Zaradi nesreče kabinske žičnice v Italiji aretirali tri osebe

Lastniku, generalnemu direktorju in izvršnemu direktorju družbe Ferrovie del Mottarone očitajo uboj ter nenamerno povzročitev nesreče in hudih poškodb.
Fotografija: Državno tožilstvo je v torek zaseglo nadzorno kamero, ki je posnela nedeljsko dogajanje. FOTO: Miguel Medina/AFP
Odpri galerijo
Državno tožilstvo je v torek zaseglo nadzorno kamero, ki je posnela nedeljsko dogajanje. FOTO: Miguel Medina/AFP

Po nedeljski nesreči kabinske žičnice na severu Italije, ki je terjala 14 življenj, so po poročanju italijanskih medijev ponoči aretirali tri osebe – lastnika Luigija Nerinija, generalnega direktorja in pa izvršnega direktorja Ferrovie del Mottarone, ki upravlja žičnico. Po zaslišanju so za trojico odredili pripor.
 

Nenamerna povzročitev nesreče


Kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, aretiranim med drugim očitajo uboj ter nenamerno povzročitev nesreče in zelo hudih poškodb.

Preiskovalci namreč pravijo, da je trojica v dneh pred nesrečo »manipulirala« z zasilno varnostno zavoro, potem ko je žičnica prenehala delovati. Napravo, ki naj bi v primeru, da se strga žičniški kabel, aktivirala zasilno zavoro, da bi ta nato blokirala oziroma stabilizirala kabine, so deaktivirali.To so storili zavestno, da bi se izognili morebitnim ponovnim blokadam in zamudam v delovanju žičniške naprave, misleč, da se kabel nikoli ne bo strgal, je pojasnila pristojna tožilka iz mesta Verbania Olimpia Bossi.
Državno tožilstvo je pred tem v torek v okviru preiskave nesreče med drugim zaseglo nadzorno kamero, ki je posnela nedeljsko dogajanje, poroča DPA.
Državno tožilstvo je v torek zaseglo nadzorno kamero, ki je posnela nedeljsko dogajanje. FOTO: Miguel Medina/AFP
Državno tožilstvo je v torek zaseglo nadzorno kamero, ki je posnela nedeljsko dogajanje. FOTO: Miguel Medina/AFP

 

Preživel le petletni deček


Na posnetku je videti kabino žičnice, ki je bila že v bližini postaje na vrhu približno 1500 metrov visoke gore Mottarone, ko se je nenadoma strgal kabel in je zgrmela proti dolini. 15 potnikov je pri tem vrglo iz kabine, ta pa je na koncu popolnoma uničena obvisela na drevesu. Nesrečo je preživel le petletni deček, ki pa je izgubil starše in brata.

Dvajsetminutna vožnja z žičnico, ki prevaža potnike iz letoviškega mesta Stresa ob obali Jezera Maggiore na vrh gore Mottarone v deželi Piemont, je priljubljena med turisti, pogled z vrha pa ponuja lep razgled na Alpe.

Žičnice v Italiji so sicer po dolgem premoru začele delovati šele pred kratkim, potem ko so v zahodni sosedi odpravili nekatere ukrepe, ki so bili sprejeti za zajezitev epidemije covida-19.

Preberite še:

Komentarji: