EU mora zmanjšati nezakonite migracije in zaščititi zunanje meje

Napovedano je bilo, da pridejo voditelji 16 članic EU, od Nemčije, Francije, Grčije, Italije, Španije in Malte do Slovenije.
Fotografija: Voditelji držav EU so se strinjali, da bi morala unija zmanjšati nezakonite migracije in zaščititi zunanje meje. FOTO: Yves Herman/Ap
Odpri galerijo
Voditelji držav EU so se strinjali, da bi morala unija zmanjšati nezakonite migracije in zaščititi zunanje meje. FOTO: Yves Herman/Ap

Bruselj - Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je za danes sklical izredni vrh o migracijah, ki so se ga v Bruslju udeležili voditelji članic, »ki se zavzemajo za evropsko rešitev«. Med njimi bo tudi slovenski premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, ne bo pa voditeljev višegrajske četverice.

Vrha naj bi se udeležili voditelji 16 članic EU. Ni pa med njimi predstavnikov držav višegrajske četverice (Poljska, Češka, Madžarska in Slovaška).
 

Cerar poudarja pomen krepkega nadzora na zunanjih mejah EU


Iz Slovenije se je srečanja kot omenjeno udeležil premier Miro Cerar. Za Slovenijo je po njegovih besedah izjemno pomembno, da se krepi nadzor na zunanjih mejah EU, tako personalno kot finančno, in vzdržuje dobro sodelovanje s t.i. tretjimi državami, od koder ali prek katerih prihajajo begunci in migranti v Evropo.

»Slovenija se zavzema za prenovo azilnega sistema, a na način, ki bo pripeljal do večje učinkovitosti in solidarnosti sistema,« je dejal. »Vedno si bom prizadeval, da ne bi znotraj schengenskega območja nastajale nove meje. Čeprav so nekateri začasni nadzori na mejah morda potrebni, moramo vsi stremeti k temu, da jih bo schengen v prihodnje spet prost,« je dodal.

Pričakuje, da bo Slovenija sodelovala pri iskanju končnih rešitev. »Morda tu in tam potekajo kakšni bilateralni pogovori, kar je razumljivo glede na različne pozicije posameznih držav. A rešitve morajo biti skupne. Rešitve morajo biti sprejemljive tudi za Slovenijo. Slovenija učinkovito varuje schengensko mejo, opažamo pa ponovno odpiranje nekaterih tokov skozi območje Zahodnega Balkana. Ko obravnavamo denimo krizne razmere na meji med Afriko in Italijo, ne smemo pozabiti tudi na druga območja, predvsem Zahodni Balkan, kjer se lahko zelo hitro ponovno odprejo določene poti, ki ponovno lahko privedejo do ilegalnih migracij v večjih valovih. To bi bilo seveda slabo,« je še povedal.

Evropski voditelji so se srečali na neformalnem vrhu o migracijah. FOTO: Geert Vanden Wijngaert/Ap
Evropski voditelji so se srečali na neformalnem vrhu o migracijah. FOTO: Geert Vanden Wijngaert/Ap

 

Reševanje Angele Merkel?


Osnovni namen današnjega vrha naj bi bil pomagati nemški kanclerki Angeli Merkel pri reševanju domače migracijske krize, zaradi katere se ji maje vlada. Bavarska Krščansko-socialna unija (CSU), sestra njene Krščansko-demokratske unije (CDU), namreč grozi z enostranskimi ukrepi, če ne bo evropske rešitve, ki bi preprečila sekundarne migracije.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je ob današnjem prihodu v Bruselj takšne navedbe zavrnil. »Tu ne gre za notranjepolitični spor v Nemčiji. Kot sosednja država si sicer želim, da bi Nemčiji uspelo najti skupno vladno linijo. A danes ne gre za to. Gre za to, kaj lahko naredimo, da omogočimo neko evropsko rešitev,« je dejal.

Ker dogovora o evropski azilni reformi ni na vidiku zaradi spornih begunskih kvot, od katerih nekatere članice z zunanjo mejo ne odstopajo, medtem ko so za višegrajsko četverico in Avstrijo nesprejemljive, si prizadeva Merklova doseči dvostranske oziroma večstranske dogovore z državami z zunanjo mejo, zlasti Italijo in Grčijo.


    
Po besedah Merklove, ki je bila pobudnica sestanka, so govorili tako o položaju na zunanjih mejah EU kot o razporejanju beguncev in migrantov znotraj unije, »da lahko pošteno in odkrito sodelujemo ter dosežemo razumno ravnovesje«. Glede na to, da ni dogovora na ravni Sveta EU, so po njenih besedah zaenkrat ključni dve- ali tristranski pogovori o konkretnih situacijah. »Zato je to srečanje danes zelo pomembno,« je dejala ob prihodu na srečanje v Bruslju.

»To ni srečanje, na katerem bi odločali, ampak se bomo pogovarjali,« pa je dodal luksemburški premier Xavier Bettel. »Dejstvo je sicer, da potrebujemo skupne rešitve, ker ne gre za nacionalni, ampak skupni problem. Če iščemo nacionalne rešitve, to ni EU, kakršno si želim,« je dodal.

Nemška kanclerka Angela Merkel je po srečanju izpostavila možnost rešitve azilnega spora na evropski ravni. »Danes je bilo izražene veliko dobre volje in, z izjemo nekaterih razlik, tudi veliko podobnosti,« je dejala. Ali bo mogoče s posamičnimi državami članicami doseči hitre rešitve, nemška kanclerka ni želela ugibati. V dneh do vrha EU, seveda pa tudi zatem, bodo nadaljevali z iskanjem rešitev, je napovedala. Ob prihodu na današnje pogovore je sicer Merklova govorila tudi o dve- in tristranskih pogovorih, ki naj bi se odvili v prihodnjih dneh.

Voditelji držav EU so se po besedah Merklove strinjali, da bi morala unija zmanjšati nezakonite migracije, zaščititi zunanje meje ter da so vse države odgovorne za vse vidike migrantskega vprašanja. »Držav vstopa ne moremo pustiti samih, saj bi to pomenilo, da morajo tudi vse težave reševati same,« je dejala. A hkrati je posvarila, da migranti ne morejo prosto izbirati, katera država EU naj obravnava njihovo prošnjo za azil.

Francoski predsednik Macron ob pogovoru z italijanskim premierom Contijem. FOTO: Geert Vanden Wijngaert/Ap
Francoski predsednik Macron ob pogovoru z italijanskim premierom Contijem. FOTO: Geert Vanden Wijngaert/Ap


Francoski predsednik Emmanuel Macron je poudaril, da je treba zmanjšati nezakonite migracije, a hkrati pozval, da je treba pri tem spoštovati človekove pravice. Po njegovih besedah je zato nujno najti vseevropsko rešitev.

Italija si bo po besedah premierja Giuseppeja Conteja prizadevala za »radikalno spremembo« azilne politike EU. Ponovno je bil kritičen do dublinske uredbe, po kateri morajo prosilci za azil vložiti prošnjo v prvi članici EU, v kateri vstopijo v povezavo, zaradi česar je veliko breme migrantov in beguncev na sredozemskih državah.

V skladu z italijanskim predlogom z desetimi točkami, naj bi v Evropo v prihodnje prišlo mnogo manj migrantov, prav tako naj bi se ukrepalo zoper pobege iz ene države EU v drugo. »Sekundarne migracije bi lahko postale stvar tehničnih dogovorov med posebej prizadetimi državami,« naj bi pisalo v predlogu.

Ta med drugim predvideva še krepitev dogovorov z državami, od koder prihajajo migranti, in v sodelovanju z visokim komisariatom ZN za begunce (UNHCR) in Mednarodno organizacijo za migracije (IOM) postavitev »varnih centrov« za begunce v tranzitnih državah, da bi lahko že tam preverjali prošnje za azil. Zunanje meje EU bi bolje zaščitili, reševanje brodolomcev pa ne bi bilo več prepuščeno le Italiji in drugim državam, v katerih migranti vstopajo v EU. Sprejemne centre naj bi po italijanskem predlogu postavili tudi v drugih državah EU, hkrati bi morala vsaka država sprejeti t.i. ekonomske migrante, sicer bi jim naložili finančne kazni.

Danski premier Lars Lokke Rasmussen je izrazil zadovoljstvo, da se pogovori na ravni EU na temo migracij preusmerjajo od znotraj navzven. »Pred letom dni smo se večinoma pogovarjali o tem, kako porazdeliti ta problem med evropske države. Zdaj pa se pogovarjamo - in imamo na mizi tudi že kar nekaj novih idej -, kako reševati problem s tistimi državami, od koder prihajajo migranti,« je dejal.

Osnovni namen današnjega vrha naj bi bil pomagati Angeli Merkel pri reševanju domače migracijske krize. FOTO: Geert Vanden Wijngaert/Ap
Osnovni namen današnjega vrha naj bi bil pomagati Angeli Merkel pri reševanju domače migracijske krize. FOTO: Geert Vanden Wijngaert/Ap


Španski premier Pedro Sanchez je izpostavil napravljene korake naprej, čeprav voditelji 16 držav in evropskih institucij niso sprejeli nobenih konkretnih sklepov. Obstaja pa skupno stališče, da je o številnih idejah vredno razmisliti. Vsi so se po besedah Sancheza strinjali, da je pri reševanju migrantskega vprašanja potrebna evropska vizija. Gre namreč za skupno odgovornost za skupne izzive. Glede predloga, ki ga je kolegom na mizo položil italijanski premier Giuseppe Conte, pa je povedal, da so ga prejeli, o nekaterih točkah tudi govorili, sedaj pa ga bodo še natančneje analizirali.

Po oceni malteškega premierja Josefa Muscata je srečanje potekalo bolje od pričakovanj. Vsi so jasno izrazili svoje mnenje, kar je nujno za medsebojno razumevanje v prihodnjih tednih, je ocenil. Hkrati pa je opozoril, da so potrebna dejanja. »Smo v situaciji, ko gre za odločitve. Situacija v naslednjih dneh ne sme eskalirati,« je posvaril in ocenil, da so evropske države »verjetno« pripravljene na spremembe migracijskih postopkov.

Zadovoljstvo je izrazil tudi Conte. »V dosedanji razpravi smo zastavili pravo smer,« je ocenil.

Hrvaški premier Andrej Plenković pa je po navedbah srbske tiskovne agencije Tanjug zatrdil, da bo Hrvaška zaščitila svoje nacionalne interese, v kolikor bodo države članice EU vračale migrante v države, v katerih so prvič vstopili v unijo. »Kar se tiče Hrvaške, ta skoraj v nobenem primeru ni država prvega vstopa na ozemlje EU, ampak najmanj drugega,« je ocenil. »Zato želimo natančno, proporcionalno in jasno spremljanje teh vstopov,« je poudaril.

Komentarji: