Ekipa strokovnjakov IAEA na poti v jedrsko elektrarno Zaporožje

Ekipa naj bi ocenila fizično škodo v elektrarni in stanje osebja ter izvedla nujne nadzorne dejavnosti.
Fotografija: FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters

Ekipa strokovnjakov Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) je na poti v oblegano jedrsko elektrarno v Zaporožju in bo tja prispela ta teden, je danes prek twitterja sporočil vodja agencije Rafael Grossi. Ekipa naj bi ocenila fizično škodo v elektrarni in stanje osebja ter izvedla nujne nadzorne dejavnosti, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

»Zagotoviti moramo varnost in zaščito največjega jedrskega objekta v Ukrajini in Evropi. Ponosen sem, da lahko vodim to misijo, ki bo še ta teden prispela v nuklearko v Zaporožju,« je še zapisal Grossi. Na fotografiji, ki je bila priložena tvitu, vodja IAEA pozira z ekipo 13 strokovnjakov.

image_alt
Moskva in Kijev: Raven sevanja v jedrski elektrarni ni povišana

Strokovnjaki IAEA naj bi ocenili fizično škodo v elektrarni, ugotovili funkcionalnost njenih varnostnih in zaščitnih sistemov, ocenili stanje osebja in izvedli nujne nadzorne dejavnosti, so po navedbah DPA še sporočili iz agencije.

Misija IAEA v Zaporožju bo »najtežja v zgodovini agencije«, je v odzivu na odhod strokovnjakov na pot med obiskom Stockholma opozoril ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To bo po njegovi oceni sprožilo »aktivne bojne dejavnosti« ruskih sil na terenu, hkrati pa naj bi Rusija poskušala »legitimirati svojo prisotnost« na zelo očiten način.

»Rusija mora oditi, IAEA in številne države sveta pa jo moramo prisiliti, da odide, tako preprosto je. To je edini način za zagotovitev jedrske varnosti,« je na skupni novinarski konferenci s švedsko premierko Magdaleno Andersson in zunanjo ministrico Anno Linde še dejal Kuleba, ki od misije pričakuje »jasno navedbo dejstev o krčenju vseh protokolov jedrske varnosti«.

Neoviran dostop do jedrske elektrarne v Zaporožju za strokovnjake IAEA je danes v skupni izjavi zahtevala tudi skupina sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav (G7). Osebje IAEA mora imeti zagotovljen pravočasen in varen dostop do vseh jedrskih objektov v Ukrajini »brez ovir«, je v izjavi zapisala skupina predstavnikov držav, pristojnih za neširjenje jedrskega orožja. Pri tem so poudarili, da nadaljnji nadzor ruskih sil nad nuklearko predstavlja »resno grožnjo« varnosti in zaščiti teh objektov.

Grossi sicer že več mesecev opozarja na »zelo realno nevarnost jedrske nesreče« v Zaporožju in poziva k obisku skupine strokovnjakov v nuklearki. O obisku se razpravlja že več mesecev, vendar pa so bili pogovori do zdaj neuspešni, med drugim zaradi pomanjkanja varnostnih jamstev. Kijev je bil obisku sprva nenaklonjen tudi zaradi strahu pred tem, da bi ta legitimiral rusko okupacijo nuklearke, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinski operater jedrskih elektrarn Energoatom je v soboto opozoril, da obstaja nevarnost uhajanja radioaktivnih snovi iz elektrarne. Tako ukrajinska kot ruska stran sta nato v nedeljo zatrdili, da stopnja radioaktivnega sevanja ostaja normalna.

V četrtek in petek prejšnji teden je bila elektrarna zaradi spopadov prvič v svoji štiridesetletni zgodovini odrezana od ukrajinskega električnega omrežja.

Ruske sile so jedrsko elektrarno, ki se ponaša s šestimi reaktorji, zasedle kmalu po začetku invazije februarja. Strah pred jedrsko katastrofo se je povečal po tem, ko so se v začetku tega meseca okrepili spopadi okoli elektrarne. Obe strani se medsebojno obtožujeta obstreljevanja obsežnega kompleksa nuklearke.

Preberite še:

Komentarji: