»Kar se dogaja na območju Gaze, je več kot vojna«

Shodi po Evropi, stolpnica, kjer sta gostovali ameriška AP in katarska Al Jazeera, uničena, iranski zunanji minister odpovedal obisk Dunaja.
Fotografija: Izraelska letala so po palestinskih podatkih v begunskem taborišču zahodno od mesta Gaza ubila sedem Palestincev, tudi ženske in otroke. FOTO: Mahmud Hams/Afp
Odpri galerijo
Izraelska letala so po palestinskih podatkih v begunskem taborišču zahodno od mesta Gaza ubila sedem Palestincev, tudi ženske in otroke. FOTO: Mahmud Hams/Afp

Na tisoče protestnikov se je danes zbralo v več evropskih mestih, med drugim v Londonu, Madridu in Parizu, kjer so protestirali v podporo Palestincem in obeležili dan katastrofe. Med drugim so opozarjali, da to, kar se dogaja na območju Gaze, ni vojna, ampak genocid, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Londonu se je zbralo več tisoč protestnikov, ki so med drugim vzklikali Osvobodite Palestino. Od Hyde parka so se podali do izraelskega veleposlaništva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz Madrida poročajo o okoli 2500 protestnikih, številni med njimi so se ovili v palestinske zastave.Obeležili so tudi današnji dan katastrofe (nakba), ko se Palestinci spominjajo ustanovitve države Izrael oziroma izgona in bega okoli 750.000 Palestincev, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove po koncu prve arabsko-izraelske vojne leta 1948.
Protestniki so se v podporo Palestincem kljub prepovedi zbrali tudi v Parizu. Policija je shod namreč prepovedala, da bi preprečila morebitno antisemitsko nasilje.

V Nemčiji pa so se protestniki med drugim zbrali v Berlinu in Hamburgu. V nemški prestolnici je proti izraelskemu vojaškemu posredovanju v Gazi protestiralo okoli 120 ljudi, v Berlinu je sicer napovedanih več shodov. Podobno je okoli 120 ljudi mirno protestiralo v Hamburgu, v rokah so držali zemljevide palestinskih ozemelj in palestinske zastave, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V več nemških mestih so se v preteklih dneh odvili protiizraelski shodi, poročali so tudi o antisemitskih incidentih. Nemška vlada je ostro obsodila antisemitska dejanja na protestih in obljubila okrepitev varovanja judovskih institucij.
 

Uničili stolpnico, kjer sta gostovali ameriška AP in katarska Al Jazeera


V izraelskem letalskem napadu je bila danes v Gazi uničena 13-nadstropna stavba, v kateri sta imeli svoje prostore ameriška tiskovna agencija AP in katarska televizija Al Jazeera. Novinar AP je sporočil, da je izraelska vojska pred tem posvarila pred napadom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Uničenje stavbe je potrdila tudi Al Jazeera. Televizija je predvajala tudi posnetke, kako se je stavba po letalskem napadu zrušila.
Lastnik porušenega stolpa Džala Džavad Mehdi je sporočil, da ga je pripadnik izraelske obveščevalne službe eno uro pred napadom posvaril, da so lahko stavbo evakuirali. V telefonskem pogovoru z agentom je moledoval za dodatne minute, da bi lahko novinarji pred evakuacijo tudi vzeli vso opremo. Agent je prošnjo zavrnil.

Izrael je medtem sporočil, da je letalo napadlo stolpnico, ki je gostila vojaško opremo palestinskega gibanja Hamas. "Stavba je gostila tudi pisarne civilnih medijev, za katerimi se teroristična skupina Hamas skriva in uporablja za človeški ščit," so dodali.


Ameriški odposlanec za prekinitev ognja


Medtem ko se nadaljuje medsebojno obstreljevanje med Izraelom in Palestinci, je v Izrael prispel ameriški odposlanec Hady Amr, ki bo skušal doseči zmanjševanje napetosti in prekinitev ognja. Danes so se znova oglasile sirene v Tel Avivu. Po zadnjih podatkih pa je v spopadih umrlo več kot 140 Palestincev in osem Izraelcev.

Namestnik pomočnika ameriškega državnega sekretarja Hady Amr se bo sestal s predstavniki Izraela in Palestincev ter uradniki Združenih narodov v prizadevanjih za dosego prekinitve ognja. Dosedanji pozivi mednarodne skupnosti k umiritvi razmer sicer niso obrodili sadov. V Izrael je prišel pred nedeljskim zasedanjem Varnostnega sveta ZN o stopnjevanju konflikta, poroča britanski BBC na svoji spletni strani.

Posredovanje pri dogovoru o prekinitvi ognja je sicer ponudil tudi Egipt, vendar je Izrael to zavrnil, je izvedela nemška tiskovna agencija dpa od vira blizu egiptovskih varnostnih sil.Izrael je danes zjutraj izvedel nove letalske napade na območje Gaze, palestinsko islamistično gibanje Hamas, ki nadzira območje, pa je odgovorilo z izstrelitvijo raket proti izraelskemu mestu Beršeba. V izraelskih napadih je bilo doslej ta teden na območju Gaze ubitih več kot 140 ljudi, v obstreljevanju Hamasa pa v Izraelu osem. V Gazi ob tem poročajo o več kot tisoč ranjenih.

Znova so se oglasile tudi sirene v Tel Avivu. Eksplozije je bilo slišati na nebu in v južnem delu mestu. Po podatkih izraelske vojske so palestinska gibanja od ponedeljka izstrelila okoli 2300 raket. Spopadi so se v petek razširili na Zahodni breg, kjer je bilo ubitih najmanj deset Palestincev, več sto pa ranjenih. Tu so izbruhnili nasilni protesti mladih Palestincev, ki so izraelske vojake obmetavali s kamenjem, molotovkami in drugimi izstrelki. Izraelci so jim odgovorili s solzivcem, gumijastimi naboji in pravim strelivom.

Skrbi vzbujata tudi incidenta na severu Izraela. Protestnika iz Libanona sta namreč umrla pri spopadih na meji z Izraelom. Najmanj eden od njiju je skušal pomagati drugim pri plezanju čez ograjo, da so prišli na ozemlje Izraela. Gre za enega najhujših konfliktov med Izraelom in Hamasom ter njegovimi zavezniki od leta 2014. Izbruhnil je po tednih napetosti med Izraelci in Palestinci v vzhodnem Jeruzalemu, kjer so v ponedeljek na Tempeljskem griču vnovič izbruhnili spopadi med Palestinci in izraelskimi varnostnimi silami. To je vodilo v hitro zaostritev in obstreljevanje med obema stranema.

Komentarji: