Andrew Cuomo se poslavlja

Guverner ameriške zvezne države New York vztraja, da ni spolno nadlegoval, saj da ni nikogar otipaval.
Fotografija: Andrew Cuomo še vedno trdi, da ni storil nič spornega. FOTO: Mary Altaffer/REUTERS
Odpri galerijo
Andrew Cuomo še vedno trdi, da ni storil nič spornega. FOTO: Mary Altaffer/REUTERS

V prvem letu pandemije covida-19 tako občudovani demokratski guverner ameriške zvezne države New York Andrew Cuomo odhaja iz vladne palače in rezidence v Albanyju, potem ko je pravosodna ministrica Letitia James obtožbe zaradi spolnega nadlegovanja enajstih žensk označila za verodostojne.

image_alt
Andrew Cuomo od političnega zlatega standarda do padlega nadlegovalca


Sin legendarnega guvernerja Maria Cuoma vztraja, da je nedolžen, saj da ni nikogar otipaval, a preštevilne ženske njegovih objemov in namigovanj niso pripisovale toplemu značaju. Nekdanja sodelavka ga je tudi obtožila, da v času delovanja v administraciji demokratskega predsednika Billa Clintona ni hotel zaposlovati manj privlačnih žensk.

Če ne bi odstopil sam, bi ga verjetno čakal proces razrešitve. Zamenjala ga bo dosedanja namestnica Kathy Hochul, nekateri pa na televizijski postaji CNN pričakujejo obračunavanje z voditeljem Chrisom Cuomom, ki se ni odlikoval po uravnoteženem obravnavanju svojega brata.


Prva guvernerka v zgodovini države


Kathy Hochul bo postala šele prva guvernerka v 233-letni zgodovini države. Kot piše STA, je na položaju podguvernerke od leta 2015, pred tem pa je bila zvezna kongresnica. Tako kot Cuomo je tudi ona demokratka. Na njegovem položaju bo do decembra 2022, ko bi se sicer Cuomu iztekel tretji mandat.

Hochulova se je rodila leta 1958 v Buffalu na severu države New York pri Niagarskih slapovih. Izvira iz delavske družine. Poročena je z nekdanjim zveznim tožilcem Williamom Hochulom, s katerim imata dva otroka. Leta 1980 je diplomirala na univerzi Syracuse, pravo pa je dokončala na Katoliški univerzi Washingtona leta 1984. V Washingtonu je delala med drugim za nekdanjega demokratskega senatorja iz New Yorka Daniela Patricka Moynihana.

Kasneje je bila mestna svetnica v Hamburgu južno od Buffala, leta 2011 pa je osvojila posebne volitve v zvezni kongres, vendar je potem sedež izgubila že naslednje leto na rednih volitvah. Velja za konservativno demokratko. Cuomo jo je leta 2014 povabil naj kandidira za podguvernerko, kar je sprejela ter skupaj z njim zmagala, uspeh pa je ponovila še leta 2018.

Komentarji: