Evakuacija upornikov iz osrednje Sirije

Nekdanjo uporniško enklavo bo v prihodnjih dneh zapustilo več tisoč ljudi.
Fotografija: Uporniki in njihove družine zapuščajo mesto Rastan. FOTO: Omar Sanadiki/Reuters
Odpri galerijo
Uporniki in njihove družine zapuščajo mesto Rastan. FOTO: Omar Sanadiki/Reuters

Včeraj so z območja med sirskima mestoma Homs in Hama proti severu države odpeljali prvi konvoji avtobusov s sirskimi uporniki in njihovimi družinami. V tednu dni bo območje nekdanje uporniške enklave zapustilo več tisoč ljudi.

Evakuacija upornikov in njihovih družin z obleganih območij poteka skladno z dogovorom, ki so ga minuli teden dosegli predstavniki frakcij Svobodne sirske vojske in Rusije, zaveznice sirskega režima Bašarja al Asada, navaja tiskovna agencija Reuters. Uporniki bodo odpotovali na sever Sirije, bodisi v provinco Idlib bodisi v mesto Jarabulus, ki sta še pod nadzorom uporniških skupin.

Uporniki in njihove družine zapuščajo mesto Rastan. FOTO: Omar Sanadiki/Reuters
Uporniki in njihove družine zapuščajo mesto Rastan. FOTO: Omar Sanadiki/Reuters


Dogovor predvideva tudi, da uporniki izročijo svoje težko orožje in omogočijo ponovno odprtje avtoceste, ki prek Homsa povezuje Alep in sirsko prestolnico Damask. Avtobuse z uporniki in njihovimi družinskimi člani ter civiliste – večina od njih je sunitov –, ki ne bodo zapustili enklave, bo pred morebitnim maščevanjem šiitskega prebivalstva ščitila ruska vojaška policija.
 

Različnim uporniškim skupinam ostajata skrajni sever in jug države


Z evakuacijo upornikov iz osrednje Sirije pomembnejši območji pod nadzorom opozicije ostajata skrajni severo- in jugozahod države. Medtem ko na jugozahodu države uporniki nadzirajo nekatere predele province Dera, je na severozahodu v njihovih rokah provinca Idlib, kamor je minuli mesec iz oblegane Vzhodne Gute, predmestja Damaska, prispelo več deset tisoč borcev in njihovih družin.

Komentarji: