Estonija želi odpraviti prestavljanje ure

Ali bodo ostali na poletnem ali zimskem času, se še niso odločili.
Fotografija: V EU ureditev poletnega časa velja od leta 1980.FOTO: Henry Nicholls/Reuters
Odpri galerijo
V EU ureditev poletnega časa velja od leta 1980.FOTO: Henry Nicholls/Reuters

Na današnji seji estonske vlade so sprejeli sklep o odpravi prestavljanja ure dvakrat letno. V Evropski uniji posvetovanje o ureditvi poletnega časa še poteka. »Navada prestavljanja ure je postala zastarela, saj zaradi tehnoloških sprememb primarni argument ni več smiseln,« pojasnjuje Kadri Simson, ministrica za gospodarstvo in infrastrukturo. Argumenti za ukinitev poletnega časa so sicer zelo raznovrstni, poleg majhnega energetskega prihranka študije navajajo povečano število prometnih nesreč, srčnih infarktov in manjšo produktivnost zaposlenih na prvi delovni dan po uvedbi poletnega časa.

Zaenkrat se še niso odločili, ali bo Estonija ostala na poletnem ali zimskem času, saj jim po podatkih ministrstva za gospodarstvo trenutno še primanjkuje raziskav, da bi lahko oblikovali ustrezno stališče.

Do 16. avgusta lahko državljani EU izpolnijo spletni vprašalnik, v katerem izrazijo svoje mnenje o premikanju ure. Anketa je še vedno dostopa TUKAJ. Evropska komisija bo nato predvidoma jeseni analize posvetovalnega vprašalnika posredovala Evropskemu svetu in Evropskemu parlamentu. Možne rešitve so tri: da vse države članice bodisi ukinejo oziroma obdržijo poletni čas, da se vsaka država članica na isti dan odloči, kateri čas bi imela raje ali da se ne naredi nič.

V EU ureditev poletnega časa velja od leta 1980. Določa jo direktiva o poletnem času, ki je bila sprejeta leta 2001. Po njej se poletni čas v državah članicah začne zadnjo nedeljo v marcu in konča zadnjo nedeljo v oktobru.


 

Preberite še:

Komentarji: