Ameriški demokrati med politično sredino in skrajno levico

Tretje televizijsko soočenje demokratskih izzivalcev republikanskega predsednika ZDA.
Fotografija: Demokratski izzivalci republikanskega predsednika Donalda Trumpa. FOTO: Robyn Beck/AFP
Odpri galerijo
Demokratski izzivalci republikanskega predsednika Donalda Trumpa. FOTO: Robyn Beck/AFP

New York – Na tretjem televizijskem soočenju predsedniških kandidatov demokratske stranke je 76-letni nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden branil svojo fizično usposobljenost – in dediščino zadnjega demokratskega predsednika Baracka Obame. Proti skrajno levim tekmecem podobno visoke starosti Elizabeth Warren in Bernieju Sandersu ter mlajšim Kamali Harris, Peteu Buttigiegu, Coryju Bookerju, Juliánu Castru, Betu O'Rourku in Andrewu Yangu mu je na levi sredini stala ob strani senatorka iz Minnesote slovenskega rodu Amy Klobuchar.

Na prejšnjih televizijskih soočenjih je sodelovalo dvajset demokratskih pretendentov za osovraženi prestol republikanskega predsednika Donalda Trumpa, v Houston so dovolili le še desetim, ki so zbrali najmanj dva odstotka na izbranih raziskavah javnega mnenja ter finančno podporo 130.000 posameznikov. Od tistih, ki branijo levo sredino in s tem dediščino zadnjega demokratskega predsednika Baracka Obame, sta ostala le še Joe Biden in Amy Klobuchar, vsi drugi v zdravstvu, varovanju okolja, davčni politiki in drugod predlagajo prave revolucije za ameriške predstave.

Največ pozornosti si je vsaj na internetu prislužil podjetnik Andrew Yang, ki je desetim družinam ponudil po tisoč dolarjev na mesec, če bodo dobro razložile, kako najbolje porabiti ta denar, bolj tradicionalni volivci pa so presojali predvsem smiselnost pomikov svoje stranke na (spet za ameriške predstave) skrajno levico – in fizično usposobljenost kandidatov, ki branijo sredino. V Houstonu so najbolj nestrpno čakali na nastop nekdanjega podpredsednika Joeja Bidna, ki je vsaj doslej prepričljivo vodil na raziskavah javnega mnenja. A mu tudi vse pogosteje očitajo, da se mu poznajo leta.

Senator Bernie Sanders in nekdanji podpredsednik Joe Biden. FOTO: Robyn Beck/AFP
Senator Bernie Sanders in nekdanji podpredsednik Joe Biden. FOTO: Robyn Beck/AFP


Tokrat je namestnik zadnjega demokratskega predsednika Baracka Obame spomnil na legendarnega Johna Kennedyja, ki je poslal človeka na Luno zato, ker ni hotel več odlašati, in tudi sam ne bo niti minuto več čakal na obračun z boleznimi, kot so alzheimerjeva bolezen ali rak, poskrbel bo za otroško varstvo za vse otroke, možnost šolanja vse do univerze ter čisto ozračje. »Ko se bomo enkrat znebili Donalda Trumpa, bomo imeli neznanske možnosti za vse!« Biden pa je moral najprej odgovarjati na vprašanja o razlikah med njegovimi mnenji in prepričanji, pri čemer je znova poudaril svojo podporo zdravstvenim predlogom Baracka Obame. V nasprotju z zahtevami po razširitvi zdravstvenega zavarovanja za starejše na vse Američane ohranjajo raznovrstno ponudbo in stanejo veliko manj, je poudarjal.

Barve ameriške leve sredine je najprej branila senatorka iz Minnesote Amy Klobuchar, hči slovenskega priseljenca. »Nisem najbolj glasna tukaj, a smo nekaj takšnega že dobili v Belo hišo,« se je najprej ponorčevala iz Trumpa. »Houston, imamo problem!« Predsednik raje laže kot vodi, a je po njenem prepričanju tudi med demokrati slišati nekatere iztirjene zamisli, in za tiste, ki se počutijo zastale v sredini, hoče poskrbeti sama. Ker noče biti predsednica le polovice Amerike, ampak vse, je v kasnejši razpravi med drugim opozorila na milijone Američanov, ki so zadovoljni s svojim zdravstvenim zavarovanjem.

Amy Klobuchar. FOTO: Justin Sullivan/AFP
Amy Klobuchar. FOTO: Justin Sullivan/AFP


Klobucharjeva pa je komajda zbrala dovolj podpore za udeležbo na tretjem soočenju, Bidena po levi lovita predvsem vermontski senator Bernie Sanders in njegova kolegica iz Massachusettsa Elizabeth Warren. »Naj bom oster in povem, česar ne slišite veliko v kongresu in medijih: premagati moramo najnevarnejšega predsednika v zgodovini te države!« je 78-letni vermontski senator Bernie Sanders posredno spomnil na svoje zgodnje zasluge za pomikanje demokratske stranke proti – spet za ameriške pojme – skrajni levici. Verjame, da hoče peščica milijarderjev nadzorovati vse gospodarsko in politično življenje v državi, in se je pripravljen soočiti z njimi. »Da, najnižjo zajamčeno plačo bomo dvignili na raven, s kakršno se bo dalo živeti, da, poskrbeli bomo, da bo zdravstveno zavarovanje za vsakega Američana človekova pravica, in ne privilegij, in da, soočili se bomo s katastrofalno ceno podnebnih sprememb ter naš energetski sistem transformirali stran od fosilnih goriv.«

Elizabeth Warren je spomnila na svoj študij v Houstonu v časih, ko je bilo treba na semester plačati le petdeset dolarjev. To si je lahko zaslužila s študentskim delom v kavarni, ko se je kot mlada pravnica v teksaško metropolo vrnila z dvema otrokoma, pa jo je pred težavami z otroškim varstvom rešila teta. Ameriški srednji razred se je od tedaj močno zmanjšal, je poudarila sedemdesetletnica, na zaposlene v uslužnostnih dejavnostih prežijo posojilodajalci denarja, študente težijo visoke šolnine in dolgovi, družine si ne morejo privoščiti otroškega varstva. »Vem, kaj je narobe, vem, kako to popraviti, in bom vodila boj, da to naredimo!«

 Elizabeth Warren. FOTO: Robyn Beck/AFP
 Elizabeth Warren. FOTO: Robyn Beck/AFP


Nekateri izzivalci republikanskega predsednika Donalda Trumpa s podobnimi političnimi stališči so posredno poudarjali svojo mladost. Je življenje po Donaldu Trumpu, a potrebujemo drzne zamisli, kot so univerzalno otroško varstvo, univerzalno zdravstveno zavarovanje ter milijone novih delovnih mest v čistem gospodarstvu, davčni sistem, prilagojen tistim, ki delajo, je poudarjal nekdanji minister za stanovanja Julián Castro. »A moramo najprej zmagati in za to moramo navdušiti mlado raznoliko koalicijo Američanov, ki so pripravljeni na pogumno prihodnost. To so naredili Kennedy, Carter, Clinton in Obama in to lahko naredim jaz!« V kasnejši razpravi je nekdanji župan teksaškega San Antonia Bidna obtožil, da je pozabil, kaj je govoril pred dvema minutama.
Julian Castro. FOTO: Frederic J. Brown/AFP
Julian Castro. FOTO: Frederic J. Brown/AFP


Med mlajšimi razpravljavci sta se izkazala tudi senator iz New Jerseyja Cory Booker in župan South Benda Pete Buttigieg, tretje televizijsko soočenje demokratskih predsedniških kandidatov pa je prineslo napete trenutke, ko je proti odru poskušalo prodreti nekaj migrantov s prošnjo, naj se navzoči zavzamejo zanje. Varnostniki so jih pospremili iz dvorane, nekdanji kongresnik Beto O'Rourke pa je med udrihanjem po dostopnosti avtomatskega orožja prejel tvitersko sporočilo teksaškega republikanca Briscoeja Caina, da je njegova puška pripravljena zanj.  

Cory Booker FOTO: Justin Sullivan/AFP
Cory Booker FOTO: Justin Sullivan/AFP


A je bilo v četrtek zvečer v Houstonu največ jeze vendarle usmerjene proti predsedniku Trumpu, ki po prepričanju kalifornijske senatorke Kamale Harris ni v kazenski preiskavi le zato, ker pravosodno ministrstvo po pravilu ne preganja aktualnega predsednika. »A so Američani veliko boljši od tega in imajo veliko več skupnega!« Sama namerava zmagati s poudarjanjem tega, »in zdaj, gospod predsednik, se lahko vrnete h gledanju Fox News!«

Kamala Harris: FOTO: Frederic J. Brown/AFP
Kamala Harris: FOTO: Frederic J. Brown/AFP

 

Preberite še:

Komentarji: