tega dve tretjini civilistov.

Več iz te teme:

Komentarji: