Ameriški tožilci pomotoma objavili tajno obtožnico proti Assangeu

Barry Pollak, eden od odvetnikov Assangea, je dejal, da je kazenska ovadba zaradi objavljanja resničnih informacij »nevarna pot za demokracijo«.
Fotografija: Assange je sicer pred mesecem dni vložil tožbo proti ekvadorski vladi zaradi kršenja temeljnih pravic in omejevanja dostopa do zunanjega sveta. FOTO: Frank Augstein/AP
Odpri galerijo
Assange je sicer pred mesecem dni vložil tožbo proti ekvadorski vladi zaradi kršenja temeljnih pravic in omejevanja dostopa do zunanjega sveta. FOTO: Frank Augstein/AP

Julian Assange, ki ga ameriško pravosodje preiskuje zaradi vmešavanja Rusije v ameriške volitve leta 2016, je bil v tajnosti kazensko obtožen. To je pokazal eden izmed dokumentov, predloženih na sodišču, poroča Guardian.

Ameriški organi so preložili vlogo, ki s tem primerom ni povezana, v njej pa so navedli obstoj kaznivih dejanj nekoga, imenovanega »Assange«, čeprav to ni bilo ime tožene stranke. Česa vse je obtožen, ni znano. V ZDA so že večkrat nakazali, da bi ga lahko obtožili veleizdaje.

Barry Pollak, eden od odvetnikov Assangea, je dejal, da je kazenska ovadba zaradi objavljanja resničnih informacij »nevarna pot za demokracijo«.

»Novica, da je bila obtožnica očitno vložena zoper Assangea, je še bolj vznemirjajoča od nesmiselnega načina, kako so te informacije prišle v javnost«, je Pollack sporočil po elektronski pošti.

Tožilka Kellen Dwyer je dejala, da bi te obtožbe morale ostati zapečatene, dokler Assangea ne bi prijeli.

Assange je sicer pred mesecem dni vložil tožbo proti ekvadorski vladi zaradi kršenja temeljnih pravic in omejevanja dostopa do zunanjega sveta, medtem ko že od leta 2012 živi na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Assange se je po objavi zaupnih depeš ameriških diplomatov na Wikileaksu leta 2010 tja zatekel pred morebitno izročitvijo ZDA.

Preberite še:

Komentarji: