Erdogan: Turčija ni evropsko begunsko taborišče

Evropa se ne more izogniti problemu afganistanskih beguncev s trdnim zapiranjem meja, je v četrtek zvečer izjavil turški predsednik.
Fotografija: Erdogan je Evropo posvaril pred politiko izolacije beguncev. FOTO: Adem Altan/AFP
Odpri galerijo
Erdogan je Evropo posvaril pred politiko izolacije beguncev. FOTO: Adem Altan/AFP

Evropa se ne more izogniti problemu afganistanskih beguncev s trdnim zapiranjem meja, je v četrtek zvečer izjavil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Pri tem je opozoril, da ni naloga Turčije, da bi bila evropsko begunsko taborišče, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Potem ko so v Afganistanu talibi prevzeli oblasti, zahodne države pa nadaljujejo evakuacijo svojih državljanov in afganistanskih sodelavcev iz države, je Erdogan Evropo posvaril pred politiko izolacije beguncev. Evropa se na problem afganistanskih beguncev ne sme odzvati s trdim zapiranjem meja. »Če to stori, Evropa ne le krši mednarodno pravo, ampak tudi obrača hrbet humanitarnim vrednotam,« je dejal.

Mnogi Afganistanci želijo zapustiti državo, po tem, ko so jo prevzeli talibi. FOTO: Wakil Kohsar/AFP
Mnogi Afganistanci želijo zapustiti državo, po tem, ko so jo prevzeli talibi. FOTO: Wakil Kohsar/AFP


V Turčiji poleg 3,6 milijona beguncev iz Sirije živi več sto tisoč drugih migrantov, med drugim tudi iz Afganistana. EU in Turčija sta leta 2016 dosegli dogovor o finančni pomoči Ankari v zameno za pomoč turških oblasti pri omejevanju migracij v Evropo. Dogovor je takrat pripomogel h končanju begunske krize v Evropi.

Preberite še:

Komentarji: