Ameriška vojaška letala nad proiranske milice v Siriji ali Iraku

Pentagonov odgovor na napade z droni na ameriško osebje v iraških vojaških oporiščih.
Fotografija: Zračna fotografija ameriškega Pentagona, iz katerega so v nedeljo sporočili napade na proiozranske cilje v Siriji in Iraku. FOTO: Staff AFP
Odpri galerijo
Zračna fotografija ameriškega Pentagona, iz katerega so v nedeljo sporočili napade na proiozranske cilje v Siriji in Iraku. FOTO: Staff AFP

Novi ameriški predsednik Joe Biden je ob svojem nastopu Iranu ponudil oljčno vejico, če se bo islamska republika vrnila k jedrskemu sporazumu, zdaj pa ameriška vojaška letala F-15 in F-16 spet »defenzivno« napadajo proiranske milice v Siriji in Iraku. Tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby je povedal, da so v nedeljo zvečer »defenzivno« odgovorili na napade z droni na ameriško osebje v iraških oporiščih.

Parade proiranske milice v vzhodnem delu države se je udeležil tudi iraški premier Mustafa Al-Kadhimi. FOTO: AFP
Parade proiranske milice v vzhodnem delu države se je udeležil tudi iraški premier Mustafa Al-Kadhimi. FOTO: AFP


Biden med vračanjem v Belo hišo iz Camp Davida ni hotel odgovarjati na novinarska vprašanja o napadu, to naj bi naredil danes, Kirby pa je povedal, da so v predsednikovem imenu napadli operacijske centre za drone in skladišča z orožjem na obeh straneh meje med Sirijo in Irakom. Poudaril je, da so ameriški vojaki v Iraku na povabilo iraške vlade za pomoč pri boju proti Islamski državi ter imajo po mednarodnem in domačem pravu pravico do obrambe.

Vrhovni voditelj Irana ajatola Ali Hamenej med cepljenjem proti covidu-19. FOTO: AFP
Vrhovni voditelj Irana ajatola Ali Hamenej med cepljenjem proti covidu-19. FOTO: AFP


Biden je prvi napad proti proiranskim milicam ukazal že mesec dni po nastopu v Beli hiši, a očitno ni zaleglo in so morali spet udariti, tokrat po pričakovanjih z veliko žrtvami na strani milic, kot je za televizijsko postajo Fox News ocenil neimenovani vojaški vir. Drugi ameriški komentatorji opozarjajo, da so napad izvedli le teden dni po izvolitvi trdorokega Ebrahima Raisija za novega predsednika Irana. V nedeljo se je ameriški državni sekretar Antony Blinken o jedrskem sporazumu pogovarjal z izraelskim zunanjim ministrom Jairom Lapidom, ki je ponovil resne pomisleke svoje države o njem.
 

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: