Britanski parlament zavrnil ločitveni sporazum z EU

Vlada Therese May po pričakovanju utrpela hud poraz, vodja opozicije sprožil postopek za glasovanje o nezaupnici.
Fotografija: Proti ratifikaciji izstopnega dogovora je poleg opozicije glasovalo še vsaj 118 poslancev vladajoče konservativne stranke in vsi poslanci severnoirski demokratičnih unionistov. FOTO: Jessica Taylor/Afp
Odpri galerijo
Proti ratifikaciji izstopnega dogovora je poleg opozicije glasovalo še vsaj 118 poslancev vladajoče konservativne stranke in vsi poslanci severnoirski demokratičnih unionistov. FOTO: Jessica Taylor/Afp

Britanski parlament je po pričakovanjih z veliko večino glasov zavrnil ločitveni sporazum o brexitu, ki sta ga novembra lani dosegli britanska vlada in Evropska unija. Proti sporazumu se je izreklo 432 od 650 poslancev, konservativna vlada Therese May pa je s tem utrpela največji parlamentarni poraz v tem mandatu in enega največjih v novejši britanski politični zgodovini.

Čeprav je britanska vlada vložila znatne napore v to, da bi prepričala poslance, naj podprejo sporazum in s tem zagotovijo urejen in pravočasen izstop Združenega kraljestva iz EU, ji na koncu ni uspelo odpraviti pomislekov o tem, ali vsebini ločitvenega sporazuma in političnega deklaracije o prihodnjih odnosih uresničujeta izid referenduma o brexitu iz leta 2016.

Proti ratifikaciji izstopnega dogovora je poleg opozicije glasovalo na desetine poslancev vladajoče konservativne stranke in vsi poslanci severnoirski demokratičnih unionistov, brez podpore katerih Theresa May v spodnjem domu parlamenta ne obvladuje večine glasov. 
 

Velik udarec za vlado


Zavrnitev sporazuma bo imela nepredvidene posledice za nadaljnji proces britanskega izstopanja iz EU, predvsem pa predstavlja velik udarec za vlado Therese May. Vodja opozicije Jeremy Corbyn je tudi v imenu marsikaterega konservativnega poslanca vlado danes obtožil, da je »zavozila« pogajanja z EU. Nemudoma po objavi izida glasovanja je sprožil postopek o izglasovanju njene nezaupnice. Parlament bi lahko o usodi vlade odločal že jutri. 

Današnje glasovanje je zaokrožilo osem dni parlamentarne razprave, med katero so vse politične stranke soočile argumente za in proti potrditvi sporazuma. Britanska premierka je ob zaključku parlamentarne razprave poslance opozorila, da je uresničitev demokratičnih želja britanskih volivcev njihova dolžnost. Hkrati je zavrnila argument, da bi bil izstop brez dogovora boljša alternativa rešitvi, ki jo je v skoraj dveh letih pogajanj dosegla njena vlada. »Sporazum predstavlja osnovo za dolgoročno ekonomsko partnerstvo z EU. Brexit brez dogovora bi to ogrozil,« je pred poslanci vztrajala premierka.

Glasovanje v britanskem parlamentu je zaokrožilo osem dni razprave o ločitvenem sporazumu z EU. Na fotografiji sta britanski državni pravobranilec Geoffrey Cox in britanska premierka Theresa May. FOTO: Jessica Taylor/Afp
Glasovanje v britanskem parlamentu je zaokrožilo osem dni razprave o ločitvenem sporazumu z EU. Na fotografiji sta britanski državni pravobranilec Geoffrey Cox in britanska premierka Theresa May. FOTO: Jessica Taylor/Afp


Večja verjetnost kaotičnega brexita


Med bruseljskimi analitiki in v institucijah EU je bil tak razplet glasovanja sicer pričakovan, nekoliko pa je začudila velika premoč nasprotnikov sporazuma.

Pozornost se je že tako obrnila v prihodnost. »Če dogovor ni mogoč in nihče noče izstopa brez dogovora – kdo bo na koncu imel pogum reči, kaj je edina pozitivna rešitev,« je tvitnil predsednika evropskega sveta Donald Tusk.

Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je ocenil, da se je z glasovanjem povečalo tveganje neurejenega brexita. EU27 bo nadaljevala priprave, da bo pripravljena na tak scenarij. Združeno kraljestvo je pozval, naj čim prej razjasni svoje namere, češ da »časa skoraj ni več«.  
 
Eden od vodilnih bruseljskih analitikov, Fabian Zuleeg iz Evropskega političnega centra, je v izjavi za Delo ocenil, da sicer še vedno ostaja vse odprto, glede na veliko številno nasprotnikov sporazuma pa se mu ni zdi verjetno, da bi lahko šli še z njim naprej. Tudi po  njegovem mnenju povečuje verjetnost neurejene ločitve brez sporazuma. 

Nemški finančni minister Olaf Scholz je dejal: »To je grenak dan za Evropo. Dobro smo pripravljeni - ampak trdi brexit bi bila najmanj privlačna izbira za EU in Veliko Britanijo.«

Komentarji: