Vihar z rekordnim vetrom divja po severozahodni Evropi

Rekordni sunek vetra je dosegel hitrost 196 kilometrov na uro. Na Irskem in Nizozemskem poročajo o smrtnih žrtvah.
Fotografija: Vihar je dosegel Belgijo. FOTO: Yves Herman/Reuters
Odpri galerijo
Vihar je dosegel Belgijo. FOTO: Yves Herman/Reuters

Z Nizozemske poročajo o dveh smrtnih žrtvah, še o eni z Irske. Zaradi nevihte je prekinjen letalski, železniški in trajektni promet po vsej zahodni Evropi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Amsterdamu na zahodu Nizozemske je zaradi padlega drevesa umrla ena oseba, še ena pa v bližnjem mestu Diemen, potem ko je drevo padlo na vozilo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Londonske ulice, kjer se sicer dnevno življenje počasi vrača na raven pred pandemijo covida-19, so bile danes opustile. Za britansko prestolnico so prvič v zgodovini izdali rdeče vremensko opozorilo, kar pomeni, da so ogrožena življenja meščanov. Enaka stopnja opozorila je veljala tudi v južni Angliji in južnem Walesu, kjer so bile zaprte šole in ohromljen promet.

Predstavnik britanske agencije za okolje Roy Stokes je opazovalce vremena in amaterske fotografe posvaril, naj se ne odpravljajo na južno obalo Velike Britanije v iskanju dramatičnih posnetkov, in to dejanje označil za verjetno najbolj neumno stvar, ki bi jo lahko storili.

Hude težave z vremenskimi razmerami na britanskem otočju, vključno z Walesom, Škotsko in Irsko. Na fotografiji: Južni Wales. FOTO: Geoff Caddick/AFP
Hude težave z vremenskimi razmerami na britanskem otočju, vključno z Walesom, Škotsko in Irsko. Na fotografiji: Južni Wales. FOTO: Geoff Caddick/AFP

Zaradi nevihte Eunice je brez elektrike ostalo 80.000 gospodinjstev in podjetij na Irskem ter več kot 5000 v Cornwallu in Devonu v jugozahodni Angliji. Meteorološki urad je opozoril, da lahko veter na jugu Velike Britanije odnese strehe ter izruvajo drevesa in daljnovode. Britanske oblasti so prav tako poročale o obsežnih zamudah in odpovedih avtobusov in trajektov, za promet pa so bili zaprti tudi visoki mostovi.

Na otoku Wight pri južni Angliji so izmerili sunek vetra s hitrostjo 196 kilometrov na uro, kar je največja zabeležena hitrost vetra v Angliji, je sporočil meteorološki urad. Z Irske poročajo o prvi smrtni žrtvi. 60-letnega moškega na območju Ballythomasa na jugovzhodu Irske je ubilo padajoče drevo.Visoki valovi so razbijali bretonsko obalo na severozahodu Francije. Na severu Nemčije so zaradi silovitega vetra postopoma ustavljali vlake, vremenska opozorila pa so izdali tudi v Belgiji, na Danskem in Švedskem. Trajekte čez Rokavski preliv, en najprometnejših ladijskih poti na svetu, so odpovedali, prav tako pa tudi letalske polete z letališč severne Evrope.

Opozorilo pred nevihto

Pred prihodom nevihte Eunice so za dele Anglije, vključno z Londonom, ponoči izdali rdeče vremensko opozorilo za veter, ki pomeni najvišjo stopnjo nevarnosti. Hude težave z vremenskimi razmerami imajo tudi drugi deli britanskega otočja, vključno z Walesom, Škotsko in Irsko, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Rdeče opozorilo za veter, ki vključuje London z okolico in več okrožij na jugu in vzhodu Anglije in za zdaj velja do tretje ure popoldne po lokalnem času, so izdali zaradi bojazni, da bo nevihta »povzročila izredne razmere«, je sporočila britanska meteorološka služba Met Office.

Močan veter in ogromni valovi v kraju Porthleven, Cornwall. FOTO:Tom Nicholson/Reuters
Močan veter in ogromni valovi v kraju Porthleven, Cornwall. FOTO:Tom Nicholson/Reuters

Poleg opozorila za veter je bil že prej izdan rdeč vremenski alarm zaradi kombinacije visoke plime, nevarnih valov in močnega vetra, ki danes do večernih ur velja na obali v jugozahodni Angliji in južnem Walesu.

Rdeče vremensko opozorilo so ponoči izdali tudi za jugozahod Irske, kjer je na tisoče gospodinjstev danes zjutraj ostalo brez elektrike. Tako na Irskem kot v Angliji je danes zaprtih več šol. Za več okrožij na severu in zahodu Irske je bilo izdano tudi oranžno opozorilo za sneg.

Na Škotskem se medtem soočajo z izrednimi razmerami predvsem zaradi velikih količin snega, ki močno ovirajo promet po več delih države, ponekod so prav tako zaprli šole.

Rdeča vremenska opozorila so sicer redka in pomenijo hujšo nevarnost. Močan veter lahko odnese strehe, podre daljnovode in izruva drevesa, strešniki ali drugi kosi odpadnega materiala, ki letijo po zraku, pa lahko ogrozijo življenja, poroča britanski BBC.

Meteorologi opozarjajo, da bo nevihta Eunice danes prinesla sunke vetra s hitrostjo do približno 145 kilometrov na uro. BBC ocenjuje, da bi to lahko bilo »eno najhujših neurij v zadnjih treh desetletjih«.

Za dele Anglije so izdali rdeče vremensko opozorilo za veter, ki pomeni najvišjo stopnjo nevarnosti. FOTO:Tom Nicholson/Reuters
Za dele Anglije so izdali rdeče vremensko opozorilo za veter, ki pomeni najvišjo stopnjo nevarnosti. FOTO:Tom Nicholson/Reuters

Ljudi so opozorili, naj se izogibajo vsem nenujnim potovanjem, naj »pritrdijo« predmete na svojih vrtovih, dobro zaprejo vsa vrata in okna, zaklenejo avtomobile v garaže, in če je le mogoče, naj se ne zadržujejo v bližini dreves in zidov.

Pri tem so bila po skoraj celotni Veliki Britaniji in na Irskem za danes izdana tudi številna oranžna in rumena opozorila za različne vremenske pojave, lokalno tudi okrog deset opozoril pred najvišjo stopnjo nevarnosti poplav, manj resna opozorila o možnosti poplav pa so veljavi za večji del Anglije, Škotske in Walesa.

Pričakuje se, da bo nevihta Eunice povzročila tudi obsežnejše motnje pri potovanjih. V Walesu so bili danes prekinjeni vse železniške povezave, tudi letalska družba British Airways je na twitterju sporočila, da je »nevihta Eunice danes povzročila precejšnje motnje pri letalskih prevozih«.

Neurja ni mogoče povezati s podnebnimi spremembami

Strokovnjaki trdijo, da pogostosti in intenzivnosti neurij ni mogoče zgolj povezati s podnebnimi spremembami. »Zelo malo je dokazov, da se je veter v teh zimskih nevihtah zaradi podnebnih sprememb okrepil,« je dejal profesor klimatologije na univerzi v Readingu Richard Allan. Vseeno je opozoril, da bodo zaradi podnebnih sprememb, ki jih povzroča človek, podobnih neviht deležni tudi v toplejšem delu sveta.

je opazovalce vremena in amaterske fotografe posvaril, naj se ne odpravljajo na južno obalo Velike Britanije v iskanju dramatičnih posnetkov, in to dejanje označil za verjetno najbolj neumno stvar, ki bi jo lahko storili.

Preberite še:

Komentarji: