Dolina smrti upravičila svoje ime – z 52,5 stopinje Celzija podira rekorde

Sredi julija je zaradi vročinske kapi umrl kolesar, dva francoska turista, ki sta se zaplezala, so na srečo še pravočasno rešili.
Fotografija: Upravljavci parka v Dolini smrti opozarjajo turiste na previdnost. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Upravljavci parka v Dolini smrti opozarjajo turiste na previdnost. FOTO: Shutterstock

Vam je vroče? Morda se vam bodo minuli julijski in prihajajoči avgustovski dnevi zazdeli malenkost znosnejši, ko boste prebrali naslednje vrstice. Temperature pri nas se niti približno niso približale tistim v Dolini smrti.

Tokrat je res upravičila svoje ime, saj bi znali v letošnji sezoni podreti temperaturne rekorde. Julijsko povprečje se je ustavilo pri 42,2 stopinje Celzija, so sporočili iz nacionalnega parka, ki je izjemno priljubljen pri turistih. Pretekli mesec je temperatura kar štiri dni zapored vztrajala pri 52,5 stopinje Celzija.

Niti sončni zahodi niso prinesli občutnega olajšanja. Deset dni se živo srebro ponoči ni spustilo pod 37,7 stopinje Celzija. Najhladneje (če se pri takšnih temperaturah ta izraz sploh lahko uporablja) je bilo okrog pete ure zjutraj.

Stari rekord je ozračje v Dolini smrti doseglo julija lani, in sicer z 41,8 stopinje Celzija, je povedal Andy Gorelow iz lasvegaške meteorološke agencije.

Brian Brettschneider, ki po lanskem temperaturnem rekordu budno spremlja razmere v Dolini smrti, je dejal, da so letošnji podatki za zdaj neuradni in jih bo treba pred uvrstitvijo v kakršno koli knjigo rekordov še potrditi. »Možno je, da so temperature na nekaterih neposeljenih območjih še višje od teh. A če jih nihče ne izmeri, potem to pač ne more biti rekord, kajne?« je retorično vprašal.

V Dolini smrti so izmerili temperaturne rekorde. FOTO: Shutterstock
V Dolini smrti so izmerili temperaturne rekorde. FOTO: Shutterstock


Sredi julija umrl kolesar, rešili dva francoska turista


Visoke temperature povzročajo kar nekaj preglavic turistom, ki pridejo v Dolino smrti, ne da bi se zavedali, kako nevarno okolje je to. Sredi julija je zaradi vročinske kapi umrl kolesar, dva francoska turista, ki sta se zaplezala, pa so na srečo še pravočasno rešili. Bila pa sta močno dehidrirana, navaja CNN.

Niti živali, ki prebivajo na tem območju, niso imune na tako visoke temperature. »Najmanj ducat živalskih trupel smo našli, domnevamo, da jih je pokončala vročina,« je povedal Josh Hoines, ki v nacionalnem parku skrbi za upravljanje naravnih in kulturnih virov.

Gozdni čuvaji obiskovalcem svetujejo, naj se zadržujejo le v najbolj obleganih predelih Doline smrti, da se jim ne bi kje na samem pokvarilo vozilo, kot se je že mnogim zgodilo. Telefonskega signala na tem območju ni oziroma je šibek. Prav tako turistom svetujejo, naj popijejo dovolj vode in omejijo aktivnosti na prostem.

Ker, saj veste, v Dolini smrti je vroče.  

Komentarji: