Trumpovi podporniki vdrli v kongres, pozivi k prekinitvi kaosa

Protestniki v kongresu prekinili proces potrditve izida predsedniških volitev. Biden: To ni protest, ampak vstaja.
Fotografija: Trumpovi podporniki divjajo v kongresu. FOTO: Saul Loeb/AFP
Odpri galerijo
Trumpovi podporniki divjajo v kongresu. FOTO: Saul Loeb/AFP

Washington - Donald Trump ne priznava poraza na volitvah in skuša s svojim podporniki spremeniti odločitev kongresa, da bi za ameriškega predsednika potrdili zmagovalca volitev Joeja Bidna.

Trumpovi protestniki so vdrli v kongres, več kot očitno gre za skrajne desničarje, policija pa jih skuša razgnati s solzivcem. Policisti ne obvladujejo razmer, na posnetkih pa lahko vidimo, kako se protestniki prosto sprehajajo po kongresu. Eden od protestnikov je prišel celo do glavnega odra in pričel kričati, da je zmagal Trump.


 

Biden oster, Trump poziva k umirjenju


Vodstvi senata in predstavniškega doma sta na varnem, prav tako podpredsednik Mike Pence in njegova naslednica Kamala Harris. Donald Trump je nato prek twitterja pozval svoje privržence, naj ne bodo nasilni, Joe Biden pa sporoča: »Naša demokracija je pod napadom, kot ga še ni bilo, napadom na vladavino prava in predstavnike ljudstva. Pozivam Trumpa, naj nemudoma javno zahteva konec tega obleganja, to ni protest, ampak vstaja. Ti prizori ne predstavljajo tega, kar smo, to je kaos in mora se končati zdaj.«

Med Bidnovim nagovorom iz Wilmingtona so ameriški mediji potrdili, da je v drugem krogu volitev v zvezni senat poleg Raphaela Warnocka zmagal tudi drugi demokrat John Ossoff. Demokrati bodo tako imeli naslednji dve leti večino tudi v senatu.

FOTO: Samuel Corum/Afp
FOTO: Samuel Corum/Afp


Da je vse šlo daleč od pričakovanj, je ugotovil tudi Trump, saj je svoje privržence pozval: »Vem, da ste prizadeti, vendar morate zdaj domov, moramo imeti mir, zakon in red. Vem, da trpite. Imeli smo volitve, ki so bile ukradene. To je bila velika zmaga in vsi to vedo, še posebej druga stran.Moramo imeti zakon in red in moramo spoštovati velike ljudi iz zakona in reda. Nočemo, da bi bil kdo poškodovan,« je še dejal Trump, potem ko ga je Biden pozval, naj svoje podpornike javno pozove k umiku.

CNN poroča, da je bila v prsi ustreljena ženska, bila naj bi v kritičnem stanju, v bolnišnico naj bi prepeljali tudi več policistov. Na poti v Kapitol je nacionalna garda.

Trumpovi protestniki so vdrli v kongres, več kot očitno gre za skrajne desničarje, policija pa jih skuša razgnati s solzivcem. FOTO: Mike Theiler/Reuters
Trumpovi protestniki so vdrli v kongres, več kot očitno gre za skrajne desničarje, policija pa jih skuša razgnati s solzivcem. FOTO: Mike Theiler/Reuters

 

Prvi napad na kongres po 1812


Gre za prvi napad na ameriški kongres po letu 1812, ko so ga zažgale britanske sile. Washington je kasneje doživel številne velike proteste, vendar so Trumpovi podporniki prišli v zgodovino kot prvi, ki jim je uspelo vdreti v poslopje. Kongresna palača je trenutno obkoljena z vseh strani, kongresniki pa čakajo na policijske okrepitve, da lahko nadaljujejo z delom.



Na socialnih omrežjih so se oglasili tudi številni temnopolti, kako jih policija brezsramno s strelnim orožjem preganja na ulicah, desničarski skrajneži pa lahko prosto divjajo po kongresu. Tako je twitterju spregovoril tudi nekdanji košarkar Dwyane Wade.



Pred napadom je kongres začel formalno sejo za potrditev izida glasovanja elektorjev 14. decembra, ki so prisodili zanesljivo zmago Bidnu nad Trumpom s 306 proti 232. Biden je dobil tudi skoraj osem milijonov glasov volivcev več od Trumpa.

image_alt
Demokrati novoizvoljenega predsednika Bidna segajo tudi po senatu

 

Pence zavrnil ustavni spor


Ameriški podpredsednik Mike Pence v vlogi predsedujočega posebnega zasedanja kongresa za potrditev predsedniških volitev ne verjame v svojo pristojnost odločanja o tem, kateri elektorski glasovi so lahko šteti in kateri ne. 
 
Predstavniki in senatorji so razpravljali šele o glasovih Arizone, tretje zvezne države po abecednem redu, s Penceovo zavrnitvijo ustavnega spora pa se nakazuje skoraj popolni demokratski prevzem izvršne in zakonodajne oblasti ZDA.

Republikanski podpredsednik Mike Pence je bil štiri leta lojalen predsedniku Trumpu, zdaj pa bo morda zapečatil njegovo usodo. Foto Pool Reuters
Republikanski podpredsednik Mike Pence je bil štiri leta lojalen predsedniku Trumpu, zdaj pa bo morda zapečatil njegovo usodo. Foto Pool Reuters


Poleg pričakovane potrditve Joeja Bidna za novega predsednika ZDA so na novembrskih volitvah obdržali nadzor nad predstavniškim domom kongresa, drugi krog senatorskih volitev v Georgii pa jim, kot kaže, daje tudi izenačenje glasov v senatu. Demokratska podpredsednica Kamala Harris bo lahko pri najpomembnejših vprašanjih odigrala vlogo jezička na tehtnici. Republikanski senator Ted Cruz je kolege opomnil na vero skoraj polovice volivcev, da predsedniške volitve niso bile pravične in pozval k preverjanju volilnih glasov v najbolj spornih zveznih državah, pensilvanski republikanski senator Pat Toomey o ustavnih pooblastilih parlamentov zveznih držav in ne zveznega kongresa za odločanje o elektorskih glasovih.


 
Še vedno republikanski predsednik Donald Trump je na drugi strani washingtonskega parka National Mall soglašal s takšnimi stališči, pa čeprav jih niso delili tako pomembni republikanski prvaki kot voditelj senatne večine Mitch McConnell. »Danes ni konec, ampak šele začetek!« je Trump pred Belo hišo govoril deset tisočem svojih privržencev. »Nikoli ne bomo priznali poraza.« Nekateri jezni republikanski volivci so med vpitjem »Hočemo Trumpa!«  vstopili v poslopje ameriškega kongresa. 
 

Vrstijo se obtožbe številnih državnikov


Dogajanje v Washingtonu je deležno obsodb in zgražanja po svetu. Številni državniki so dogajanje označili za napad na demokracijo. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je tvitnil, da iz Washingtona prihajajo šokantni prizori, ter pozval k spoštovanju izida volitev, na katerih je zmagal Joe Biden.  Visoki zunanji predstavnik EU Josep Borrell je zapisal, da je to napad na ameriško demokracijo, institucije in pravno državo v ZDA. Nemški zunanji minister Heiko Maas je Trumpove privržence pozval, naj prenehajo teptati demokracijo.

Britanski premier Boris Johnson je zapisal, da se v kongresu dogajajo sramotni prizori. ZDA so simbol demokracije v svetu in ključno je, da pride do mirnega prenosa oblasti, je tvitnil. Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg je tvitnil, da ga je globoko prizadel napad na demokracijo, ki se dogaja v Washingtonu. Kancler Sebastian Kurz je dejal, da je to nesprejemljiv napad na demokracijo.

Zaskrbljenost je izrazil španski premier Pedro Sanchez, ki pa je obenem na tviterju zapisal, da zaupa v ameriško demokracijo in novega predsednika Bidna. Da nasilje ni združljivo z demokratičnimi svoboščinami, je tvitnil italijanski premier Giuseppe Conte ter izrazil zaupanje v trdnost demokratičnih institucij ZDA. Nizozemski premier Mark Rutte je Trumpa na Twitterju pozval, naj takoj prizna zmago Bidna na volitvah.

Komentarji: