Tomažič: Cepljenje ščiti družbo, prebolelost posameznika

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Cepljenje zdravstvenih delavcev v UKC Ljubljana. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Cepljenje zdravstvenih delavcev v UKC Ljubljana. FOTO: Blaž Samec/Delo

20.43 EU podpisala novo pogodbo o nakupu zdravila za covidne bolnike

Evropska komisija je s farmacevtskim podjetjem Eli Lilly podpisala dogovor o nakupu zdravila z monoklonskimi protitelesi za zdravljenje covidnih bolnikov. Skupnemu naročilu do 220.000 odmerkov se je pridružilo 18 držav članic EU.

»Več kot 73 odstotkov odraslih je zdaj v celoti cepljenih proti covidu-19, ta delež pa se bo še povečal. Vendar cepiva ne morejo biti naš edini odgovor na covid. Okužbe se še naprej širijo, ljudje zbolevajo. Nadaljevati moramo preprečevanje bolezni s cepivi in obenem zagotavljati zdravljenje z zdravili,« je ob podpisu pogodbe s podjetjem Eli Lilly povedala evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides.

Zdravilo podjetja Eli Lilly je kombinacija monoklonskih protiteles bamlanivimab in etesevimab za zdravljenje covidnih bolnikov, ki ne potrebujejo kisika, a pri njih obstaja visoko tveganje za hudo obliko bolezni.

V okviru skupnega naročila lahko države članice zdravilo kupijo, če in ko ga bodo potrebovale. To lahko storijo, ko ga bo odobrila Evropska agencija za zdravila (Ema), ki tekoči pregled zdravila še opravlja, ali po odobritvi v posamezni članici. Naročilu se je pridružilo 18 držav članic, ali je med njimi tudi Slovenija, ni znano.

To je tretje skupno evropsko naročilo zdravila za covidne bolnike. Komisija je pred tem pogodbi podpisala s podjetjema Roche in Glaxo Smith Kline.

18.46 Za nemoten potek sodnega postopka konstruktivno sodelovanje vseh strank

Ministrstvo za pravosodje glede zahtevanih pogojev PCT za stranke in zaposlene na sodiščih opozarja, da ti ne veljajo za nujne postopke socialne in družinske problematike. Poudarjajo pa, da je za nemoten potek sodnega postopka potrebno konstruktivno sodelovanje vseh strank in udeležencev.

Sodni svet je namreč izdal stališče, v katerem navaja, da z odlokom vlade o obveznem izpolnjevanju pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) ni mogoče omejevati dostopa do sodišč in njihovega dela. Vsakršno poseganje v ustavno in zakonsko ureditev položaja sodstva s podzakonskimi predpisi je namreč nedopustno, saj skladno z ustavo ureditev sodišč lahko določa le zakon, so zapisali.

Na ministrstvu za pravosodje so ob tem za STA navedli, da so podali svoje stališče glede zahtevanih pogojev PCT za stranke in zaposlene na sodiščih, vlada pa je minuli teden na dopisni seji sprejela izjemo, po kateri omejitve ne veljajo za nujne postopke socialne in družinske problematike.

18.23 Tomažič: Pred prenosom novega koronavirusa cepivo ščiti bolje kot prebolelost

Infektolog Janez Tomažič z Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je v izjavi za medije pojasnil, da cepivo bolje ščiti pred prenosom okužbe novega koornavirusa kot prebolelost covida-19. Slednja pa bolje ščiti pred ponovnim hudim potekom bolezni.

»Po cepljenju dobiš zaščitna protitelesa, ki te dlje časa ščitijo pred naselitvijo virusa na respiratorno sluznico in s tem pred prenašanjem virusa,« je pojasnil Tomažič.

Prebolelost pa po njegovih besedah bolje ščiti pred tem, da bi oseba ponovno zbolela, manj pa pred naselitvijo koronavirusa na sluznico in posledično širjenjem virusa. »Prebolevnost je torej dobra za posameznika, epidemiološko pa je nekoliko slabša, ker se koronavirus še vedno širi,« je povedal Tomažič. Dodal je, da v UKC Ljubljana drugič oboleli za covidom-19 zdravljenja v bolnišnici doslej še niso potrebovali.

13.14 Na Koroškem po porastu interesa za cepljenje ta teden interesa ponekod manj

Na Koroškem, ki spada med regije z največjim deležem precepljenih proti covidu-19 pri nas, so prejšnji teden opazili več povpraševanja po cepljenju, a je ta teden zanimanja ponekod spet manj. Glede testiranj na okužbo z novim koronavirusom, ki jih je prejšnji teden tudi bilo več, pa v ZD Ravne na Koroškem ugotavljajo, da ta teden interes ni manjši.

Ob širjenju nabora okoliščin, v katerih je po vladnem odloku treba izpolnjevati pogoj preboleli, cepljeni ali testirani (PCT), se je prejšnji teden tudi na Koroškem okrepilo povpraševanje po cepljenju proti covidu-19, prav tako pa tudi po opravljanju testov na novi koronavirus.

V Zdravstvenemu domu (ZD) Ravne na Koroškem so prejšnji teden cepili 1216 oseb, teden prej pa 534. Zaradi povečanega povpraševanja so dodatno cepljenje organizirali tudi v soboto in nedeljo ves dan, a je bil odziv majhen, je za STA navedel direktor Stanislav Pušnik. V soboto so cepili 68, v nedeljo 95 oseb.

Največ povpraševanja je po cepivih Janssen in Pfizer/Biontech, pri čemer pa cepiva Janssen trenutno nimajo na zalogi. Dobava je predvidena v četrtek, ponovno cepljenje s tem cepivom pa v petek. Za cepljenje s prvim odmerkom sprejemajo tudi nenaročene, urnik je objavljen na spletni strani zavoda, lahko pa se posamezniki tudi naročijo.

11.45 Zaradi spora glede zaščitne maske ubil prodajalca

V Nemčiji danes odmeva sobotni dogodek na bencinski črpalki na zahodu države, ko je moški ustrelil in ubil 20-letnega prodajalca, ki ga je pred tem pozval, naj si nadene zaščitno masko.

Spor v mestu Idar-Oberstein v zvezni državi Porenje-Pfalško se je začel, ko je blagajnik, študent, moškemu, ki je želel kupiti pivo, dejal, naj si nadene zaščitno masko. Te so namreč zaradi pandemije covida-19 obvezne v vseh trgovinah v Nemčiji. Po kratkem pregovarjanju je moški odšel.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Približno uro in pol pozneje se je vrnil, tokrat z masko. A ko je s pivom prišel na blagajno, jo je snel in sledil je nov prepir. »Storilec je nato izvlekel revolver in ga ustrelil naravnost v glavo,« je novinarjem včeraj zvečer pojasnil tožilec Kai Fuhrmann.

49-letni Nemec se je naslednji dan sam odpravil na policijsko postajo in se predal. Umor je priznal in policiji povedal, da se je zaradi protikoronskih ukrepov, ki da jih doživlja kot kratenje svojih pravic, počutil stisnjenega v kot.

Župan Idar-Obersteina Frank Frühauf je dejanje označil za nedoumljivo in grozljivo, prebivalci pa pred bencinsko postajo polagajo cvetje in sveče. Obsodbe in šok izražajo tudi politiki.

09.45 Včeraj potrdili 1308 novih okužb

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so včeraj v državi opravili 5728 PCR-testov in potrdili 1308 novih okužb. Pozitivnih je bilo 22,8-odstotka vseh testov. Po oceni NIJZ je v državi trenutno 13.211 aktivnih primerov okužbe, sedemdnevno povprečje pa znaša več kot tisoč.  

Delež pozitivnih PCR-testov je bil v ponedeljek višji kot dan prej, ko je znašal 17 odstotkov.

V ponedeljek so sicer opravili tudi 40.486 hitrih testov, ki jih v primeru pozitivnega izvida preverijo še s PCR-testom. Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh se je glede na ponedeljek znižalo za 12. V zadnjih dveh tednih so pri nas potrdili 644 okužb na 100.000 prebivalcev, to povprečje se je v primerjavi z dnevom prej povečalo za 20.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas cepljenih 1.093.723 ljudi, z vsemi odmerki pa 971.401, še kažejo podatki NIJZ.

V bolnišnicah je hospitaliziranih 378 bolnikov s covidom-19. Stodva bolnika potrebujeta intenzivno zdravljenje. Včeraj so s potrjeno okužbo umre tri osebe.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

 
08.00 Pandemija covida-19 je zahtevala življenja več kot 675.000 Američanov

Pandemija covida-19 je glede na zadnje podatke zahtevala življenja več kot 675.000 Američanov, kar je več, kot jih je umrlo v pandemiji španske gripe leta 1918 in 1919, ki je po vsem svetu zahtevala 50 milijonov žrtev. Koronavirus je doslej po svetu povzročil skoraj 4,7 milijona smrti.

Glede na podatke Univerze Johnsa Hopkinsa je zaradi covida-19 do danes umrlo že nekaj več kot 676.000 ljudi, število žrtev španske gripe pa je ocenjeno na okrog 675.000. ZDA so imele leta 1918 sicer le tretjino današnjega števila prebivalcev, je pa bil v desetletjih po španski gripi dosežen velik napredek na področju zdravstva in znanosti.

Bele zastavice v spomin umrlim zaradi covida-19 v Washintonu. FOTO: Joshua Roberts/Reuters
Bele zastavice v spomin umrlim zaradi covida-19 v Washintonu. FOTO: Joshua Roberts/Reuters


Skupno je po svetu za covidom umrlo okoli 4,7 milijona ljudi, kar je bistveno manj od 50 milijonov žrtev španske gripe. A število umrlih v ZDA predstavlja kar 14 odstotkov vseh smrtnih žrtev, čeprav država sicer šteje pet odstotkov svetovnega prebivalstva.

V ZDA trenutno na dan zaradi novega koronavirusa povprečno umre skoraj 2000 ljudi, kar je največ od marca. Univerza Washington napoveduje, da lahko do 1. januarja umre še 100.000 Američanov. Zdravstveni strokovnjaki opozarjajo, da je edini način za zmago nad novim koronavirusom utrditev imunskih sistemov, kar je najlažje in najbolj varno doseči s cepljenjem.

Preberite še:

Komentarji: