Epidemija v Indiji ušla nadzoru

Skoraj ne mine dan, da ne podro svetovnega rekorda po novookuženih in umrlih zaradi covida-19.
Fotografija: V sikhovskih templjih bolnike oskrbujejo s kisikom. FOTO: Sajjad Hussain/AFP
Odpri galerijo
V sikhovskih templjih bolnike oskrbujejo s kisikom. FOTO: Sajjad Hussain/AFP

Indija je danes ponovno zabeležila rekordno število dnevnih okužb s koronavirusom. Ne le na ravni države, s 352.991 okužbami so rekorderji na svetovni ravni. V zadnjem dnevu je umrlo 2812 bolnikov s covidom, kar je prav tako rekordno število od začetka pandemije. Al Džazira sicer poroča, da bi lahko bilo uradno število smrtnih žrtev, glede na število izvedenih kremacij, verjetno tudi to desetkrat nižje od dejanskega.

Krematorij v New Delhiju. FOTO: Adnan Abidi/Reuters
Krematorij v New Delhiju. FOTO: Adnan Abidi/Reuters


Razmere na podcelini se sicer vztrajno slabšajo že zadnja dva meseca, v ekstreme pa so šle v zadnjem tednu, ko skoraj ni minil dan, da ne bi ponovno presegali rekordnega števila okužb. Po pesimističnih napovedih bi v kratkem dnevno število novookuženih lahko naraslo celo na pol milijona.

image_alt
Drugi val okužb vse bolj podoben cunamiju


Nekateri za hiter porast okužb krivijo novo mutirano indijsko različica virusa, a Svetovna zdravstvena organizacija miri, da za to ni dokazov. Indijske različice še niso uvrstili med skrb vzbujajoče mutacije virusa, saj menijo, da bi porast okužb lahko pripisali britanski različici. Festivali, na katerih so se v zadnjem obdobju gnetle množice Indijcev, pa so verjetno tudi prispevali k  poslabšanju razmer.

image_alt
V sredo ukinitev kontrolnih točk na meji z Avstrijo in Italijo


Po podatkih spletne strani Worldometer, ki sicer ni vedno povsem zanesljiva, so v Indiji doslej zabeležili 17,5 milijona okužb in 196.609 smrtnih žrtev epidemije, a glede na to, da ima Indija 1,3 milijarde prebivalstva, so relativne številke okužb in zlasti smrti mnogo boljše kot v Sloveniji.

Priprave umrlih na kremacijo. FOTO: Adnan Abidi/Reuters
Priprave umrlih na kremacijo. FOTO: Adnan Abidi/Reuters


Indijski zdravstveni sistem, ki je bil v zadnjih letih podvržen privatizaciji, številu bolnikov ni več kos. Številni okuženi bolniki, zlasti manj premožni, umirajo pred vrati bolnišnic, v njih pa primanjkuje prostora, zdravil in kisika. 

image_alt
Aroganca in nacionalizem za novi val


Pomoč v obliki zdravil, cepiv ter medicinske in zaščitne opreme so že obljubile ZDA, Kanada, Pakistan, Združeno kraljestvo, Francija in Nemčija. Prve pošiljke pomoči bodo predvidoma v Indijo prispele že jutri. Medtem ko na podcelino pošiljajo pomoč, pa so številne države prihode iz Indije že prepovedale, sosednja Bangladeš in Pakistan sta zaprla tudi kopensko mejo z Indijo.

Bolnike vozijo v bolnišnice s tovornjaki. FOTO: Amit Dave/Reuters
Bolnike vozijo v bolnišnice s tovornjaki. FOTO: Amit Dave/Reuters

Preberite še:

Komentarji: