Hunta odpoklicala veleposlanika pri Združenih narodih

Veleposlanik pri Združenih narodih je v petek pozval Združene narode, naj ponovno vzpostavijo demokracijo v državi.
Fotografija: Policija lovi protestnike po razbitju demonstracij proti vojaškemu udaru. FOTO: Ye Aung Thu/Afp
Odpri galerijo
Policija lovi protestnike po razbitju demonstracij proti vojaškemu udaru. FOTO: Ye Aung Thu/Afp

Iz Burme danes poročajo o stopnjevanju zatiranja protestnikov. Prijetih naj bi bilo več deset ljudi, tudi novinarji, ena od protestnic je utrpela strelne rane.

Burmanski vojaški voditelji so sporočili, da so odpustili burmanskega veleposlanika pri Združenih narodih Kyawa Moeja Tuna, ki je v petek pozval organizacijo, naj uporabi vsa možna sredstva za ukrepanje proti vojski in ponovno vzpostavitev demokracije v državi, poroča BBC. »Potrebujemo nadaljnje najostrejše ukrepanje mednarodne skupnosti za takojšnje končanje vojaškega udara,« je dejal Kyaw Moe Tun, ki je nagovor zaključil s pozdravom s tremi prsti, ki ga uporabljajo protestniki v Burmi. Kaj se je zgodilo z njim, ni znano. 

Ni znano, kaj se je zgodilo z burmanskim veleposlanikom pri Združenih narodih <strong>Kyawom Moejem Tunom. </strong>FOTO: Združeni narodi prek Reuters
Ni znano, kaj se je zgodilo z burmanskim veleposlanikom pri Združenih narodih Kyawom Moejem Tunom. FOTO: Združeni narodi prek Reuters


V mestu Yangon je danes policija proti protestnikom posredovala s solzivcem. V poskusu, da bi jih razgnala, naj bi uporabila tudi vodni top, gumijaste naboje, v posameznih primerih pa tudi prave. Aretirala in pretepla naj bi več ljudi ter streljala v zrak.

O podobnem dogajanju poročajo tudi iz mesta Manadalay. V bližnjem mestu Monwya je bila ustreljena ženska, ki so jo odpeljali v bolnišnico, poročanje lokalnih medijev povzema britanski BBC.

Protestniki bežijo pred solzilcem. FOTO: Stringer/Reuters
Protestniki bežijo pred solzilcem. FOTO: Stringer/Reuters


Protesti v Burmi potekajo vse, odkar je vojska 1. februarja z udarom prevzela oblast in prijela civilne voditelje, vključno z Aung San Suu Kyi. V nasilju so doslej umrli najmanj trije protestniki in en policist. Glede na navedbe nevladne skupine, ki spremlja zapiranje političnih zapornikov, je bilo od udara prijetih že več kot 770 ljudi.

Preberite še:

Komentarji: