Dramaturgija bruseljskega kadrovanja

Pred predstavitvijo ekipe Ursule von der Leyen se povečuje zanimanje za njen izbor.
Fotografija: Ursula von der Leyen sestavlja svojo komisarsko ekipo v strogi tajnosti. FOTO: Ludovic Marin/AFP
Odpri galerijo
Ursula von der Leyen sestavlja svojo komisarsko ekipo v strogi tajnosti. FOTO: Ludovic Marin/AFP

Bruselj – Pred torkovim nastopom nove predsednice evropske komisije Ursule von der Leyen in predstavitvijo njene komisarske ekipe vlada v bruslejskih krogih in glavnih mestih držav članic precejšnja napetost.

Von der Leynovi je na drugi strani vsaj doslej uspelo držati informacije o svojih kadrovskih načrtih za petletni mandat pod strogim nadzorom in v javnost ni ušlo veliko podrobnosti. Bruseljski kuloarji, na katerih se prepleta delovanje inštitucij EU, držav članic in interesnih skupin, tradicionalno delujejo kot trgovina govoric.

Pred sprejemanjem ključnih odločitev se po različnih kanalih širijo ugibanja, ki so lahko razvpiti »spini«, zamegljevanje ali poskusni balončki.


Neuradni seznami


Tako je v petek popoldne v Bruslju – ena od verzij je prišla v naš nabiralnik in o njej smo poročali – zakrožil seznam, po katerem bi slovenski kandidat Janez Lenarčič postal komisar za ribištvo in pomorske zadeve. Na seznamu je bilo že na prvi pogled še nekaj nenavadnih stvari.

Janez Lenarčič se je v petek sestal z von der Leynovo. Kateri resor bo dobil, še ni znano. FOTO: Leon Vidic/DELO
Janez Lenarčič se je v petek sestal z von der Leynovo. Kateri resor bo dobil, še ni znano. FOTO: Leon Vidic/DELO


Ena od njih je bila, da bi komisarka za širitev postala Hrvatica Dubravka Šuica. Na njem ni okolja, ki bo imelo veliko vlogo. Malta z vsemi svojimi težavami bi dobila pravosodje in Madžarska kot članica z najbolj protimigracijsko politiko – človekoljubno pomoč.

Med našim preverjanjem po različnih kanalih je bilo slišati ocene, da je seznam delo slabo informiranega zbiratelja govoric, divja špekulacija, šala … Ni izključeno, da se katera od stvari na njem ne bo pokazala kot točna. Že smo od drugih virov slišali, da si bosta izvršna podpredsednika Margrethe Vestager in Frans Timmemans razdelila področji digitalna Evropa in evropski Green Deal.

Ribištvo in pomorske zadeve so bili zadnjih pet let pod malteškim komisarjem Karmenujem Vello. Njegovo glavno področje je bilo okolje.


Kaj za Lenarčiča?


Da bi bilo na koncu pod Lenarčičem res ribištvo, doslej ni bilo najbolj verjetno. Lenarčič – tako kot drugi kandidati – sploh noče komentirati ugibanj in pojasnjevati česar koli o resorjih. Kot njegova funkcija v prihodnji evropski komisiji se je največkrat omenjala širitev.

Eden od sogovornikov je petkov seznam komentiral, češ, bolj logično bi bilo, če bi bila položaja za Lenarčiča in Šuico zamenjana. V zadnjem času sta se kot resorja za Lenarčiča omenjala še človekoljubna pomoč in mednarodno razvojno sodelovanje. Za manj verjetna sta veljala pravosodje in varnostna unija.


Okoli polovica žensk


Vsekakor se pred torkovo predstavitvijo stvari lahko spremenijo. Na seznamu je Avstrijec Johannes Hahn za notranje zadeve.
Po enem od drugih virov – kot smo že poročali prejšnji teden – naj bi prevzel proračun.

Francoska liberalka Slylvie Goulard lahko pričakuje enega od najmočnejših gospodarskih položajev. Po omenjenem seznamu bi prevzela področje konkurence, kar je eden od najmočnejših bruseljskih položajev.

V ekipi von der Leynove utegne biti vsaj dvanajst žensk, kar je največ doslej.

Komentarji: