Anderssonova, ki je v sredo odstopila, ponovno imenovana za premierko

Magdaleno Andersson, ki je v sredo odstopila po sedmih urah, je danes ponovno postala predsednica švedske vlade.
Fotografija: Magdalena Andersson je prva ženska na čelu švedske vlade. FOTO: Adam Ihse/AFP
Odpri galerijo
Magdalena Andersson je prva ženska na čelu švedske vlade. FOTO: Adam Ihse/AFP

Švedski parlament je danes za novo premierko znova potrdil socialdemokratko Magdaleno Andersson, potem ko je v sredo nekaj ur po izvolitvi odstopila. Švedska bo z njenim imenovanjem prvič dobila žensko na čelu vlade, poročajo tuje tiskovne agencije.

Anderssonovo je parlament na položaj prvič potrdil v sredo, a je zaradi izstopa Zelenih iz koalicije odstopila že po nekaj urah, še preden je uradno zasedla položaj. Dosedanja ministrica za finance bo po novem vodila manjšinsko vlado, v kateri bodo le socialdemokrati. Uradno bo položaj premierke prevzela v torek, s čimer bo nasledila Stefana Löfvena, ki je bil na položaju sedem let.

Anderssonovo je danes podprl 101 poslanec, 75 se jih je glasovanja vzdržalo, 173 pa jih je bilo proti. Po švedskem sistemu kandidat za predsednika vlade ne potrebuje večine glasov. Potrjen je, če proti njemu ne glasuje večina.

Pred Anderssonovo je sedaj težko obdobje do volitev, ki bodo predvidoma čez 10 mesecev. Zaradi šibke vlade bo morala vsakič znova iskati podporo pri strankah v parlamentu.

Preberite še:

Komentarji: