Črna gora: Đukanović slavi, opozicija ga obtožuje

Opozicijski kandidati trdijo, da je prišlo do številnih nepravilnosti - od nakupa glasov do vzporednih volilnih seznamov.
Fotografija: Mile Đukanović je odpiral šampanjec, saj je ponovno postal predsednik Črne gore.
Odpri galerijo
Mile Đukanović je odpiral šampanjec, saj je ponovno postal predsednik Črne gore.

Podgorica - Na predsedniških volitvah v Črni gori so volivci po 90 odstotkih preštetih glasovnicah 53,9 odstotka glasov namenili bivšemu predsedniku vlade in države Milu Đukanoviću, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina, ki se sklicuje na podatke Centra za demokratično tranzicijo. Po njihovih podatkih je včeraj glasovalo 64 odstotkov volivcev.

Ob oddaji glasu je Đukanović, kandidat Demokratske stranke socialistov, ki je Đukanovića tudi že razglasila za zmagovalca volitev, dejal, da je prepričan v svojo zmago v prvem krogu, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.
 

Številne obtožbe o nepravilnostih


Njegov največji tekmec Mladen Bojanić je po poročanju Hine prejel 33,4 odstotka glasov, kandidatka Socialdemokratske stranke in prva ženska, ki se je potegovala za predsednico Črne gore Draginja Vuksanović pa 8,1 odstotka glasov. Ostali kandidati opozicije Marko Milačić, Hazbija Kalač, Vasilij Miličković, Dobrilo Dedeić so dobili manj kot tri odstotke glasov.
Kandidati opozicijskih strank sicer trdijo, da je med volitvami prišlo do številnih nepravilnosti - od nakupa glasov do vzporednih volilnih seznamov. Bojanić je po poročanju Tanjuga dejal, da bi ga bilo sram, če bi bil na mestu novoizvoljenega predsednika, ki mu tudi ni čestital za zmago. Bojanić namreč trdi, da je Đukanović na volitvah zmagal zaradi izsiljevanja, pritiskov in poslušnosti državne uprave.
 

To so bile sedme predsedniške volitve


Predsednik državne volilne komisije Mersudin Dautović je sicer že ocenil, da so volitve potekale v mirnem ozračju in da so državljani pokazali zrelost in odgovornost, je poročal Tanjug. Komisija po njegovih besedah čez dan ni imela skoraj nobenega dela, prejeli pa so pritožbo predsedniškega kandidata Bojanića, za katero so na izredni seji ugotovili, da bi jo bilo predhodno treba predložiti občinskim volilnim komisijam.

Odhajajoči črnogorski predsednik Filip Vujanović je po oddanem glasu svojemu nasledniku zaželel, da bi se Črna gora v njegovem predsedniškem mandatu pridružila Evropski uniji. Kot je še poročal Tanjug, je nasledniku zaželel še gospodarski uspeh, več naložb, nova delovna mesta ter boljše plače in pokojnine.

To so bile sedme predsedniške volitve od uvedbe večstrankarskega sistema v državi. Od leta 1990 so bili predsedniki Črne gore Momir Bulatović z dvema mandatoma, Đukanović z enim mandatom in Filip Vujanović, ki je dobil tri mandate.
 

Komentarji: