Afera s SMS-sporočili je za Plenkovića kot naročena

To je hkrati priložnost, da se onemogočijo paraobveščevalne strukture, pa tudi represivni aparat, iz katerega curljajo podatki o tajnih preiskavah.
Fotografija: Andrej Plenković FOTO: Boris Kovacev/Cropix
Odpri galerijo
Andrej Plenković FOTO: Boris Kovacev/Cropix

Če lažna SMS-sporočila niso pomagala najbolj znanima hrvaškima ubežnikoma Zdravku Mamiću in Ivici Todoriću, bodo morda »nenadejano« pomagala premieru Andreju Plenkoviću. In to tako pri obračunavanju s političnimi nasprotniki v lastni stranki kot v boju s podtalno obveščevalno organizacijo, ki že vse od začetka terorizira hrvaško državo. Naj spomnimo, da sta Todorić in Mamić, da bi dokazala, da gre za politični pregon, na začetku poletja objavila lažna SMS-sporočila.

V primeru Todorić je šlo za SMS-sporočila med državnim tožilcem in podpredsednico vlade, v primeru Mamić pa za SMS-sporočila med državnim tožilcem in sodnikom. Vse skupaj je bilo povsem neverodostojno, saj je bilo na prvi pogled jasno, da gre za amaterske ponaredke. Tako, na primer, SMS-sporočila niso vsebovala podatka o tem, kdaj so bila odposlana. Ko se je v vse skupaj vmešal še Ivan Zvonimir Čičak, predsednik HHO, organizacije, ki v zadnjih nekaj letih namesto za ogrožene manjšine skrbi za pravice pobeglih tajkunov (in za to prejema plačilo), pa so pristojni zgolj zamahnili z roko, saj bilo je očitno, da gre za zgolj še en poskus obupancev, ki sta pripravljena na vse, samo da bi se izognila roki pravice.

Na hrvaškem sodišču, kjer si je pobegli Mamić »prislužil« šest let in pol zapora, SMS-sporočil niso upoštevali, to isto pa se je ponovilo tudi na sodišču v Angliji, kjer poskuša Todorić na vse mogoče načine preprečiti, da bi ga izročili Hrvaški.

Ivica Todorić FOTO: Boris Kovačev/Cropix 
Ivica Todorić FOTO: Boris Kovačev/Cropix 


Omenjena SMS-sporočila so bila torej ocenjena kot povsem neresna, hkrati pa so se pojavili podatki, o katerih izvirnosti ni nikakršnega dvoma. Policija je v začetku tedna zmagoslavno razkrila avtorja SMS-sporočil. Gre za Franja Vargo iz Osijeka, policijskega informatika, ki so ga zaradi domnevnega ponarejanja medicinske dokumentacije odpustili iz policije. Vargo so aretirali in je zdaj v preiskovalnem zaporu, kjer gladovno stavka. Nato pa je sledila prava drama, saj se je izvedelo, da mu je nekdo še pred aretacijo sporočil, naj uniči vse dokaze, ki bi ga lahko bremenili, saj so proti njemu sprožili kazensko preiskavo. Policija ga je aretirala v trenutku, ko je nameščal džakuzi, darilo Zdravka Mamića, ki mu je dal na voljo tudi svoje odvetnike.

Andrej Plenković FOTO: Kerstin Joensson/AP
Andrej Plenković FOTO: Kerstin Joensson/AP


Čeprav je bilo opozorilo poslano s telefona s številko za enkratno uporabo, je policija ugotovila, da ga je o preiskavi obvestil Blaž Curić, osebni šofer podpredsednika vlade in kmetijskega ministra Tomislava Tolušića. Od kod šoferju, čeprav šoferju podpredsednika vlade, podatki o tajnih preiskavah, o katerih so lahko obveščeni zgolj preiskovalni sodnik, policija in tožilstvo? Kmalu se je »razkrilo«, da Curić, za katerega so prav tako odredili preiskovalni zapor, ni zgolj šofer podpredsednika vlade, temveč, kar je precej bolj pomembno, soborec in poročna priča namestnika predsednika HDZ Milijana Brkića Vase.

Hkrati se je izvedelo, da je tudi nekdanje vodstvo HDZ s Tomislavom Karamarkom na čeluuporabljalo Vargove storitve. Varga naj bi med drugim »ustvaril dokaze« o domnevni volilni prevari, ko je bila HDZ leta 2015 poražena, čeprav je vse kazalo, da bo zmagovalka. Ni jim uspelo. Karamarko je moral zaradi afere Svetovalka zapustiti položaj predsednika stranke, njegova desna roka in glavni operativec stranke Milijan Brkić pa je podprl novega predsednika Andreja Plenkovića. Ta ga v zameno za to pustil na položaju podpredsednika HDZ in ga nagradil še s funkcijo podpredsednika sabora.

Brkić, ki ima med »najbolj zagrizenimi« pripadniki HDZ na terenu, med veterani in v Katoliški cerkvi nesporno večji ugled od Plenkovića, daje od časa do časa vedeti, da ni povsem zadovoljen s smerjo, v katero premier vodi državo. Sprejetje »lexa Agrokorja« je razglasil za »reševanje vojaka Todorića«, Srbom pa sporoča, »naj, če jim tukaj ni všeč, odidejo«. Spor je dosegel vrhunec, ko je Brkić odkrito nasprotoval in tudi glasoval proti ratifikaciji istanbulske konvencije, in ko je v teh dneh – ko premier vztrajno ponavlja, da je protest braniteljev zaradi nekaznovanja srbskih zločinov, ki naj bi 13. oktobra potekal v Vukovarju, usmerjen proti vladi in proti njemu osebno – podprl protestnike.

Branimir Glavaš FOTO: Damir Sagolj/Reuters 
Branimir Glavaš FOTO: Damir Sagolj/Reuters 


Naj gre za naključje ali ne, dejstvo je, da so prav v času, ko skrajna desnica vse močneje pritiska na Plenkovića zaradi »obračanja na levo«, odkrili avtorja ponarejenih SMS-sporočil Vargo, pa tudi voznika Curića, ki je osumljen oviranja tajne preiskave, zaradi česar se je znašel v priporu. Oba zdaj povezujejo z Milijanom Brkićem. V preiskavi bodo zdaj ugotavljali, ali so Tolušiću šoferja, ki je prej prevažal Brkića, podtaknili, da bi lahko ta prek njega nadzoroval vlado, ali pa je bil Tolušić kot potencialni Plenkovićev naslednik (o čemer se je prav tako govorilo) prek šoferja povezan z Brkićem.

Glede na vrsto afer, v katere je bil vpleten – med drugim je ponaredil tudi svojo diplomo –, Brkić ne more več upati na nobeno vodilno mesto ne v stranki ne v izvršni oblasti. Brkić obtožb na svoj račun ne komentira in ponavlja, da »nekatere institucije opravljajo svoje delo«, je pa pripomnil, da prav gotovo ni naključje, da so se obtožbe o njegovi vpletenosti v afero s SMS-sporočili pojavile sočasno z obtožbami, ki jih je izrekel Plenkovićev koalicijski partner Branimir Glavaš, češ da je Brkić dejanski organizator protesta braniteljev v Vukovarju.

Tomislav Karamarko FOTO: Darko Bandic/AP
Tomislav Karamarko FOTO: Darko Bandic/AP


Ne glede na to, kako se bo končala afera s SMS-sporočili, je več kot jasno, da je glede na znotrajstrankarske spore afera za Plenkovića več kot dobrodošla. Po vsem, kar je bilo objavljeno, je vrnitev Karamarka povsem nemogoča, močno pa je omajan tudi Brkićev položaj. Odvisno od tega, kako globoko je vpleten v vse skupaj, se lahko zgodi, da bo politično povsem odstranjen ali pa – kar je bolj verjetno – vsaj odrinjen na obrobje.

Za Plenkovića je to hkrati priložnost, da onemogoči paraobveščevalne strukture, ki že leta terorizirajo Hrvaško, pa tudi represivni aparat, iz katerega curljajo – in to ne prvič – podatki o tajnih preiskavah. A medtem ko je jasno, da je s tem konec Brkićeve politične kariere, je bolj malo verjetno, da se bodo lotili tudi tega drugega obračuna, saj je bila tudi tokrat celotna operacija z vsemi podrobnostmi in imeni udeležencev – čeprav je vse skupaj šele v fazi policijske preiskave – objavljena v medijih. Res pa je, da za to tokrat zagotovo ni poskrbel Milijan Brkić.
 
 

Preberite še:

Komentarji: