»Država na nepovratni poti razpada«

S spremembami daytonskega sporazuma naj bi Bošnjaki dobili v miru, kar niso uspeli uresničiti v vojni.
Fotografija: Po mnenju Dodika je lahko BiH le državna skupnost dveh entitet, Republika srbska pa je država srbskega naroda in ostalih, ki živijo v njej. FOTO: Dado Ruvić/Reuters
Odpri galerijo
Po mnenju Dodika je lahko BiH le državna skupnost dveh entitet, Republika srbska pa je država srbskega naroda in ostalih, ki živijo v njej. FOTO: Dado Ruvić/Reuters

Vladajoča večina v narodni skupščini Republike srbske je danes sprejela 20 sklepov, med njimi tudi o pravici naroda do samodločbe in o sprejemu nove entitetske ustave. V razpravi je srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik ocenil, da je sedanja država na nepovratni poti razpada.

Po Dodikovih trditvah so vse slabosti sedanje BiH posledica posegov predstavnikov mednarodne skupnosti in sprememb daytonskega sporazuma. Njihov cilj je bil krepitev državnosti BiH, od sprememb pa niso imeli koristi Srbi, Hrvati in Bošnjaki, temveč le tujci, ki so si prizadevali, da bi Bošnjaki dobili v miru, kar niso uspeli uresničiti v vojni. Po njegovem je lahko BiH le državna skupnost dveh entitet, Republika srbska (RS) pa je država srbskega naroda in ostalih, ki živijo v njej.
 

Banjaluka proti članstvu v Natu


Poslance je pozval, naj zavrneje vse dosedanje odločitve visokih predstavnikov ZN in končajo obdobje nezakonitih bonskih pristojnosti, ki omogočajo vsiljevanje zakonov in zamenjave izbranih funkcionarjev. RS mora povrniti pravico do lastne vojske, carin in obveščevalnih služb ter doseči ukinitev pravosodnih organov BiH, ki preganjajo firme v srbski entiteti in škodujejo njenemu gospodarstvu. Čeprav je leta 2017 ameriška administracija uvedla sankcije zoper njega, Dodik vidi v predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, ki da razume politiko RS, edino svetlo točko v mednarodni skupnosti.



Parlamentarni sklepi, ki jih je podprlo 53 poslancev, navajajo, da ima RS pravico sama odločati o svojem prihodnjem statusu, če se bo nadaljevala podpora razgradnji daytonskega sporazuma. Proti ni bil nihče, opozicija pa je bojkotirala glasovanje. Po 15 urni razpravi so poslanci še sklenili, da bodo delovali skladno z resolucijo o varovanju ustavne ureditve in vojani nevtralnosti. Poslanci so odločno proti članstvu BiH v Natu. Če jim bodo članstvo skušali vsiliti, bodo v RS razpisali referendum, na katerem bodo državljani odločili o njenem članstvu v vojnih zavezništvih. Vlado RS so še zadolžili, naj analizira učinke neustavnega prenosa pristojnosti iz entitete na raven BiH.
 

Bosna ni nastala v Daytonu


Vodja poslanske skupine Skupaj za BiH Edin Ramić je opozoril, da bi se moral parlament namesto z zadevami na katere nima vpliva ukvarjati s slabim socialnim in gospodarskim položajem v RS. Njegova kolegica Begija Smajić je ocenila, da sprejeti sklepi žalijo še žive žrtve genocida v Srebrenici. Poslanec Senad Bratić je spomnil, da sta entiteti po ustavi BiH podrejeni suverenosti BiH, pravica entitet do samoodločbe pa ni utemeljena ne v ustavi ne v daytonskem sporazumu. V Daytonu tako ni nastala BiH, temveč entiteti RS in Federacija BiH.

Predsednik Srbske demokratske stranke Mirko Šarović je očital Dodiku, da je že 14 let na oblasti in da nikoli ni prevzel odgovornosti za slabe razmere v RS. Spomnil ga je, da je bila njegova Zveza neodvisnih socialdemokratov glavni sodelavec pri prenosu pristojnosti iz RS na raven BiH. Prvak Stranke demokratskega napredka Branislav Borenović je menil, da bi bilo bolj produktivno, če bi se parlament ukvarjal z realnimi problemi v RS, iz katere ljudje bežijo, ker ne zaupajo institucijam.

Komentarji: