V BiH skoraj 300 novih okužb

V članku povzemamo relevantne informacije o bolezni covid-19.
Fotografija: Stanje v BiH se slabša. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Odpri galerijo
Stanje v BiH se slabša. FOTO: Dado Ruvic/Reuters



20.30 Svetovalna skupina predlaga skrjašanje karantene

Svetovalna skupina za covid-19 je danes vladi predlagala skrajšanje karantene s 14 na 10 dni, je za STA dejala vodja skupine Bojana Beović. Obenem je opozorila, da v tem primeru obstaja nekoliko povečano tveganje, da se ne zazna približno osem odstotkov primerov, ker bi zboleli šele po končani karanteni. Svetovalna skupina je sprva sicer predlagala skrajšanje trajanja karanten, odrejenih na meji, saj je po trenutnih ocenah skupine možnost pojava okužbe po končani karanteni v tem primeru res zelo majhno, je pojasnila Beovićeva. A epidemiologi so predlagali poenotenje ukrepov za vse. Po besedah Beovićeve je tako tveganje nekoliko večje, saj s skrajšanjem trajanja karanten ne bodo zaznali približno osem odstotkov primerov, ki zdaj zbolijo v karanteni, več kot deset dni po izreku ukrepa karantene, je pojasnila. Kljub temu so se odločili za predlog enotnega skrajšanja trajanja karanten, saj je za dejavnosti, kot sta zdravstvo in gospodarstvo, skrajšanje karanten bistveno, s tem bi bilo precej manjše tudi finančno breme.STA

19.00 V Rusiji so začeli s cepljenjem prostovoljcev

Moskovske oblasti so sporočile, da so danes začeli testirati rusko cepivo proti novemu koronavirusu na prostovoljcih v ruski prestolnici. K cepljenju so povabili 40.000 prebivalcev Moskve v okviru zadnje faze testiranja cepiva, ki je sicer že registrirano. Prostovoljci bodo prejeli dve dozi cepiva v 21-dnevnem intervalu. Pomočnica moskovskega župana Anastasija Rakova je sporočila, da so prve prostovoljce cepili že danes, k sodelovanju pa so povabili 40.000 prebivalcev Moskve, v študiji pa lahko prostovoljno sodelujejo vsi ruski državljani, ki so zdravstveno zavarovani, poroča francoska tiskovna agencija AFP. STA

18.00 Epidemiološko stanje na zahodnem Balkanu

 V Bosni in Hercegovini so v zadnjem dnevu potrdili še 294 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, zaradi covida-19 pa je umrlo še šest bolnikov. V Srbiji so potrdili 84 novih okužb, umrl je en bolnik. V Severni Makedoniji so v zadnjih 24 urah potrdili 72 novih okužb, umrli so trije bolniki. V Črni gori opozarjajo na zaskrbljujoče razmere. V BIH, kjer že več tednov dnevno beležijo med 200 in 300 novih okužb, so danes največ okužb potrdili v Federaciji BiH, in sicer 203. Pouk, ki se je v večjem delu države začel v začetku meseca, poteka brez večjih težav, zaradi širjenja okužb niso zaprli še nobene šole, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V Srbiji, kjer so po uradnih podatkih izvedli skupno že več kot milijon testov na okužbo, so v zadnjih 24 urah po okoli 8200 testih potrdili 84 okužb. Umrl je še en bolnik s covidom-19, skupno 728 ljudi. V bolnišnicah se zdravi 407 bolnikov, od katerih jih je 35 na ventilatorjih, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V Severni Makedoniji so po 793 testih potrdili 72 novih okužb, umrli so še trije bolniki, skupno 634. V državi je trenutno 1905 aktivnih primerov okužbe, od tega 588 v Skopju, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

V Črni gori, kjer so v torek potrdili rekordnih 216 novih primerov okužbe, je direktorica Centra za nadzor in preventivno nalezljivih bolezni Instituta za javno zdravje Božidarka Rakočević danes opozorila, da so epidemiološke razmere v državi zaskrbljujoče. Izpostavila je podatek, da je Črna gora z 1451 aktivnimi primeri okužbe oz. 230 na 100.000 prebivalcev prva v regiji. Opozorila je, da bi v prihodnjih dneh lahko imeli tudi dramatične razmere, saj so priče množičnemu nespoštovanju ukrepov, poroča Tanjug. STA

17.00 Avstrija, Češka in Slovaška skupno proti pandemiji

Avstrija, Češka in Slovaška so se danes na Dunaju v luči naraščajočega števila okužb z novim koronavirusom v nekaterih evropskih državah zavzele za obsežnejšo koordinacijo v boju proti pandemiji covida-19, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Slovaški premier Igor Matovič je na Dunaju na skupni konferenci z avstrijskim kanclerjem Sebastianom Kurzem in češkim premierjem Andrejem Babišem sicer zagotovil, da bodo storili vse, da meje ostanejo odprte. Ob tem je dodal, da bi morali ob morebitnem zaprtju meja zagotoviti boljšo izmenjavo informacij, tako da napovedi o zaprtju meja ne bodo potekale prek medijev. Za bolj koordiniran in bolje dogovorjen pristop se je zavzel tudi Kurz. Babiš je posvaril pred omejevanjem svobode potovanj, ker bo to po njegovi oceni škodilo tako deželam kot gospodarstvu. STA

15.40 Dom starejših občanov Kamnik ne dovoljuje izhodov

Dom starejših občanov Kamnik zaradi poslabšanja epidemiološke slike v Občini Kamnik za čas enega tedna, do 15. septembra, ne dovoljuje izhodov izven neposredne okolice DSO Kamnik. STA

13.52 Papež v javnosti prvič z masko pozval k varovanju zdravja

Papež Frančišek je danes na svoji drugi splošni avdienci z verniki po premoru zaradi pandemije covida-19 pozval k več pozornosti glede varovanja zdravja vseh. Preventivne ukrepe upošteva tudi sam, saj je prišel na avdienco z masko, po njej pa si je razkužil roke. V javnosti so ga tokrat z masko menda opazili prvič.

Papež je danes ob prihodu na avdienco, ki je potekala na prostem, nosil masko, ki pa jo je odložil, ko je izstopil iz avtomobila. FOTO: Remo Casilli/Reuters
Papež je danes ob prihodu na avdienco, ki je potekala na prostem, nosil masko, ki pa jo je odložil, ko je izstopil iz avtomobila. FOTO: Remo Casilli/Reuters


Frančišek je v svojem nagovoru pozval ljudi, naj bodo med pandemijo bolj pozorni na svoje zdravje in zdravje drugih. »Zdravje ni samo posameznikova dobrina, ampak dobrina vseh. Zdrava družba je družba, ki skrbi za zdravje vseh,« je povedal po poročanju nemške tiskovne agencije DPA.

Posvaril je tudi pred tem, da bi določene skupine v prizadevanjih za cepivo proti covidu-19 sledile zgolj lastnim interesom. Zatrdil je, da bi moralo biti cepivo, ko bo enkrat na voljo, dostopno vsem.

13.22. Bruselj sklenil nov dogovor za nakup do 300 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19

Evropska komisija je sklenila pripravljalne pogovore s podjetjema BioNTech in Pfizer za nakup do 300 milijonov odmerkov potencialnega cepiva proti covidu-19, so sporočili danes v Bruslju. Pred tem je pogovore zaključila še s štirimi drugimi farmacevtskimi podjetji, z AstraZenecom pa je podpisala pogodbo o nakupu do 400 milijonov odmerkov cepiva. Bruselj bo s podjetjema BioNTech in Pfizer zdaj predvidoma sklenil pogodbo, ki bo državam članicam najprej omogočila nakup 200 milijonov odmerkov cepiva, nato pa še dodatnih sto milijonov.

Evropska komisija je sklenila pripravljalne pogovore s podjetjema BioNTech in Pfizer za nakup do 300 milijonov odmerkov potencialnega cepiva proti covidu-19. FOTO: Sajjad Hussain/AFP
Evropska komisija je sklenila pripravljalne pogovore s podjetjema BioNTech in Pfizer za nakup do 300 milijonov odmerkov potencialnega cepiva proti covidu-19. FOTO: Sajjad Hussain/AFP


Nemško podjetje BioNTech in ameriško podjetje Pfizer razvijata cepivo proti covidu-19, ki temelji na informacijski ribonukleinski kislini (mRNK). Ta prenaša navodila, s katerimi celice v telesu spodbuja k proizvodnji beljakovin za preprečevanje ali boj proti bolezni. »Naše možnosti za razvoj in uporabo varnega in učinkovitega cepiva še nikoli niso bile boljše, tako za Evropejce in Evropejke kot za preostali svet. Če hočemo premagati koronavirus, ga moramo premagati povsod,« je ob zaključku pogovorov povedala predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen, so sporočili v Bruslju.

Komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides pa je dejala, da so ti pogovori še en pomemben korak v prizadevanjih EU za trden in raznolik portfelj kandidatnih cepiv. »To je bil cilj strategije EU za cepiva, ki ga zdaj uresničujemo. Verjamemo, da bomo med temi kandidati našli varno in učinkovito cepivo proti covidu-19, ki nam bo pomagalo končati to pandemijo,« je poudarila.

Preberite še: Epidemija napihuje javni dolg​

13.19 V karanteni dva razreda Osnovne šole Braslovče in braslovške odbojkarice

Nacionalni inštitut za javno zdravje je v torek zaradi okužbe z novim koronavirusom v karanteno poslal dva razreda Osnovne šole Braslovče. Podružnična osnovna šola Trnava in vrtec ostajata zaprta, je na družbenem omrežju facebook zapisal braslovški župan Tomaž Žohar. Zaradi okužbe so v karanteni tudi igralke Odbojkarskega kluba Braslovče.

Kot je Žohar danes povedal v izjavi za medije, je po najnovejših podatkih okuženih deset učiteljic, 23 jih je v karanteni; 15 učencev je bolnih, pri šestih so bile potrjene okužbe z novim koronavirusom. Na rezultate testiranj čaka še devet učencev.

Poveljnik Civilne zaščite Občine Braslovče Rok Ušen je v izjavi za medije povedal, da so učilnice, v katerih so bivali okuženi, parno razkužili. Prebivalcem odsvetuje večja druženja, četudi ta niso prepovedana, saj v občini ni razglašena epidemija.
Braslovška občina sicer izvaja ukrepe in zbira informacije za čim bolj učinkovito zajezitev širjenja virusa. Prebivalce so pozvali, naj dosledno upoštevajo navodila, če jim je bila odrejena karantena, ter naj ne prikrivajo podatkov o tesnih stikih.

12.30 Okužbe povsod po Sloveniji 

V torek so bile okužbe z novim koronavirusom precej razpršene po vsej Sloveniji, saj so jih potrdili v 40 občinah. Tokrat jih je bilo največ v Mariboru, skupaj 12, v Ljubljani pa so jih potrdili deset. V drugih občinah so zaznali po manj kot pet okužb.

12.10 V Avstriji drugi dan zapored več kot 500 novih okužb s koronavirusom

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 502 nova primera okužbe z novim koronavirusom, od tega več kot polovico na Dunaju, so danes sporočile pristojne avstrijske službe. Tako so drugi dan zapored potrdili več kot 500 okužb.
Največ primerov so v zadnjem dnevu potrdili v prestolnici, in sicer 258. Sledita zvezni deželi Tirolska s 76 novimi primeri in Zgornja Avstrija s 73. Na avstrijskem Štajerskem so potrdili 11, na avstrijskem Koroškem pa dva nova primera okužbe s koronavirusom, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Trenutno je v avstrijskih bolnišnicah 197 bolnikov s covidom-19, od tega 36 na intenzivni negi, še kažejo podatki avstrijskih oblasti. Skupaj se je v slovenski severni sosedi s koronavirusom okužilo 30.583 ljudi, od tega jih je 747 umrlo.

Največ primerov so v zadnjem dnevu v Avstriji potrdili na Dunaju, in sicer 258. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Največ primerov so v zadnjem dnevu v Avstriji potrdili na Dunaju, in sicer 258. FOTO: Lisi Niesner/Reuters


Preberite še: Predlog za napotitev v karanteno mora biti jasno obrazložen​

12.00 Karantena tudi za strokovnega sodelavca poslanske skupine SD

Po tem, ko je bilo včeraj znano, da je bila karantena odrejena štirim poslancem stranke LMŠ (kot je zapisal na Twitterju predsednik stranke Marjan Šarec, je v karateni pet poslancev in nekateri strokovni sodelavci), po sestanku, na katerem je bila prisotna okužena oseba, so danes iz poslanske skupine SD sporočili, da je bila karantena odrejena tudi njihovemu strokovnemu sodelavcu, ki se je takoj po obvestilu o karanteni izoliral in spoštuje vsa navodila NIJZ.

11.44 »Prepoved nakupovanja za starejše od 65 let med epidemijo je bila diskriminatoren ukrep«

Zagovornik načela enakosti je z vidika diskriminatornosti ocenil marca sprejeti odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji. Zaradi odloka so imele ranljive skupine prebivalstva – starejši od 65 let, nosečnice in invalidi – sprva prednost pri nakupovanju, kasneje pa so bile trgovine med 8. in 10. uro dopoldne in v zadnji uri obratovanja odprte le zanje. Upokojenci oziroma starejši od 65 let so smeli nakupovati samo v tem času. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je zagovornik ocenil, da je bila določitev posebnega termina za nakupovanje ranljivih skupin primeren ukrep za zamejitev epidemije, saj so s tem zaščitili najbolj ranljive prebivalce. Vendar pa je odločitev vlade, da upokojenci oziroma starejši od 65 let ne smejo nakupovati zunaj tega časa, namenjenega za nakupovanje ranljivih skupin, po oceni zagovornika načela enakosti bila diskriminatorna do starejših od 65 let. Vlada je z odlokom kršila prepoved diskriminacije na podlagi osebne okoliščine starosti. Kot so zapisali, bi morala vlada sprejeti milejši ukrep, in sicer da bi starejšim od 65 morala zgolj priporočiti, naj nakupe opravijo izključno v času, ki je rezerviran za nakupovanje ranljivih skupin.

Po oceni zagovornika načela enakosti je bila odločitev vlade, da upokojenci oziroma starejši od 65 let ne smejo nakupovati zunaj tega časa, namenjenega za nakupovanje ranljivih skupin, diskriminatorna do starejših od 65 let. FOTO: Leon Vidic/Delo



 
Po oceni zagovornika načela enakosti je bila odločitev vlade, da upokojenci oziroma starejši od 65 let ne smejo nakupovati zunaj tega časa, namenjenega za nakupovanje ranljivih skupin, diskriminatorna do starejših od 65 let. FOTO: Leon Vidic/Delo  


10.25 Na Hrvaškem 341 novih okužb s koronavirusom, trije ljudje so umrli

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili še 341 primerov okužbe z novim koronavirusom, trije ljudje so zaradi covida-19 umrli, je danes potrdil hrvaški štab civilne zaščite. V zadnjem dnevu so v sosednji državi potrdili več novih primerov kot v ponedeljek in torek, ko so skupaj našteli 321 okužb z novim koronavirusom.

Na Hrvaškem je trenutno 2587 aktivnih primerov okužbe. Na bolnišničnem zdravljenju je 299 ljudi, med njimi jih je 24 priključenih na ventilatorje. V samoizolaciji je 8788 ljudi, so še sporočili iz štaba. Glede na danes objavljena dnevna poročila nekaterih županijskih štabov civilne zaščite je bilo največ okuženih znova v splitsko-dalmatinski županiji, v kateri so potrdili še 109 primerov okužbe z novim koronavirusom. V primorsko-goranski županiji so potrdili 25 novih okužb, v istrski pa štiri.

10.10 Rekordno število okužb v Sloveniji

Ob 2560 testiranih so včeraj v Sloveniji potrdili rekordno število okužb. Pozitivnih je bilo 79 testov, 33 bolnikov je hospitaliziranih, med njimi so štirje na intenzivni negi.

Več v prispevku: Toliko okužb, kot jih je bilo odkritih včeraj, še nismo imeli



09.59 Od ponedeljka v Veliki Britaniji prepovedano druženje več kot šestih ljudi

Zaradi povečanega števila okužb so na Otoku sprejeli strožje ukrepe. Od ponedeljka dalje bo prepovedano druženje več kot šestih ljudi, navaja BBC. Omejitev bo podprta z zakonom, neupoštevanju pa bodo sledile globe, in sicer v višini od 100 funtov (slabih 110 evrov), če ljudje ne bodo upoštevali navodila policije, oziroma do največ 3200 funtov (približno 3500 evrov). Pred tem so veljali ukrepi, ki so dovoljevali zbiranja do šestih ljudi iz različnih gospodinjstev oziroma dveh gospodinjstev ne glede na število, in sicer tako v notranjih kot zunanjih prostorih. Vendar pa policija doslej ni imela pristojnosti, da jih ustavi, če ni šlo za zbiranje vsaj tridesetih oseb.

Novi ukrepi sicer ne bodo veljali za šole, v delovnih okoljih, na porokah in pogrebih, kakor tudi na organiziranih športnih dogodkih, če bodo upoštevali varnostne ukrepe, sprejete za preprečevanje širjenja covida-19.

V Veliki Britaniji so od nedelje zabeležili skoraj 8.400 novih primerov okužb.

FOTO: Michal Cizek/AFP
FOTO: Michal Cizek/AFP


09.32 V Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu trije okuženi

V Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu so okužbo z novim koronavirusom ugotovili pri dveh zaposlenih in enem stanovalcu. Kot je danes za STA povedal direktor doma Tomaž Lenart, je najprej zbolela njihova fizioterapevtka, ki se je okužila znotraj družine, potem se je okužba prenesla tudi na njenega sodelavca in enega od stanovalcev. Lenart je tudi dejal, da zaposlena nimata nobenih simptomov okužbe, medtem ko je stanovalec prehlajen in ga bodo danes odpeljali na bolnišnično zdravljenje. Dom pa je od torka do nadaljnjega zaprt za vse obiskovalce.

Ob izbruhu okužbe so v domu vzpostavili sivo cono, danes pa bodo še rdečo, ki bo lahko sprejela deset okuženih oseb. Če bo število okuženih raslo, potem bodo rdečo cono še razširili, je pojasnil Lenart. Po njegovih besedah je njihov dom specifičen, saj v njem prebivajo osebe s težavami v duševnem zdravju, zato jih je težko obdržati v sobah. Njihovi stanovalci prebivajo v več enotah, tako da mešanja zaposlenih med enotami ni. Napovedal je tudi testiranje vseh zaposlenih v domu, teh je 160, skrbijo pa za 245 stanovalcev, ki na lokaciji na Grmovju živijo v treh stavbah.

Ob izbruhu okužbe so v žalskem domu vzpostavili sivo cono, danes pa bodo še rdečo, ki bo lahko sprejela deset okuženih oseb. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
Ob izbruhu okužbe so v žalskem domu vzpostavili sivo cono, danes pa bodo še rdečo, ki bo lahko sprejela deset okuženih oseb. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice


09.06 Na Češkem rekordnih 1164 novih okužb s koronavirusom

Na Češkem so v zadnjem dnevu potrdili rekordnih 1164 novih okužb z novim koronavirusom. Na Češkem je tako trenutno tudi rekordno število aktivno okuženih, teh je 9272, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Največ okuženih ima le blažje simptome koronavirusne bolezni 19, veliko med njimi jih je tudi asimptomatskih. Strokovnjaki opozarjajo, da je porast okužb povezan predvsem z nedavnimi dopusti, saj je Hrvaška ena od bolj priljubljenih počitniških destinacij Čehov.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je že v torek posvarila pred nevarnim trendom na Češkem in pozvala njihove pristojne službe, naj natančno sledijo okužbam in vse obolele izolirajo. Češka je sicer spomladi veljala za eno od bolj uspešnih držav v boju proti koronavirusu. Premier Andrej Babiš je to pripisal tudi zgodnji uvedbi obveznega nošenja zaščitnih mask.

Preberite še: Pouk na daljavo večinoma mogoč samo teoretično​

07.49 AstraZeneca prekinila preizkušanje cepiva proti covidu-19

Iz farmacevtskega podjetja AstraZeneca so v torek sporočili, da so prekinili klinično testiranje cepiva proti covidu-19, ki ga razvijajo skupaj z univerzo Oxford. Pojasnili so, da gre za rutinsko ravnanje, potem ko se je pri enem od sodelujočih prostovoljcev pojavila bolezen, ki je ni mogoče pojasniti.

05.30 Francija priskočila na pomoč muzejem s 614 milijoni evrov

Francija je v časih pandemije koronavirusa namenila 614 milijonov evrov neposredne pomoči osrednjim muzejem, spomenikom in katedralam. Več kot polovico tega bodo dobili mednarodno priznani muzeji, kot so Louvre, Versailles, Orsay in Center Pompidou, je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA sporočila ministrica za kulturo Roselyne Bachelot

Občinstvo Louvra v 75 odstotkih prihaja iz tujine, predvsem iz ZDA in Kitajske. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
Občinstvo Louvra v 75 odstotkih prihaja iz tujine, predvsem iz ZDA in Kitajske. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters


Kot je pojasnila francoska ministrica za kulturo Roselyne Bachelot, želijo na ta način velikim javnim institucijam, ki podpirajo mednarodni vpliv Francije, pripomoči pri premagovanju upada števila obiskovalcev. Po navedbah ministrstva v muzejih, ki so v državni lasti, zaznavajo od 40- do 80-odstotni upad obiskovalcev. Direktor Louvra Jean-Luc Martinez je pred tedni zaradi koronakrize izgubo prihodka ocenil na več kot 40 milijonov evrov. Občinstvo tega muzeja v 75 odstotkih prihaja iz tujine, predvsem iz ZDA in Kitajske.

Preberite še:

Komentarji: