»Če bo kdo v kletki, naj bodo to politiki, ne otroci«

Ne le ameriški politiki iz obeh taborov, politiko ločevanja migrantskih otrok od staršev na meji obsojajo tudi številni zvezdniki in tuji politiki ter druge ugledne osebnosti.
Fotografija: Arnold Schwarzenegger razume potrebo po varnosti, ne razume pa, da otroke uporabljajo v politični igri. FOTO: Guang Niu/Getty Images
Odpri galerijo
Arnold Schwarzenegger razume potrebo po varnosti, ne razume pa, da otroke uporabljajo v politični igri. FOTO: Guang Niu/Getty Images

Med tistimi, ki so se oglasili in obsodili trpanje migrantskih otrok na taborišča ob meji, je bila tudi prva dama ZDA Melania Trump. »Gospa Trump obžaluje, da na meji ločijo otroke od staršev. Upa, da se bosta obe strani spet združili in dosegli uspešno reformo priseljevanja. Melania Trump verjame, da smo država, ki mora spoštovati vse zakone, a tudi država, ki vlada s srcem,« je dejala njena predstavnica za medije Stephanie Grisham. Predsednik ZDA Donald Trump medtem vztraja, da »nekateri največji kriminalci na svetu uporabljajo otroke, da bi prišli v ZDA«.

Na podobe jokajočih otrok in njihove krike, ker so ločeni od staršev, so se odzvali tudi številni zvezdniki. Pevec John Legend, ki je z ženo, manekenko Chrissy Teigen, že vseskozi oster in glasen Trumpov kritik, se je na twitterju odzval na tvit republikanskega voditelja večine v kongresu Paula Ryana, ko je ta na očetovski dan objavil fotografijo žene in hčerke. »Resno, je.i se. Združi družine na meji in potem lahko govorimo o očetovskem dnevu,« je bil neposreden.



Oglasil se je tudi Arnold Schwarzenegger. Republikanec, ki je v ZDA prišel iz Avstrije in mu je najprej uspelo v Hollywoodu, nato pa je postal guverner Kalifornije, je zapisal: »Kot imigrant poznam magnetsko moč ameriške veličine. Kot nekdanji guverner države na meji poznam pomembnost tega, da zavarujemo svoje meje in popravimo naš nesporno nedelujoč imigracijski sistem. Kot Američan vem, da otroci ne bi smeli biti figure, medtem ko 'odrasli' poskušajo rešiti stvari,« je povzel svoje stališče. Nato je dodal še, da ima administracija prav, ko pravi, da je treba popraviti imigracijski sistem. »Vendar če bo kdo v kletki, medtem ko čakamo na obsežno reformo, naj bodo to politiki, ki ne opravljajo svojega dela, in ne otroci,« je bil jasen.





Igralka in voditeljica pogovorne oddaje Ellen DeGeneres je ob fotografiji jokajočega otroka zapisala, da jo podoba preganja, ker »zajema srce parajočo resnico o tem, kar se dogaja na naših mejah«. »Vseeno mi je, kakšna je vaša politika, nočemo biti država, ki ločuje otroke od njihovih staršev. Naredite nekaj glede tega,« je še pozvala.





Z oskarjem nagrajena igralka Reese Witherspoon je odgovorila na tvit nekdanje prve dame Laure Bush, ki je zapisala: »Živim v državi na meji. Razumem potrebo, da okrepimo in zaščitimo svoje mednarodne meje, a ta politika ničelne tolerance je kruta. Nemoralna je. In zlomila mi je srce.« Reese Witherspoon je dodala, da so podobe ločenih staršev in otrok grozljive in je takšno dejanje obsojanja vredno. Pozvala je vse senatorje in kongresnike, naj podprejo zakon, da družine ostanejo skupaj.





Igralec Patton Oswalt pa je za svojo kritiko uporabil fotografijo, ki jo je Ivanka Trump, predsednikova hči in osebna svetovalka, objavila pred časom, na kateri je skupaj s svojim malim sinom. »Ni nekaj najboljšega, da se lahko stisneš k svojemu malčku, da točno veš, da so varni v tvojem naročju? To je najboljše. Najboljše. Kajne, Ivanka, kajne?« je bil ciničen.


Ostre obsodbe tudi med politiki in drugimi uglednimi osebnostmi


S prakso ločevanja otrok se Ivanka kot kaže ne strinja. O tej temi sicer ni javno spregovorila, je pa po navedbah Trumpovih sodelavcev o tem razpravljala z očetom. Trump je namreč na enem od srečanju s kongresniki dejal, da je Ivanka "videla fotografije" in "iz več razlogov" pozvala k reševanju te krize, poročata CNN in Washington Post.

Tudi  svetovni in evropski politiki ter druge ugledne osebnosti ne molčijo. Fotografije v kletke zaprtih otrok so namreč močno razburile britansko premierko Thereso May, s pozivi na pomoč beguncem pa se je odzval papež Frančišek.

»Kar se dogaja na meji (med ZDA in Mehiko), kjer (ameriški predsednik Donald Trump) ločuje otroke od njihovih staršev, je znak, da ni več moralni vodja njegove države ali sveta,« je norveškim medijem dejal generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland. Karkoli naredi, ga izključuje iz vloge, ki so jo doslej imeli ameriški predsedniki, je še dejal in dodal, da Trump »ne more govoriti v imenu t. i. svobodnega sveta«. Za napoved umika ZDA iz Sveta Združenih narodov za človekove pravice pa je dejal, da ni bila nepričakovana.

Britanska premierka Theresa May je prizore otrok migrantov v ZDA, zaprtih v kletke, označila za "zelo pretresljive". Ocenila je, da so takšni ukrepi "napačni". Ob tem je napovedala, da bo glede tega vprašanja pritisnila na Trumpa, ko se bosta prihodnji mesec sestala v Veliki Britaniji.

Komentarji: