Eva Kaili delno priznala vpletenost v škandal s korupcijo

Zdaj že nekdanja podpredsednica evropskega parlamenta je menda med drugim priznala, da je svojemu očetu naročila, naj skrije velike količine gotovine.
Fotografija: Eva Kaili je menda priznala tudi, da je vedela za dejavnosti svojega partnerja Francesca Giorgija, povezane z ustanoviteljem nevladne organizacije Fight Impunity Pierom Antoniem Panzerijem. FOTO: Eric Vidal/AFP
Odpri galerijo
Eva Kaili je menda priznala tudi, da je vedela za dejavnosti svojega partnerja Francesca Giorgija, povezane z ustanoviteljem nevladne organizacije Fight Impunity Pierom Antoniem Panzerijem. FOTO: Eric Vidal/AFP

Poslanka in zdaj že nekdanja podpredsednica Evropskega parlamenta Eva Kaili je delno priznala vpletenost v korupcijski škandal glede vmešavanja Katarja in Maroka v odločitve parlamenta. Grkinja je menda med drugim priznala, da je svojemu očetu naročila, naj skrije velike količine gotovine, poročata belgijski Le Soir in italijanska La Repubblica.

Kailijeva je menda priznala tudi, da je vedela za dejavnosti svojega partnerja Francesca Giorgia, povezane z ustanoviteljem nevladne organizacije Fight Impunity Pierom Antoniem Panzerijem.

Oba s Panzerijem v preiskovalnem priporu

Giorgi je v četrtek priznal, da je bil član organizacije, ki naj bi jo Maroko in Katar uporabljala za vmešavanje in vplivanje na politične in gospodarske odločitve evropskega parlamenta. Priznal je tudi, da je bila njegova naloga upravljanje denarja omenjenih držav.

Odvetnik Kailijeve Andre Risopoulos je v odgovoru na vprašanja omenjenih časnikov dejal, da je ogorčen, ker sta imela dostop do dokumentov preiskovalnega sodnika. Vendar pa pri tem ni potrdil, da so bile izjave Kailijeve delno priznanje, poročanje časnikov povzema nemška tiskovna agencija DPA.

Kailijeva je sicer trenutno tako kot njen partner in nekdanji evropski poslanec Antonio Panzeri v preiskovalnem priporu v Belgiji. Njenega očeta so preiskovalci 9. decembra prijeli, ko je poskušal kovček, poln denarja, skriti v hotelu v Bruslju. Jutri naj bi jo na sodišču znova zaslišali.

Na srečanju s katarskim minstrom za delo Alijem bin Samih al-Marrijem v Dohi konec letošnjega oktobra. FOTO: Katarsko ministrstvo za delo/AFP
Na srečanju s katarskim minstrom za delo Alijem bin Samih al-Marrijem v Dohi konec letošnjega oktobra. FOTO: Katarsko ministrstvo za delo/AFP

Korupcijski škandal glede vmešavanja Katarja in Maroka v odločitve evropskega parlamenta je sicer eden največjih v zgodovini parlamenta. V okviru preiskave so preiskovalci izvedli več kot 20 preiskav, nekatere tudi v Italiji in prostorih parlamenta v Bruslju, ter pridržali več ljudi.

Belgijska policija je na Panzerijevem domu in na domu Kailijeve, kot tudi pri njenem očetu, zasegla kar 1,5 milijona evrov gotovine ter telefone in računalnike.

Preberite še:

Komentarji: