Ema bi lahko v začetku oktobra odločala o poživitvenem odmerku cepiva​

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Cepljenje na Gospodarskem rastavišču. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Cepljenje na Gospodarskem rastavišču. FOTO: Leon Vidic/Delo

18.50 Ema bi lahko v začetku oktobra odločala o poživitvenem odmerku cepiva​

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes sporočila, da bi lahko v začetku oktobra odločila o morebitnem poživitvenem odmerku cepiva proti covidu-19 podjetja Pfizer za starejše od 16 let. Obenem naj bi sprejela odločitev o morebitnem dodatnem odmerku cepiva podjetij Pfizer in Moderna pri osebah z oslabljenim imunskim sistemom in starejših. Razpoložljivi podatki kažejo, da imunost proti covidu-19 po začetnem cepljenju sčasoma oslabi, je na redni novinarski konferenci v Amsterdamu danes dejal vodja strategije za cepljenje pri agenciji Marco Cavaleri.

Cavaleri je ob tem ponovno poudaril, da prednostna naloga ostaja cepljenje vseh odraslih, ki se lahko cepijo, pa tega še niso storili. Vsa odobrena cepiva proti covidu-19 nudijo visoko raven zaščite pred najbolj akutnimi posledicami covida, kot sta hospitalizacija in smrt. Zato je treba zagotoviti, da bo polno cepljenih čim več ljudi. Ema je doslej za uporabo v EU odobrila štiri cepiva, in sicer proizvajalcev Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca in Janssen Pharmaceutica NV.

FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo


18.40 NIJZ cepilnim centrom razdelil skoraj 120.000 odmerkov cepiva

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je cepilnim centrom danes razdelil 118.840 odmerkov cepiva proti covidu-19, so na NIJZ pojasnili za STA. Izpolnili so vsa naročila cepilnih centrov za cepiva proizvajalcev Pfizer/BioNTech, Moderna in AstraZeneca, razdelili pa so tudi 21.600 odmerkov Janssna, ki je trenutno najbolj zaželeno cepivo.

Cepilni centri so sicer skupno naročili 39.000 odmerkov Janssna, povpraševanje po katerem se je močno povečalo minuli teden, ko je vlada z odlokom precej razširila nabor okoliščin, v katerih je treba izpolnjevati pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT). Temu je namreč mogoče zadostiti že takoj po cepljenju s prvim in edinim odmerkom s tem cepivom. Kot so pojasnili na NIJZ, so cepilni centri danes dobili sorazmeren delež naročenih odmerkov Janssna, saj v Sloveniji trenutno ni dovolj tega cepiva, da bi lahko zadostili vsem željam.

16.30 Študijsko leto za zdaj v živo ob pogoju PCT

Študijski proces se bo na visokošolskih zavodih 1. oktobra začel v živo, v predavalnicah, ob upoštevanju pogojev PCT. V primeru poslabšanja stanja na posameznem zavodu pa ima ta avtonomijo, da sprejme morebitne dodatne ukrepe, so po današnjem sestanku z deležniki v visokem šolstvu sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Študijski proces se bo izvajal v predavalnicah ob upoštevanju pogojev preboleli, cepljeni, testirani (PCT), pri čemer bo za izpolnjevanje pogoja testiranosti dovolj tedensko samotestiranje. To bo veljalo tudi za študijske dejavnosti in bivanje v študentskem domu. Testi bodo za študente brezplačni in jih bodo lahko pridobili v lekarni.

Študneti bodo, ob izpolnjevanju pogoja PCT, zaenkrat še lahko obiskovali fakultete. FOTO: Jure Eržen/Delo
Študneti bodo, ob izpolnjevanju pogoja PCT, zaenkrat še lahko obiskovali fakultete. FOTO: Jure Eržen/Delo


14.00 V Rusiji znova velik smrtni davek zaradi koronavirusa

V Rusiji so danes znova poročali o visokem smrtnem davku zaradi novega koronavirusa. V zadnjih 24 urah so potrdili 820 smrtnih primerov, kar je enako dosedanjemu rekordu, ki so ga imeli v avgustu. Potrdili so tudi 21.438 novih primerov okužbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Rusija, ki je peta na seznamu v pandemiji covida-19 najbolj prizadetih držav, se z naraščanjem števila okužb sooča že vse od avgusta. Bolnišnice se polnijo, cepljenje pa medtem stagnira; samo 28 odstotkov prebivalcev je polno cepljenih, kažejo danes objavljeni uradni podatki.

Najhuje je trenutno v Moskvi, kjer je število okužb v zadnjem tednu dni skokovito naraslo. V zadnjem dnevu so samo v Moskvi našteli 3445 novih okužb, kar je skoraj še enkrat toliko kot v sredo, ko so jih potrdili 1991. Močno prevladujoča različica koronavirusa pa je delta, je povedala namestnica župana Anastazija Rakova. Od začetka izbruha pandemije so v Rusiji potrdili več kot sedem milijonov okužb z novim koronavirusom in 201.445 smrti zaradi covida-19. To je največ v Evropi.

13.15 Slovenija na zemljevidu ECDC edina v EU temno rdeča

Celotna Slovenija je na novem epidemiološkem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) označena s temno rdečo barvo. Glede na zemljevid je Slovenija edina s tako slabo epidemiološko situacijo; nobena druga regija v EU ni temno rdeča. Za Poljsko sicer ni na voljo dovolj podatkov.

S temno rdečo barvo so na zemljevidu ECDC označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev presega 500. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je 14-dnevna incidenca za celotno Slovenijo v sredo znašala 648. ECDC sicer pri pripravi zemljevida uporablja podatke, ki mu jih države pošljejo do torka opolnoči.
Glede na zemljevid ECDC je epidemiološko stanje v Sloveniji najslabše v EU. Veliko regij je sicer obarvanih rdeče, kar pomeni nekoliko boljše stanje – če je 14-dnevna incidenca med 200 in 500 na 100.000 prebivalcev oziroma med 75 in 200 in z deležem pozitivnih testov višjim od štirih odstotkov. Tako je rdeča večina Nemčije, Avstrije in sosednja Hrvaška, pa tudi Romunija, Bolgarija in Grčija, vse tri baltske države in Irska ter deli osrednje Španije in jug Italije. Pretežni del Italije, Francije in skandinavskih držav je na drugi strani obarvan oranžno, medtem ko je pretežni del Madžarske in Češke obarvan celo zeleno, kar pomeni najboljše epidemiološke razmere. Med zelenimi deželami sta npr. tudi italijanski Lombardija in Piemont.

Najnovejši epidemiološki zemljevid VIR: European Centre For Disease Prevention And Control
Najnovejši epidemiološki zemljevid VIR: European Centre For Disease Prevention And Control


image_alt
Več bo covidnih bolnikov, manj bodo obravnavani vsi drugi


10.25 Zagovornik načela enakosti ugotovil diskriminacijo glede dodatkov staršem novorojencem z začasnim bivališčem v Sloveniji

Zagovornik načela enakosti je po opravljeni oceni diskriminatornosti glede ukrepov za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije (PKP7) ugotovil, da je obravnavani člen, ki določa vrednost in pogoje pridobitve enkratnega solidarnostnega dodatka za otroke, rojene v času tik pred, med in leto po koncu epidemije novega koronavirusa, od 1. januarja 2020 do 15. junija 2022, diskriminatoren. Ocenil je, da predpis iz prejetja socialne ugodnosti neupravičeno izključuje starše novorojencev, ki imajo v Sloveniji začasno bivališče in tu tudi prebivajo. Določa namreč, da lahko izredno pomoč prejmejo le upravičenci s stalnim bivališčem v Sloveniji. »Tako po oceni zagovornika nekatere osebe diskriminira na podlagi njihove osebne okoliščine stalnega prebivališča in državljanstva. Ker so žrtve diskriminacije otroci, gre po zakonu o varstvu pred diskriminacijo za hujšo obliko diskriminacije,« so zapisali v sporočilu za javnost. Zagovornik je tako ministrstvu za delo priporočil, da takoj prične postopek odprave diskriminatornosti zakona, saj bo v nasprotnem primeru glede na oceno o diskriminatornosti na ustavno sodišče vložil zahtevo za presojo ustavnosti.

09.41 V sredo potrdili 1011 novih okužb

Ob 5618 PCR-testih so včeraj potrdili 1011 novih okužb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Pozitivnih je bilo 18 odstotkov testov. Ob tem so opravili še 31.328 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi aktivnih 13.734 primerov okužbe, 14-dnevna incidenca znaša 648, sedemdnevno povprečje pa 955. V bolnišnični oskrbi je po podatkih sledilnika za covid-19 391 oseb, od tega 102 na intenzivni terapiji. Včeraj je umrlo pet bolnikov s covidom-19. 



Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas po podatkih NIJZ cepljenih 1.102.444 ljudi, z vsemi odmerki cepiva pa je bilo cepljenih 976.963 oseb.

08.29 Cepljenje obvezno za ameriške olimpijce v Pekingu 2022

Vsi ameriški športniki, ki bodo želeli nastopiti na bližnjih zimskih olimpijskih igrah v Pekingu prihodnje leto, bodo morali opraviti obvezno cepljenje proti novemu koronavirusu, piše v pravilih ameriškega olimpijskega in paraolimpijskega komiteja. Peking bo zimske olimpijske igre gostil od 4. do 20. februarja 2022. Pravila ameriškega olimpijskega in paraolimpijskega komiteja (USOPC) velevajo, da morajo biti do 1. novembra vsi delavci, športniki, pogodbeni delavci, svetovalci in drugi, ki vstopajo v prostore USOPC, polno cepljeni proti novemu koronavirusu. Do 1. decembra se bo obvezno cepljenje razširilo tudi na članske reprezentance vseh športov pod okriljem ZDA in tudi vse mlade upe, ki si želijo kdaj nastopiti na prihodnjih olimpijskih igrah.
»Zdravje in dobrobit naše olimpijske in paraolimpijske družine je za nas še naprej glavna prioriteta,« še piše v pravilih USOPC.

07.30 Nova Zelandija: bodo ob burgerju in krompirju kmalu ponudili tudi cepivo?

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je v četrtek dejala, da bi si morala država prizadevati za 90-odstotno stopnjo precepljenosti in bi lahko s tem odpravila stroge ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa, poroča Reuters. To precepljenost pa želijo doseči tudi s tem, da bi lahko Novozelandci – ki so veliki ljubitelji hitre prehrane – ob naročilu burgerja in krompirčka dobili vprašanje, ali bi želeli s svojim obrokom dobiti tudi cepivo. Vlada se je po poročanju britanskega Guardiana pogovarjala z velikanom hitre prehrane KFC, s katerim želi skupaj doseči ta cilj. »Želimo priti tja, kjer so ljudje,« je danes zjutraj za RNZ povedal podpredsednik vlade Grant Robertson. Nova Zelandija ima enega največjih deležev restavracij s hitro prehrano verig KFC in  McDonald's glede na število prebivalcev. Ko je bilo zaprtje Aucklanda v torek odpravljeno, so ljudje hiteli v vrsto po obrok hitre prehrane, le dan pred tem pa so ujeli dva človeka, ki sta kljub strogemu mejnemu nadzoru v to mesto pritihotapila hrano iz KFC in sto tisoč ameriških dolarjev v gotovini. »Glede na to, da smo videli, kako so se ljudje na tej tretji stopnji zaprtja razveselili ponovnega odprtja verig s hitro prehrano, bi lahko uporabili to priložnost,« je dejal Robertson. Povedal je, da sicer potrebujejo zaradi same logistike kar nekaj dela, da bi to uresničili, prav tako pa razmišljajo tudi o drugih načinih, kako bi dosegli množice in s tem višjo precepljenost.

07.00  Vlada podarila BiH več kot 100.000 odmerkov cepiva Pfizer/Biontech

Vlada je v sredo zvečer na dopisni seji sprejela sklep o donaciji 100.620 odmerkov cepiva proti covidu-19 proizvajalca Pfizer/Biontech Bosni in Hercegovini. Ta država bo cepivo z namenom humanitarne pomoči ob pandemiji covida-19 prejela brezplačno, so sporočili z ministrstva za zdravje. 

FOTO: Dado Ruvić/Reuters
FOTO: Dado Ruvić/Reuters


06.52 Ameriška FDA odobrila poživitveni odmerek cepiva Pfizer za starejše od 65 let

Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je v sredo v skladu s pričakovanji po priporočilu panela neodvisnih strokovnjakov odobrila poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 proizvajalca Pfizer/Biontech za osebe, starejše od 65 let, in za tiste z visokim tveganjem covida-19. 

Tretji odmerek cepiva Pfizer/Biontech lahko dobijo zdaj starejši od 65 let, mlajše osebe z zdravstvenimi težavami in zdravstveni delavci oziroma vsi, ki jih njihovo delo izpostavlja veliki nevarnosti okužbe. To so med drugim delavci v samopostrežnih trgovinah, učitelji, brezdomci in tisti, ki delajo z njimi, pa zaporniki ter zaporniški pazniki. Vlada predsednika Josepha Bidna je želela odobritev poživitvenega odmerka za vse odrasle državljane, vendar se mora za zdaj zadovoljiti s tem. Večina strokovnjakov namreč meni, da preprosto še ni dovolj zanesljivih podatkov o obnašanju cepiva in posledicah, da bi tretji odmerek odobrili za vse. Zdaj mora poživitveni odmerek cepiva odobriti še Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC). Tudi tu morajo najprej svoje povedati zunanji strokovni svetovalci, šele nato pa se bo agencija odločila. V FDA so sklenili, da lahko tretji odmerek cepijo šest mesecev po prejemu drugega. 

Preberite še:

Komentarji: