Ciara, ki se je razširila na večji del Evrope, zahtevala več smrtnih žrtev

Težave povzroča po Skandinaviji, Nemčiji, Avstriji in Belgiji. Umrli so najmanj štirje ljudi, več je poškodovanih. Še naprej pa je zaradi nevihte otežen letalski, železniški in cestni promet.
Fotografija: Visoki valovi na zahodu Francije. FOTO: Fred Tanneau/AFP
Odpri galerijo
Visoki valovi na zahodu Francije. FOTO: Fred Tanneau/AFP

Ciara se je danes razširila na večji del Evrope, med drugim povzroča težave po Skandinaviji, Nemčiji, Avstriji in Belgiji. Zahtevala je že najmanj štiri smrtne žrtve, več je poškodovanih. Še naprej pa je zaradi nevihte otežen letalski, železniški in cestni promet, povzema STA.

Ciara je prvo smrtno žrtev zahtevala na jugozahodu Švedske, kjer se je na jezeru prevrnila ribiška ladja z dvema ribičema. Eden je umrl, drugega pa še vedno iščejo, a se bojijo, da je tudi on umrl. Oba sta stara okoli 30 let. Na švedski zahodni obali še vedno ne vozijo nekateri vlaki, saj se bojijo, da bi zaradi podrtega drevja obstali na progi, poročajo tuje tiskovne agencije. Vremenoslovci ob tem svarijo pred poplavami na obalah Švedske, Danske, Finske in Norveške.

O dveh smrtnih žrtvah poročajo iz poljskega smučarskega letovišča Bukowina, kjer je veter odpihnil streho z izposojevalnice smučarske opreme. V incidentu sta umrli mama in hčer, še ena ženska in najstnik pa sta bila poškodovana, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Velika Britanija, kjer so s severa države že v nedeljo poročali o nevihtah s poplavami, ostaja v pripravljenost zaradi meteoroloških opozoril o močnem vetru, dežju in snegu. Na fotografijah je videti poplavljene ulice. Kljub temu da se Ciara premika stran, to še ne pomeni, da se vreme stabilizira, je po poročanju AFP pojasnil meteorolog Alex Burkill.



Danes velja več kot 170 opozoril pred poplavami. FOTO: Ed Sykes/Reuters
Danes velja več kot 170 opozoril pred poplavami. FOTO: Ed Sykes/Reuters

 

Veter je pihal s hitrostjo 150 kilometrov na uro


Zaradi Ciare so odpovedali na stotine poletov in železniških povezav. FOTO: Ina Fassbender/AFP
Zaradi Ciare so odpovedali na stotine poletov in železniških povezav. FOTO: Ina Fassbender/AFP


Letalski, železniški in ladijski promet je ohromljen zaradi nevihte Ciara, ki je s seboj prinesla hudourniško deževje in orkanske vetrove. Veter je v nekdanji ribiški vasici Aberdaron na severozahodu Walesa dosegel najvišjo hitrost, in sicer 150 kilometrov na uro, v Wet Sleddalu v severovzhodnem angleškem nacionalnem parku Lake District pa je v 24 urah padlo več kot 150 milimetrov dežja.

Za danes velja 170 opozoril pred poplavami, predvsem na severu Anglije in vzdolž severne obale. Najhujše posledice je Ciara pustila v zahodnih yorških mestih Hebden Bidga in sosednjem Mytholmryodu: ulice so poplavljene, avtomobili pod vodo. Železniška podjetja so potnike pozvala, naj ne potujejo, poleg tega so zmanjšala število povezav in omejila hitrost.

Poplavljene ulice na severu Anglije. FOTO: Oli Scarff/AFP
Poplavljene ulice na severu Anglije. FOTO: Oli Scarff/AFP


V nedeljo zvečer je bilo po vsej Veliki Britaniji brez električne energije 62.000 domov, navaja AFP. Na Irskem, kjer so izdali oranžno opozorilo pred poplavami v obalnih regijah, je brez električne energije ostalo deset tisoč domov, kmetij in podjetij.

Oranžni alarm so razglasili tudi v Belgiji, kjer so odpovedali okrog 60 poletov v Bruselj in iz njega. Močan veter je tam podiral drevesa in poškodoval nekaj stavb. V vetrnih elektrarnah ob morju so se zaradi varnostnih razlogov samodejno ustavile turbine. Veter je namreč dosegal hitrost več kot 130 kilometrov na uro.

V Nemčiji so bile storitve železniškega prometa na glavni progi začasno prekinjene. FOTO: Ina Fassbender/AFP
V Nemčiji so bile storitve železniškega prometa na glavni progi začasno prekinjene. FOTO: Ina Fassbender/AFP

 
Ciaro v Nemčiji imenujejo Sabine


V Nemčiji so začasno ustavili železniški promet na glavni progi. Neurje je bilo tako silovito, da so bili včeraj primorani v vsej državi popolnoma ustaviti glavni promet vlakov, je za AFP povedal tiskovni predstavnik Deutsche Bahna Achim Staus. Vlak med Amsterdamom in Berlinom z okoli 300 potniki je zadel podrto drevo, vendar mu je kljub temu uspelo priti na najbližjo postajo v dveh urah. Več letališč je moralo odpovedati lete, najbolj so bila prizadeta letališča v Frankfurtu, Berlinu, Münchnu, Kölnu in Hannoverju. V Düsseldorfu so morali odpovedati 120 letov, iz tretjega najbolj obremenjenega letališča Schiphola v Amsterdamu je bilo odpovedanih 240 letov, kar je najbolj vplivalo na storitve letalskih družb KLM, British Airways, Easyjet in Lufthansa.

V divjanju neurja je bilo poškodovanih več ljudi. Iz Nemčije poročajo o treh resneje poškodovanih: dve ženski je huje poškodovalo padajoče drevo v Saarbruecknu na francoski meji, ena od njiju je utrpela smrtno nevarne poškodbe, je sporočila policija. Padajoča veja je huje poškodovala tudi 16-letnika v Paderbornu.
 
Nevihta Ciara je večinoma prizadela severno in zahodno Nemčijo. V ponedeljek je nemška vremenska služba (DWD) razglasila drugo najvišje opozorilo tudi za jug Nemčije, za dele Bavarske in Baden-Wuerttemberga pa velja najvišja stopnja.

Najhuje je nevihtna fronta prizadela Veliko Britanijo, kjer je v 24 urah ponekod padlo več kot 150 milimetrov dežja. FOTO: Jon Super/Reuters
Najhuje je nevihtna fronta prizadela Veliko Britanijo, kjer je v 24 urah ponekod padlo več kot 150 milimetrov dežja. FOTO: Jon Super/Reuters



 

Ciara zajela tudi Francijo


Na severu države je veter pihal s hitrostjo do 140 kilometrov na uro, brez električne energije je 130.000 domov. V regiji, ki meji na Belgijo in Rokavski preliv, so prebivalce pozvali, naj zaradi nevarnosti padca dreves omejijo potovanje in se izogibajo hoji po gozdovih.

Zaradi nevihte je bilo odpovedanih tudi več športnih dogodkov: preklicana je bila nedeljska tekma angleške Premier Lige med Manchester Cityjem in West Hamom zaradi »ekstremnih in stopnjujočih se vremenskih razmer«, piše v izjavi Cityja. Odpovedan je bil celoten nogometni program Super Lige za ženske, prav tako nedeljski spopad Škotska – Anglija na turnirju ženskega ragbija v šestih narodih.

Komentarji: