Pogoj PCT povzročil velik upad prometa v gostinstvu

V članku povzemamo relevantne podatke glede širjenja bolezni covid-19.
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

17.00 Maske ne bodo več potrebne v zaprtih prostorih, kjer nudijo tudi strežbo hrane in pijače

Vlada je na današnji seji določila izjemi pri nošenju mask v zaprtih prostorih, je povedala Maja Bratuša, ki je vodila vladno novinarsko konferenco. Izjemi se nanašata na strežbo hrane v zaprtih javnih krajih in izpolnjevanje pogoja preboleli, cepljeni (PC). Nošnja maske tako ne bo več potrebna za goste v zaprtih javnih prostorih, oziroma krajih, kjer se nudi tudi priprava in strežba jedi in pijač, ob izpolnjevanju pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT), je povedala Bratuša.

Nošnja mask že doslej ni bila obvezna za goste gostinskih obratov, ko so sedeli za mizo. Po novem pa bo izjema veljala širše, denimo v kinematografih, kjer prodajajo hrano, na pogostitvah in drugje. Maska v omenjenih primerih ne bo obvezna niti pri odhodu na stranišče, kot je doslej veljalo v gostinskih obratih. Bratuša je dodala, da mask ne bo treba nositi niti osebam, ki izpolnjujejo pogoj PC v okoljih, kjer so v medsebojnem stiku le osebe, ki izpolnjujejo ta pogoj.

15.45 Zdravstveni inšpektorat opravil 31 nadzorov nad izvedbo hitrega testiranja, ugotovili eno nepravilnost

Zdravstveni inšpektorat je doslej opravil 31 nadzorov nad izvajalci testiranja na okužbo z novim koronavirusom. Nepravilnosti so ugotovili v enem primeru, in sicer v vzgojno-izobraževalnem zavodu, v katerem je testiranje izvajala oseba, ki ni imela dovoljenja za opravljanje zdravstvene dejavnosti. Izdali so ureditveno odločbo. Na ministrstvu za zdravje so v odgovoru na poslansko vprašanje Franca Trčka (SD) pojasnili, da je inšpektorat opravil nadzore pri različnih izvajalcih presejalnega testiranja na okužbo z novim koronavirusom in na smučiščih, za katera je odlok določal, da je obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog dovoljeno pod pogojem, da upravljavec naprav zagotovi testiranje s hitrimi antigenskimi testi na vstopni točki na smučišče.

14.47 V UKC Maribor število covidnih bolnikov stabilno, naraščajo potrebe po intenzivni terapiji

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so razmere glede števila sprejetih bolnikov s covidom-19 trenutno relativno stabilne, je danes povedal strokovni direktor Matjaž Vogrin. Število bolnikov po njegovih besedah v zadnjih dneh in tednih nekoliko niha, vseeno pa narašča število tistih, ki potrebujejo intenzivno terapijo. V mariborski bolnišnici je danes skupaj 55 covidnih bolnikov, intenzivno terapijo zagotavljajo 24 bolnikom, kar je po Vogrinovih besedah največ v zadnjem obdobju. Med slednjimi, v povprečju starimi 66 let, je le en polno cepljen proti covidu-19, še en z enim odmerkom, vsi ostali pa doslej še niso bili cepljeni. Za bolnike, ki potrebujejo intenzivno nego, so imeli pred epidemijo covida-19 na voljo 27 postelj, zdaj so jih dodali še 24.

13.41 Pogoj PCT povzročil velik upad prometa v gostinstvu

Uvedba pogoja PCT za uporabnike storitev negativno vpliva tudi na gostince. Od začetka veljavnosti ukrepa je večini gostincev promet upadel za 30 do 50 odstotkov, 38 odstotkov pa jih razmišlja o odpuščanju zaposlenih, če jim na pomoč ne bo priskočila država, je pokazala anketa, ki so jo izvedli pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). »Podatki, ki smo jih dobili od naših članov, so skrb vzbujajoči. Pogoj PCT je močno udaril gostince, ki so bili že sicer največje žrtve epidemije covida-19 in z njo povezanih ukrepov,« je v sporočilu za javnost poudaril predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar.

Spomnil je, da je bila panoga zaprta več kot osem mesecev, pogoj prebolelosti, cepljenja ali testiranja (PCT) pa gostince ponovno postavlja v položaj, kjer se soočajo z velikimi izgubami, odpuščanjem delavcev, razmišljajo celo o zapiranju svojih lokalov. »Zato pričakujemo, da bo vlada nemudoma odpravila pogoj PCT vsaj za terase gostinskih lokalov,« je poudaril Cvar.
Anketa so med 27. in 29. septembrom izvedli med člani sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS, v njej pa je sodelovalo 272 gostincev. Rezultati kažejo, da je od začetka preverjanja pogoja PCT promet upadel večini (92 odstotkom), upada ni občutilo le osem odstotkov vprašanih, so sporočili iz OZS. Med tistimi, ki jim je promet upadel, jih skoraj polovica (46 odstotkov) zaznava upad prometa za 30 do 50 odstotkov. Nekaj manj, 39 odstotkov, se jih sooča z upadom prometa za 10 do 30 odstotkov, 15 odstotkov vprašanih pa zaznava celo več kot 50-odstotni upad prometa.

12.57 V Rusiji rekordno število smrti zaradi covida-19

V Rusiji so danes že drugi dan zapored imeli rekordno število smrti zaradi okužbe z novim koronavirusom. Število okužb v državi že nekaj časa strmo narašča zaradi hitrejšega širjenja različice delta in nizke precepljenosti proti covidu-19.

V zadnjih 24 urah so v Rusiji po uradnih podatkih potrdili 857 smrti in 22.430 novih okužb. Skupno število mrtvih je tako naraslo na 206.388, kar je največ v Evropi in peta najvišja številka na svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ob uporabi širše opredelitve smrti zaradi covida-19 bi to število po podatkih statističnega urada Rosstat že konec avgusta celo preseglo 350.000.

12.20 Cepljenje s cepivom Janssen bodo začasno ustavili

Potem ko je bil v zvezi s smrtjo mlajše bolnice postavljen sum na povezavo s cepljenjem proti covidu-19, je ministrstvo za zdravje v skladu s predlogom posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ pozvalo NIJZ, da začasno ustavi cepljenje s cepivom Janssen. Predsednica komisije za cepljenje Bojana Beović je že včeraj dejala, da bi bilo po njenem mnenju pametno, da se cepivo ta hip umakne, potem pa situacija analizira in cepljenje morda v določenih skupinah nadaljuje.

image_alt
Cepljenje s cepivom Janssen bodo začasno ustavili


11.36 Na Švedskem konec večine protikoronskih omejitev

Na Švedskem se po letu in pol poslavljajo od velike večine ukrepov za zajezitev pandemije covida-19, ki so bili sicer v tej skandinavski državi občutno milejši kot drugod po Evropi. Od danes na Švedskem tako število udeležencev na večjih javnih in zasebnih dogodkih ni več omejeno in tudi priporočilo o delu od doma ne velja več.

Organizatorjem dogodkov, kot so na primer nogometne igre, koncerti ter poroke in rojstnodnevne zabave, se odslej ne bo treba več ukvarjati z vprašanjem, koliko vstopnic smejo prodati ali koliko ljudi povabiti. Prav tako delodajalcem ni treba več razmišljati o tem, ali naj svojim zaposlenim odredijo delo od doma, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

11.29 V ljubljanskem UKC potrdili smrt bolnice, pri kateri sumijo na zaplet po cepljenju

Mlajša bolnica, pri kateri so prepoznali sum na zaplet po cepljenju z vektorskim cepivom, je zjutraj umrla, je v izjavi za medije povedal vodja službe za urgentno nevrologijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Igor Rigler. Kot je pojasnil, je imela hkrati možganske krvavitve in strdke, intenzivno zdravljenje pa ni bilo uspešno.

Da je stanje mlajše bolnice kljub zdravljenju zelo resno, so iz UKC Ljubljana sporočili že torek. Zaradi časovnega sosledja s cepljenjem z vektorskim cepivom, ki se aplicira z enkratnim odmerkom, pa so primer kot možen stranski učinek prijavili na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

image_alt
Mladenka zaradi strdkov in krvavitev umrla


11.18 V Španiji spet polni nogometni stadioni

Prvič od izbruha pandemije novega koronavirusa oziroma po letu in pol se Španci lahko znova veselijo popolnega odprtja nogometnih stadionov. Na pristojnem zdravstvenem ministrstvu v Madridu so danes sporočili, da stadioni od petka dalje lahko sprejmejo stoodstotno kapaciteto gledalcev, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Španski nogomet je bil popolnoma brez gledalcev vse od marca 2020 pa do maja letos. Kasneje so se navijači postopoma vračali na tribune, nazadnje so klubi smeli prodati do 60 odstotkov vstopnic. Sprememb se veselijo tudi dvoranski športi. V dvoranah je bilo število navijačev doslej omejeno na 40 odstotkov mest, ki so na voljo gledalcem. S prvim oktobrom bo lahko zasedenih 80 odstotkov kapacitete posamične dvorane.

09.57 United Airlines bo odpustil skoraj 600 necepljenih zaposlenih

Ameriška letalska družba United Airlines bo odpustila 593 zaposlenih, ki so zavrnili cepljenje proti covidu-19. Poleg teh se je cepljenju doslej izognilo še 2000 zaposlenih, ki se sklicujejo na zdravstveni ali religiozni razlog. Skupaj se tako v podjetju ni cepilo tri odstotke delovne sile, s čimer so v letalskem prevozniku zadovoljni. Kot so v torek sporočili uradniki v United Airlines, je njihova cepilna politika uspešna. Že avgusta so napovedali, da se bodo morali vsi njihovi zaposleni v ZDA cepiti in naložiti svoje cepilne podatke v sistem podjetja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To je storilo že več kot 99 odstotkov preostale delovne sile v letalskem velikanu, je razvidno iz obvestila zaposlenim, pod katerega sta se podpisala izvršni direktor Scott Kirby in predsednik Brett Hart.

United Airlines še pripravlja politiko za obravnavo tistih zaposlenih, ki se niso cepili in se sklicujejo na zdravstvene oziroma religiozne razloge. FOTO: Cooper Neill/AFP
United Airlines še pripravlja politiko za obravnavo tistih zaposlenih, ki se niso cepili in se sklicujejo na zdravstvene oziroma religiozne razloge. FOTO: Cooper Neill/AFP


09.36 V torek potrdili 1339 novih okužb

Ob 6408 PCR-testih so včeraj potrdili 1339 novih okužb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih je 20,9-odstoten. Poleg tega so v torek opravili še 24.573 hitrih antigenskih testov. Trenutno je aktivnih 13.095 okužb, 14-dnevna incidenca znaša 618, sedemdnevno povprečje pa 861. S prvim odmerkom je cepljenih 1.121.819 oseb, polno precepljenih pa 995.829.

V bolnišični oskrbi so 403 bolniki s covidom-19, med njimi je najmlajši star 31 let. Intenzivno zdravljenje potrebuje 114 bolnikov, najmlajši je star 27 let, kažejo podatki, ki jih je vlada objavila na svojem twitter profilu. Včeraj so umrli štirje bolniki s covidom-19.



08.32 Proti covidu-19 cepljen tudi doslej skeptični LeBron James

Zvezdnik severnoameriške košarkarske lige NBA LeBron James je spremenil svoje mnenje in se cepil proti covidu-19. »Potem ko sem se dobro pozanimal, sem imel občutek, da to ni najbolje le zame, ampak tudi za mojo družino. Zato sem se odločil, da se cepim,« so v torek 36-letnega košarkarja Los Angeles Lakers povzeli ameriški mediji.

08.15 Victoria z rekordnim številom primerov prehitela Novi Južni Wales

Podjetja v avstralski zvezni državi Novi Južni Wales so bila opozorjena, da bodo kaznovani z globo, če bodo v zgodnjih fazah ponovnega odpiranja ponudili storitve necepljenim ljudem, poroča Guardian. Medtem pa zvezna država Victoria prenavlja oziroma posodablja sistem slednja stikov ob naraščajočem številu primerov novih okužb. V Victorii so v sredo potrdili 950 novih primerov okužb, s čimer so drugi dan presegli število okužb v Novem Južnem Walesu, kjer so poročali o 863 novih primerih in petnjastih smrtnih žrtvah – kar je največje dnevno število umrlih zaradi covida-19 v državi.

Čeprav v Viktoriji že dva meseca veljajo strogi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, so potrdili največ okužb doslej. Kljub temu so oblasti sprostile del omejitev in po novem dovolijo gibanje ljudi 15 kilometrov od doma, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Oblasti so se po dveh mesecih zaprtja kljub rekordnemu prirastu okužb odločile za delno sprostitev. Območje gibanja so tako razširile z 10 na 15 kilometrov od doma, dovoljen pa je tudi brezkontaktni šport na prostem.
V Avstraliji je bilo huje le še v zvezni državi Novi južni Wales, kjer so na vrhuncu imeli po tisoč novih okužb na dan, v zadnjem času pa opažajo umirjanje razmer. Premierka te zvezne države Glady Berejiklian je dejala, da se država hitro približuje cilju 70-odstotne precepljenosti (z dvojnim odmerkom). Trenutno je v celoti cepljenih 62 odstotkov upravičene populacije, več kot 86 odstotkov pa ima vsaj en odmerek. Zdravstvene oblasti so prepričane, da bodo prihodnji teden dosegle 90-odstotno cepljenost s prvim odmerkom, država pa naj bi v dveh tednih začela sproščati ukrepe za cepljene prebivalce.

07.30 Porast okužb na Novi Zelandiji

Primeri dnevno odkritih okužb na Novi Zelandiji so se močno povečali, in sicer na 45, kar je petkrat več kot dan prej. Ta številka se je pojavila po tem, ko so sicer nekaj dni zapored na dan odkrili 12 okužb, kakor tudi teden po tem, ko je Auckland sprostil najstrožje ukrepe za zajezitev koronavirusa, piše britanski Guardian. »Gre za velik porast, ta številka nas mora 'strezniti'. Mislim, da nihče ne bi slavil takšne številke, kot jo vidimo danes,« je dejal minister za covid-19 Chris Hipkins. Pri tem je sicer dejal, da gre pri veliko teh okužbah za stike iz gospodinjstev, kar je pokazalo naravo širjenja virusa oziroma kje se ta nahaja. Generalna direktorica za zdravje dr. Ashley Bloomfield je dejala, da so zdravstveni delavci pričakovali številne primere; velik del izbruha v Aucklandu pa se širi prek velikih družinskih skupin. Triindvajset novih primerov je bilo znanih iz gospodinjskih ali tesnih stikov obstoječih primerov. 

FOTO: Patrick T. Fallon/AFP
FOTO: Patrick T. Fallon/AFP


00.30 Beovićeva za začasen umik cepiva Janssen

V urgentni ambulanti nevrološke klinike UKC Ljubljana so v ponedeljek v zgodnjih jutranjih urah sprejeli mlajšo bolnico, katere stanje je kljub zdravljenju zelo resno. Zaradi časovnega sosledja s cepljenjem z vektorskim cepivom, ki se aplicira z enkratnim odmerkom, je bil primer kot možen stranski učinek prijavljen na NIJZ, so sporočili iz UKC. Strokovna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) naj bi že včeraj zvečer obravnavala sum na zaplet po cepljenju z vektorskim cepivom. Vodja skupine Bojana Beović osebno meni, da je pametno, da se cepivo ta hip umakne in se situacija analizira, je včeraj pojasnila za POP TV. Vlada je sicer napovedala nakup dodatnih sto tisoč odmerkov Janssna z Madžarske, je poročal Radio Slovenija.

image_alt
Bojana Beović: Osebno sem za začasen umik cepiva Janssen

Preberite še:

Komentarji: