Ameriška pričakovanja in strahovi o omejitvi pravice do splava

Z vrhovnega sodišča je prišla odločitev za vrnitev pristojnosti o prekinitvi nosečnosti zveznim državam.
Fotografija: Ameriško ustavno sodišče odloča o zvezni pravici do prekinitve nosečnosti. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Odpri galerijo
Ameriško ustavno sodišče odloča o zvezni pravici do prekinitve nosečnosti. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters

Če je verjeti vesti, ki jo je pridobil Politico, bodo Američanke izgubile sedanjo, na zvezni ravni zagotovljeno pravico do prekinitve nosečnosti. Eden od šestih republikansko imenovanih vrhovnih sodnikov Samuel Alito je po teh informacijah že napisal mnenje, v katerem zavrača tako prelomno sodbo iz leta 1973 Roe proti Wadu kot sodbo Načrtovano starševstvo proti Caseyju, ki so jo leta 1992 omejila »pretirana bremena« zveznih držav.

Številni Američanke in Američani bodo šokirani, vrhovni sodnik Alito pa je zapisal mnenje, da sta bili obe razsodbi napačni že od vsega začetka. »Čas je, da se začnemo ozirati na ustavo in vrniti vprašanje splava izvoljenim predstavnikom ljudstva.« ZDA so – ne tako zelo drugače kot države Evropske unije – v notranjepolitičnih zadevah decentralizirane in zagovornike ameriškega federalizma je že od vsega začetka motilo, da je zvezna zakonodajna oblast prevzela takšno vprašanje, še posebej ker je ameriška pravica do prekinitve nosečnosti bolj liberalna od večine evropskih. Če informacije Politica držijo, se bo to spremenilo, približno polovica od petdesetih ameriških držav že načrtuje takojšnje strožje omejitve. Veliko strokovnjakov za ustavno pravo je zavrnilo koncept zasebnosti, s katerim je ustavno sodišče sprejelo zvezno zakonodajo.

Američanke se bojijo za svoje pravice. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Američanke se bojijo za svoje pravice. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters

Vesti o odločitvah vrhovnega sodišča so v preteklosti že večkrat pricurljale v javnost pred uradno naznanitvijo in opazovalci že domnevajo, da hočejo sodniki tako omiliti jezo zagovornikov prekinitve nosečnosti. Predstavniki sodišča ugibanj medijev niso hoteli komentirati, bolj liberalna ameriška podjetja pa se že pripravljajo na pomoč ženskam, ki se bodo odločale za splav. Mnoga obljubljajo pokritje stroškov za potovanje v zvezne države, ki bodo splav še naprej dovoljevale dlje časa.

Preberite še:

Komentarji: