Bučno, barvito in pisano - prestolnice z ognjemeti vstopile v novo leto (FOTO in VIDEO)

Eden od vrhuncev novoletnega praznovanja je bil znova v ameriškem New Yorku, kjer se vsako leto zbere okoli milijon obiskovalcev.
Fotografija: Sydney je zažarel v številnih barvah. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Sydney je zažarel v številnih barvah. FOTO: Reuters

Spektakularno, barvito, hrupno. Velike metropole bi skorajda lahko tekmovale med seboj, katera bo imela večji ognjemet in z njim bolj navdušila množice ljudi, ki so se odločili najdaljšo noč v letu preživeti na prostem v kateri od svetovnih prestolnic. 

Ob 14. uri po našem času so v leto 2019 skočili v Avstraliji. V Sydneyju so (pričakovano) pripravili veličasten ognjemet - po navedbah organizatorjev največji doslej, pa tudi eden najdražjih, - opazovalo ga je kar 1,5 milijona ljudi. Ognjemet nad sydneyjskim zalivom s povsem novimi barvami in učinki je stal šest milijonov avstralskih dolarjev (3,7 milijona evrov), trajal naj bi 12 minut. V južnokorejski prestolnici Seul je ob 16. uri po srednjeevropskem času ob vstopu v leto 2019 33-krat zadonel tri metre velik bronasti zvon, ki zvoni samo na silvestrovo. Število 33 sicer na Korejskem polotoku predstavlja veselje. Praznovanja v Seulu se je kljub hudemu mrazu udeležilo več deset tisoč ljudi. Z ognjemeti so v novo leto vstopili tudi v glavnem mestu Severne Koreje.

Eden od vrhuncev novoletnega praznovanja je bil znova v ameriškem New Yorku, kjer se vsako leto zbere okoli milijon obiskovalcev. Tokrat jim vreme ni bilo naklonjeno, saj je vso noč močno deževalo, za razliko od lanskega praznovanja, ko so New York zajele polarne temperature. 

Na newyorškem Times Squaru je zadnje sekunde leta 2018 ob tradicionalnem spustu kristalne krogle odštevalo okoli dva milijona ljudi. Varnostni ukrepi so bili zelo strogi, za varnost je skrbelo več tisoč policistov. Na ulicah okoli Times Squara so bile nameščene betonske ovire in vozila, ki so blokirala dostop do trga. Policija je prvič uporabila tudi drone, opremljene s kamerami in infrardečimi senzorji, poroča STA.V Evropi so v luči terorističnih trenj ob praznovanjih veljali strogi varnostni ukrepi, a to množic ni ustavilo, da ne bi najdaljše noči preživele na prostem. London, Barcelona, Pariz, Berlin, nebo evropskih prestolnic se je ob polnoči ob velikem pompu obarvalo rdeče, modro, zeleno, rumeno. 

V Berlinu se je na veliki zabavi pred Brandenburškimi vrati zbralo več deset tisoč ljudi. Praznovanje je vrhunec doseglo ob polnoči z ognjemetom in lasersko projekcijo. Obiskovalce so zabavali številni glasbeniki, med njimi Eagle Eye Cherry in Bonnie Tyler.

Tudi Parižani in številni turisti so v novo leto vstopili s spektakularnim svetlobnim šovom in ognjemetom nad Slavolokom zmage. Med svetlobnim spektaklom so se na slavoloku izpisala imena francoskih nogometnih reprezentantov, ki so zmagali na lanskem svetovnem prvenstvu v Rusiji. Na Elizejskih poljanah je vstop v novo leto praznovalo več sto tisoč ljudi. Podobno kot prejšnja leta so tudi tokrat v francoski prestolnici veljali strogi varnostni ukrepi.

Na obrežju reke Temze v središču Londona se je zbralo več kot 100.000 ljudi, ki so lahko spremljali največji ognjemet v Evropi. Londonski župan Sadiq Khan je ognjemet na kolesu Londonsko oko posvetil državljanom EU, ki živijo v britanski prestolnici. Prihod novega leta je naznanil tudi Big Ben, ki sicer zaradi obsežne obnove že več kot leto ne zvoni, razen ob posebnih priložnostih.V Riu de Janeiru je več sto tisoč ljudi vstop v novo leto praznovalo z ognjemetom, glasbo in plesom. Domačini in turisti so se pomešali na sloviti plaži Copacabana, kjer so lahko spremljali 14-minutni ognjemet.

Med zadnjimi bodo v novo leto vstopili na Bakerjevem otoku v Tihem oceanu, in sicer danes ob 13. uri po srednjeevropskem času.

Pestro je bilo na Copacabani. FOTO: Reuters
Pestro je bilo na Copacabani. FOTO: Reuters

Vsa silvestrovanja kljub vsemu niso minila brez incidentov.

Komentarji: