Eksodus Venezuelcev krepi napetosti v Južni Ameriki

Nasilje nad Venezuelci v Braziliji, omejevanje migrantskega toka v Ekvadorju.
Fotografija: Od leta 2015 je Venezuelo zapustilo 2,3 milijona ljudi.  FOTO: Nacho Doce/Reuters 
Odpri galerijo
Od leta 2015 je Venezuelo zapustilo 2,3 milijona ljudi.  FOTO: Nacho Doce/Reuters 

Eksodusu Venezuelcev, ki zapuščajo ekonomsko in socialno opustošeno državo, ni videti konca. Od leta 2015 je več kot 28-milijonsko karibsko državo, v kateri primanjkuje hrane, zdravil in drugih temeljnih potrebščin, zapustilo okoli 2,3 milijona ljudi. Največ jih je odšlo v sosednji Brazilijo in Kolumbijo ter Ekvador, Čile in Peru. Množično izseljevanje Venezuelcev v regiji krepi napetosti in ksenofobijo.

Z namenom zajeziti migrantski tok je Ekvador, kamor je prek Kolumbije prišlo okoli milijon Venezuelcev – v državi naj bi jih po podatkih ekvadorskega notranjega ministrstva ostala četrtina, prepovedal prehod meje z osebno izkaznico. Po novem je vstop v državo dovoljen le s potnim listom, zaradi česar bi lahko številni Venezuelci, ki so se na pot odpravili le z osebnimi izkaznicami, obtičali v sosednji Kolumbiji. Odločitev Ekvadorja so aktivisti označili za neustavne in nečloveške, ukrepe pa pozdravljajo prebivalci obmejnega mesta Tulcán, ki so pred dnevi od oblasti v Quitu zahtevali, naj najdejo rešitev za slabo gospodarsko situacijo in ustavijo prihod migrantov. Kljub prepovedi številni niso upoštevali novih pravil in so naposled prečkali mejo, česar oblasti po poročanju Reutersa za zdaj niso kaznovale.

V zadnjem času se je število Venezuelcev, ki so v Ekvador prišli iz Kolumbije, močno povečalo. Samo v prvi polovici avgusta jih je v Tulcán prišlo 43.000. Po napovednih Združenih narodov pa bi se lahko do konca mesece število prihodov še več kot podvojilo.
Napeto je tudi na meji med Venezuelo in Brazilijo. Pred dnevi so jezni Brazilci v obmejnem mestu Pacaraima požgali šotore, v katerih bivajo migranti, in njihove osebne stvari. Okoli 1200 jih je pred nasiljem zbežalo na venezuelsko stran meje. Domačini so z migranti želeli obračunati, ker naj bi ti pretepli tamkajšnjega lastnika restavracije. Brazilski predsednik Michel Temer je zaradi napetosti na mejo poslal vojaške in policijske okrepitve, Caracas pa je Brazilijo pozval, naj venezuelskim državljanom zagotovi varnost.

Venezuela je včeraj začela izdajati nove bankovce, s katerih bo v primerjavi s staro valuto izbrisala pet ničel. Nova valuta, ki so jo poimenovali suvereni bolivar, bo vezana na kriptovaluto, podprto z venezuelskimi naftnimi rezervami, poročajo tuji mediji. Predsednik Nicolas Maduro je napovedal tudi zvišanje minimalne plače za več kot 3000 odstotkov, dvig obdavčitve podjetij in zvišanje cen plina, ki jih vlada znižuje z velikimi subvencijami.

Preberite še:

Komentarji: