Belgijska kraljica Paola preživela možgansko kap

81-letno mater aktualnega kralja Belgije Filipa je kap doletela med oddihom v Benetkah. Še danes jo bodo prepeljali v Bruselj.
Fotografija: Kraljica Paola s kraljem Albertom II. V zadnjem obdobju je imela že več zdravstvenih težav. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kraljica Paola s kraljem Albertom II. V zadnjem obdobju je imela že več zdravstvenih težav. FOTO: Reuters

Belgijska kraljica Paola, žena abdiciranega kralja Alberta II, je ponoči doživela možgansko kap. 81-letna mati aktualnega kralja Belgije Filipa je kap doživela med oddihom v Benetkah, kjer so jo urgentno sprejeli v bolnišnico Santi Giovanni e Paolo. Posledice še niso znane. Po poročanju belgijskega tiska ni v življenjski nevarnosti, še danes jo bodo prepeljali v Bruselj.

Kraljica ima z Italijo tesne zveze. Rojena je bila v Toskani kot Paola Ruffo di Calabria, odraščala je v Rimu, tedaj še princa Alberta pa je spoznala pri 21 letih na enem izmed sprejemov, ki so jih priredili ob ustoličenju papeža Janeza XXIII.

Predvsem v mladih letih je veljala za eno najlepših pripadnic evropskih kraljevskih hiš, na belgijski dvor pa je prinesla tudi nekaj italijanske »dolce vite«. Kraljica Belgijcev je bila med letoma 1993 in 2013, ko je Albert II abdiciral zaradi težav z zdravjem v korist svojega sina. V zadnjih letih so večkrat poročali o njenih težavah z zdravjem. Leta 2015 so ji zdravniki zaradi srčne aritmije, ki jo je prav tako doživela v Italiji, ukazali absoluten počitek, lani pa so ji po padcu operirali stegnenico.

Komentarji: