Biden: Nalog za aretacijo Putina je upravičen

Ameriški predsednik je poudaril močno sporočilno vrednost takšnega dejanja in poudaril, da ZDA niso članica ICC.
Fotografija: Sodišče je nalog za aretacijo izdalo tudi za Marijo Lvovo-Belovo, komisarko ruskega predsednika za pravice otrok. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Sodišče je nalog za aretacijo izdalo tudi za Marijo Lvovo-Belovo, komisarko ruskega predsednika za pravice otrok. FOTO: Reuters

Predsednik ZDA Joe Biden je odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina, označil kot upravičeno. V pogovoru z novinarji v Beli hiši je poudaril močno sporočilno vrednost takšnega dejanja, pri tem pa izpostavil, da ZDA niso članica ICC.

image_alt
Mednarodno kazensko sodišče izdalo nalog za prijetje Putina

Biden je po poročanju AFP izrazil prepričanje, da je jasno, da je ruski predsednik v Ukrajini zagrešil vojne zločine.

ICC je v petek izdal nalog za aretacijo Putina zaradi suma, da je odgovoren za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok z okupiranih območij. Sodišče je nalog za aretacijo izdalo tudi za Marijo Lvovo-Belovo, komisarko ruskega predsednika za pravice otrok.

ICC sicer trenutno ne more ukrepati proti ruskemu vodstvu, vključno s predsednikom Putinom, saj tako kot ZDA, niti Rusija niti Ukrajina nista podpisnici rimskega statuta, ki je pravna podlaga sodišča.

Preberite še:

Komentarji: