Avstrijska vlada sprejela digitalni davek

Avstrijska vlada si od novega davka, ki ga mora zdaj potrditi parlament, obeta več kot 200 milijonov evrov prihodkov letno.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Avstrijska vlada je sklenila uvesti nacionalni digitalni davek. Internetna podjetja z globalnim obsegom prihodkov v višini 750 milijonov evro letno bodo morala v prihodnje v Avstriji plačevati pet odstotkov davka od prek spleta doseženih prihodkov od oglaševanja, je danes po seji vlade povedal finančni minister Hartwig Löger.

Avstrijska vlada si od novega davka, ki ga mora zdaj potrditi parlament, obeta več kot 200 milijonov evrov prihodkov letno. »Kar Evropi ne uspe, naredi Avstrija,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Löger.

Poskus uvedbe digitalnega davka za velika spletna podjetja na ravni EU je propadel marca. Najbolj sta si zanj prizadevali Nemčija in Francija, in sicer sta nazadnje predlagali triodstotno obdavčitev prihodkov od oglaševanja prek spleta, ki bi veljala od januarja 2021.
 

Kurz: Pričakujem, da nam bodo sledile številne evropske države


Avstrija si je za uvedbo digitalnega davka močno prizadevala v času predsedovanja Svetu EU v drugem polletju 2018. Medtem so svoje predloge na nacionalni ravni že pripravili tudi v Franciji in nekaterih drugih državah.

»Smo pionirji na tem področju in pričakujem, da nam bodo sledile številne evropske države,« je dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz. Digitalni davek je označil za »korak v smeri večje pravičnosti« pri obdavčitvi koncernov. Od pričakovanih 200 milijonov evrov prihodkov naj bi najmanj 15 milijonov evrov namenili za krepitev digitalizacije avstrijskih medijev.

Poleg obdavčitve prihodkov od spletnega oglaševanja bo Avstrija uvedla tudi prometni davek za digitalne trgovske platforme, kot je denimo Amazon. Trenutno so v EU paketi iz tretjih držav v vrednosti do 22 evrov prosti plačila davka na dodano vrednost, a so pogosto opremljeni z napačno deklaracijo. Prav tako bodo morale o svojem prometu po novem poročati tudi platform za posredovanje storitev, kot je denimo airbnb.

Komentarji: