Vrh EU z bolj spravljivimi toni o Poljski

Premier Janša je v razpravi o vladavini prava na Poljskem opozoril na zgodovinske razlike med vzhodom in zahodom.
Fotografija: »Kaskada pravnih sporov pred sodiščem EU še ni rešitev težave,« je povedala nemška kanclerka Angela Merkel. Olivier Hoslet/AFP
Odpri galerijo
»Kaskada pravnih sporov pred sodiščem EU še ni rešitev težave,« je povedala nemška kanclerka Angela Merkel. Olivier Hoslet/AFP

Kako ukrepati glede energetske draginje in kakšen naj bo odziv na spodkopavanje neodvisnosti sodstva na Poljskem, sta bili  sinoči glavni vprašanji, ki sta zaznamovali prvi dan vrha EU.

Razprava o vladavini prava na Poljskem je bila po navedbah virov pri EU mirna. Države članice so podprle dialog in uporabo razpoložljivih mehanizmov. Pokazala je, da so člani evropskega sveta prepričani, da sta vladavina prava in neodvisnost sodstva absolutno temeljni, navajajo viri. 

Razprava je omogočila, da se identificirajo razlike in bolje razume različne poglede, so pojasnili viri. »Retorika in vzajemno razumevanje lahko olajšata ali zapleteta rešitev,« je eden od povzetkov razprave.  Po neuradnih informacijah je premier Janez Janša v razpravi opozoril na zgodovinske razlike med vzhodom in zahodom.

Različni pogledi so bili očitni že ob začetku vrha. »Vladavina prava je jedro EU,« je ob prihodu na vrh povedala nemška kanclerka Angela Merkel. Na drugi strani bi po njenem mnenju morali najti poti in možnosti, da se približamo drug drugemu. »Kaskada pravnih sporov pred sodiščem EU še ni rešitev težave,« je povedala. Podprla je delovanje evropske komisije.

image_alt
Neodločenih v sporu med Brusljem in Varšavo vse manj

A opozorila je na težavo v ozadju, ki bi jo morali obravnavati resno: »To je vprašanje: kako si države članice predstavljajo EU? Je to čedalje bolj povezana Unija ali več nacionalne države?« To ni le tema med Poljsko in EU, temveč tudi za razpravo drugih, je še dejala Merklova in dodala, da je konferenca o prihodnosti Evrope primerna za razpravo o tej temi.

Rutte ne bi dal denarja brez neodvisnosti sodstva

Nekaj držav članic z Beneluksom na čelu zahteva odločno ukrepanje proti Poljski, ki, denimo, ne uresničuje odločitve sodišča EU glede disciplinske zbornice za sodnike. Položaj se je še zaostril po odločitvi ustavnega sodišča, ki oporeka prvenstvu prava EU. Nizozemski premier Mark Rutte je povedal, da si težko predstavlja stekanje novega denarja za okrevanje na Poljsko, ne da bi bilo prej rešeno vprašanje neodvisnosti sodstva.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je ob prihodu očital nekaterim evropskim institucijam, da »si prilaščajo pravico odločanja o zadevah, ki jim ni bila podeljena«. Poljska vlada in parlament po njegovih besedah ne bosta delovala pod pritiskom. Zavrnil je izsiljevanje, izrazil pa je pripravljenost na dialog.

Orbán: Poljska je najboljša država v Evropi

Podporo je dobil od madžarskega premiera Viktorja Orbána. »Poljska, najboljša država v Evropi. Ne potrebuje nobenih sankcij. To je smešno,« je zatrdil. Navedel je, da prvenstvo prava v EU ni zapisano v pogodbi in da ima Unija prvenstvo le na področjih, na katerih ima pristojnosti. Evropske institucije po Orbánovih besedah poskušajo obiti pravice nacionalnih parlamentov in vlad. Tako spreminjajo pogodbe brez pristojnosti. »Poljaki imajo prav,« je prepričan madžarski premier.

Evropske institucije po besedah madžarskega premiera Viktorja Orbána poskušajo obiti pravice nacionalnih parlamentov in vlad. FOTO: Olivier Hoslet/Reuters
Evropske institucije po besedah madžarskega premiera Viktorja Orbána poskušajo obiti pravice nacionalnih parlamentov in vlad. FOTO: Olivier Hoslet/Reuters

Po njegovem mnenju v Uniji ni ločnice vzhod – zahod, temveč zdrav razum – da ali ne. To je, kot poudarja, očitno na področju cen energije. Kar predlagajo izvršni podpredsednik evropske komisije za zeleni načrt Frans Timmermans in drugi z zviševanjem cen, po njegovem mnenju uničuje srednji razred, ki je temelj demokracije. Kritiziral je vključevanj avtomobilov in stanovanj v sistem plačevanja kuponov za izpuste CO2. »Družine so na kolenih,« je ocenil Madžar.

Po besedah kanclerke Merklove sta zvišanje cen energije in podnebni sveženj Pripravljeni na 55 dve različni temi. Vprašanje v njenih očeh je, kaj bi lahko naredili z visokimi cenami. »Moramo se odzvati preudarno,« je ocenila. V Nemčiji si po njenih besedah želijo še okrepiti vlogo trga in na drugi strani sprejeti ukrepe za socialno ogrožene.

Premier Janša je spet prišel na vrh EU brez tradicionalnega doorstepa, kratke izjave o temah vrha in slovenskih stališčih.

Preberite še:

Komentarji: