Ena oseba umrla, v zraku vonjajo smrad (FOTO in VIDEO)

Požar po eksploziji rafinerije v Bosanskem Brodu kmalu omejili, zdaj bodo začeli preučevati škodo.
Fotografija: Požar po eksploziji v Bosanskem Brodu. FOTO: Dado Ruvić / Reuters
Odpri galerijo
Požar po eksploziji v Bosanskem Brodu. FOTO: Dado Ruvić / Reuters

Eksplozija rafinerije v poznih večernih urah je poskrbela, da številni v Bosanskem in Slavonskem Brodu niso odšli na zasluženi spanec, ampak so povsem budni doživeli nočno moro.



Ena oseba je umrla, devet je poškodovanih. Iz bolnišnice so sicer najprej sporočili, da nihče ni v smrtni nevarnosti, toda mrtvega delavca so našli kasneje na kraju nesreče. Znano je tudi, da so tri poškodovane že poslali v domačo oskrbo.

Eksplozija v rafineriji na stavbi številka 4 je odjeknila v torek zvečer okoli 21.30. Do požara je verjetno prišlo zaradi uhajanja goriva.

Na kraju nesreče so vso noč prestali gasilci in reševalci, toda še vedno ni znano, ne kaj je pravi vzrok za eksplozijo ne kako velika bo naravna škoda. Dobra novica je vsaj ta, da so gasilci že do 23. ure omejili požar.


 

Oblasti: Za prebivalce ni nevarnosti


»Za prebivalce ni nevarnosti. Takoj po eksploziji smo začeli meriti pline, toda vse vrednosti so v varnih mejah. Kljub temu bomo še naprej preverjali stanje v zraku, hkrati smo v nenehnem stiku s strokovnjaki iz Zagreba,« je rekel Mirko Duspara, župan Slavonskega Broda na Hrvaškem, kjer so prav tako čutili eksplozijo, saj mesto od Bosanskega Broda loči le reka Sava.

»Prijateljem iz Bosanskega Broda smo ponudili pomoč. Most je bil takoj urejen za morebiten prevoz poškodovanih v našo bolnišnico, kamor je prispelo tudi rezervno osebje, če bi bile posledice hujše,« je pristavil župan.

Na obeh straneh reke so takoj vpoklicali pripadnike civilne zaščite, ki spremljajo dogajanje in so v pripravljenosti.

Požar po eksploziji v Bosanskem Brodu. FOTO: Dado Ruvić / Reuters
Požar po eksploziji v Bosanskem Brodu. FOTO: Dado Ruvić / Reuters

 

Prebivalci: Vonjamo smrad


Toda če oblastniki pravijo, da v zraku ni onesnaženja, se domačini na obeh straneh meje pritožujejo, da vonjajo smrad, še posebno tisti, ki prebivajo v bližini rafinerije. Očividci so tudi poročali, kako se je požarni dim spuščal nad strugo Save. Prav zato so pri policiji pozvali ljudi, naj ne hodijo ven in naj zaprejo okna in vrata, kar pa za mnoge ni povsem preprosto, saj so se jim ravno zaradi eksplozije okna razbila.

V reki Savi so opazili tudi naftni madež v velikosti približno deset metrov, zato so takoj sprožili čistilno akcijo, čeprav še ni znano, ali je onesnaženje reke povezano z eksplozijo v rafineriji.

Vso noč so bili na delu številni gasilci. FOTO: Dado Ruvić / Reuters
Vso noč so bili na delu številni gasilci. FOTO: Dado Ruvić / Reuters


»Tako je počilo in se zatreslo, da smo mislili, da je potres,« je za Index.hr sporočil eden od domačinov. »Eksplozija je bila tako močna, da smo mislili, da se je znova začela vojna,« je pristavil drugi.

Obenem se prebivalci pritožujejo, da nikakor ne gre za osamljen primer, zato njihovo potrpljenje zaradi neurejenih razmer v rafineriji čedalje bolj popušča.



Očividci so na socialnih omrežjih objavili številne posnetke požara. FOTO: Reuters
Očividci so na socialnih omrežjih objavili številne posnetke požara. FOTO: Reuters

Komentarji: